Orientalist Linnart Mäll pidas Haapsalut alati tähtsaks

Andra Kirna

andra@le.ee

Mälestustahvlilt eemaldasid katte teadlase tütar Maaja Mäll (vasakul) ja lesk Signe Annsoo. Foto Andra Kirna

Ajaloolase, orientalisti, tõlkija ja poliitiku Linnart Mälli Haapsalus Posti 7 asunud lapsepõlvekodu seinal mälestustahvli avamisel kinnitasid Mälli lähedased ja sõbrad, et Haapsalu oli Mällile tähtis.

1962. aastal Tartu ülikooli ajaloolasena lõpetanud Mäll jätkas õpinguid Moskvas Nikolai Konradi ja teiste tuntud orientalistide õpilasena, tegeles hiljem peamiselt mahajaana tekstide, budistliku mütoloogia, india klassikalise kirjanduse ja kultuuri, hiina klassikaliste ning tiibeti budistlike tekstide ja väikerahvaste vabadusvõitluse ajaloo uurimisega.

1990. aastatest hakkas Mäll arendama humanistlike baastekstide kontseptsiooni. Ta pidas nendeks budismi, konfutsianismi, kristluse ja osaliselt hinduismi alustekste, millel olid tema arvates ühine struktuur ja sõnum.

Linnart Mäll oli Esindamata Rahvaste Organisatsiooni üks loojaid ja esimene esimees ning Paneuroopa Eesti Ühenduse taasasutaja ja president. Samuti on Mälli panus märkimisväärne Eesti Vabariigi taastamisel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mäger
1 aasta tagasi

vägagi iseloomulik fakt, et Mäll on Kullamaa kandi järjekordne suurvaim. Loit- vaja oleks mõtelda, kuidas seda rohkem esile tõsta ja ära märkida. Sul kindlasti ideid ja energiat jätkub.

Kommisar paiu tarmu
1 aasta tagasi
Reply to  mäger

Vaidlen vastu .

Mis seal ikka
1 aasta tagasi
Reply to  mäger

Eesti ja ka üldse, suurvaim, vahendas India tuhandete aastate vanust kultuuri ning budismi. Orientalist. Ta armastas Eestit. Sel kumal jääb Pamp külaupsakaks.

Mis seal ikka
1 aasta tagasi
Reply to  Mis seal ikka

Läänemaalt on mindud ja Läänemaale on tuldud…