Loone Ots: Elin Toona teos leidis mu üles ja inspireeris

Andra Kirna

andra@le.ee

Elin Toona raamatu „Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust“ kirjutas Loone Ots näidendiks, mida esmaspäeval etendati Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus. Adelle Ader

Elin Toona raamatu „Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust“ kirjutas Loone Ots näidendiks, mida esmaspäeval etendati Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus.

Loone Ots on kultuuriloolane ja kirjanik, eeskätt näitekirjanik, kelle suur eeskuju on tema enda sõnul Läänemaalt pärit Karl Ristikivi. Ots on Ristikivi elu käsitlenud mitmes teoses, nii draamades kui ka proosas.

Teie näidendid on sageli puudutanud Eesti minevikku – just pöördelisi aegu ja kultuuritegelasi minevikus. Kuidas leidsite teemad?

Olen kultuurimisjonär. Teen seda mitmel moel. Näiteks õpetan ametnikele ning teistele huvilistele head ja õiget eesti keelt. Ent inimeste kõnetamine teatri võimaluste kaudu on ehk veel tähtsam. Minu eesmärk on muuta õpikutest tuntud iidolid, ikoonid toredateks ja inimlikeks, lihast-verest olenditeks, kelle tegudele tänapäeva vaataja saaks kaasa elada, keda imetleda, kelle üle ehk natuke muiatagi (ma armastan huumorit ja leian, et ka suurkujudest ei pea rääkima ainult ülitõsiselt!). Neile kaasa elada ja nende kaudu veel rohkem väärtustada meie võrratut eesti lugu.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments