Haapsalu plaanib sõjahauad linna keskelt kalmistule viia

Haapsalu linnavalitsus plaanib nii esimeses kui ka teises maailmasõjas hukkunud matta ümber linna sõjahaudade haljasalalt kalmistule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tin-Tin
1 aasta tagasi

Jah, kui saaks kõntsa ära viidud, oleks kaunis maalapp pargi kujundamiseks.

Ahjualune
1 aasta tagasi

Loodan ,et see plats pärast betooni täis ei valata ja parkimiskohaks ei muudeta,nii nagu ülejäänud kõik võimalikud rohelised kohad linnas sest well nagu linnaisad ütlesid,need ei too meile tulu.

Mari
1 aasta tagasi

Sinna võiks ju ilusa pargi teha.

kas
1 aasta tagasi

le- on sotside hääletoru, seal stamp rummud ja ja muud politrukid pidevalt meid suunamas

En.
1 aasta tagasi

Kui päevakorras oli Tõnismäe pronksmehe ärakoristamine, võeti vähemalt LE kommentaariumis jutuks ka Haapsalu punamonument. Andres Ammas jõudis sel teemal vist isegi artikli kirjutada. Aga LV ei ilmutanud vähimatki entusiasmi. Pealegi valitses pärast Aljoša hilinenud teisaldamist Eestis hirm Vene saatkonna ees, tassiti Filtri teele pärgi, maksti Tallinna purustajajatele hüvitist jne.. … Ka minu meelest sobinuks kaubamajaesine kolmnurk purskkaevuga pargiks. Aga huvitav, miks optimism tänaseks on vähenenud? Vastus lihtne: vaadake linnavalitsuse seniseid prioriteete – betoon, betoon, betoon. Kolemajad. Suurtööstuse ootamine otse südalinna (serverikeskus). Surnud kommunistid ei teinud vähemalt rohkem halba ning muutusid osaks rohelusest, tõkestades tehnokraatide ahnust. Veelgi vähem on mind 50… Loe rohkem »

Ehh mis
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Keegi ei hakka sul sinna mingit purskkaevu rajama. Tehakse paar parkimiskohta juurde ja mõni põõsas ka healjuhul. Purskkaevu idee on ilus, aga kahtlen väga. Midagi ilusat teha, siis tänu bürokraatiamassinale läheb see väga kalliks ja hilisem hooldamine ei saa ka odav olema .

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Ehh mis

fountain oleks cool, sinna saab feirit addida.

Kadri
1 aasta tagasi

Ehk oleks mõistlik luua enne siiski mingi kaasav komisjon ja asja arutada ning raamistada ajaloo kontekstis? Miks kohe tormata mälestusmärke lammutama, võib-olla piisab selgitavast teabetahvlist nende kõrval? Näitame, et me pole mingid metslased vaid avatud Euroopa kodanikud.

jah
1 aasta tagasi
Reply to  Kadri

luua mõttekojad ja komisjonid ja jääkeldrid, valitsusel eraldada raha nende finantseerimiseks, pärnu ülikooli luua uus eriala sambamudijad

Lollus ei anna häbeneda
1 aasta tagasi
Reply to  Kadri

Kas selle ‘avatud raamistatud hariduse’ eest tuli Tallinna ülikoolis maksta ka või?

Faktikontrollitud läbi ajaloo
1 aasta tagasi

Sõda on venelase identiteedi tüvi. Vallutamine, alistamine – läbi tapmiste ja üleüldise hävingu külvamise, on selle rahva eksistentsi mõte ja eesmärk.

Teisiti
1 aasta tagasi

Vene rahvas enamuses ei taha kedagi tegelikult vallutada. Liiga suure südamega, keda nende juhid alati on ära kasutanud. Kui sulle ikka päevast päeva pähe taotakse, et lääs on üks kurjajuur, siis mis sa tahad saada.

jah
1 aasta tagasi
Reply to  Teisiti

nagu see kuldsete kätega töömees, väikese viinaveaga

Mis mõttes vene rahvas tegelikult ei taha
1 aasta tagasi
Reply to  Teisiti

kedagi vallutada, anna neile ainult võimalus sulle nuga selga lüüa ja sinu sõber venelane sind ei tunne ja nimetab natsiks, eestis on need puutini sõbrad nüüd kõik kapist välja ilmunud eesti riiki ja peaministrit ähvardama, kas sa arvad, et sõja puhul tuleb ta sind kaitsma, vabastama, nii lo.l annab ikka olla, vaata, mis toimub, ära kõnni silmad kinni

hmm
1 aasta tagasi

Kas sinna tuleb parkla,kus enne on surnud või mis sinna tuleb? Taarapunkt?

Hea Okkupant
1 aasta tagasi
Reply to  hmm

Perimeetri ümber oleks võimalik istutada kiiresti kasvavaid igihaljaid põõsaid ainult selleks, et seda teeksid professionaalsed Maastikukujundajad, mitte amatöörid, kes istutasid tänavale tolerantseid pihlakaid, mõistmata, et Haapsalu peamised puud on pärnakastanid ja vahtrad.
Mõne aasta pärast sulgeb roheline tara matmise. Ja ma ütlen kõigile kaabakatele-surnud ei Imuta häbi

sinna tuleb
1 aasta tagasi
Reply to  hmm

heinamaa, nagu oli enne matuseid, linna ääres.

Härra Õ
1 aasta tagasi

Tehke jah see park seal lõpuks korda, sinna sobiks pigem ka mõni äge purskkaev, palju muru, istumiskohad jne.

sobib
1 aasta tagasi
Reply to  Härra Õ

R- kiosk, takso peatus,

Teisiti
1 aasta tagasi
Reply to  sobib

Lidl ja r kiosk

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Härra Õ

Fooridega ristmiku kõrval oli kord Suur auk, mida kasutati 100 aastat köögiviljaaiana. Sinna linnaisade meelest park ei sobinud, ‘hädasti’ oli tarvis üht lisa-supermarketit (enne seda pakuti rahvale Stadtoili tanklat). Kui ei nähtud perspektiivi mitmekesise reljeefiga, nt. terasside ja kelgumäega pargis sealpool ristmikku (üldine vastuväide oli, et autod saastavad õhku), ei peaks park sobima ka siiapoole ristmikku. Pessimist eeldab nüüd, et monumendi asemele püstitatakse ‘geniaalse arhitektuuriga’ tornelamu, optimist, et vabanev kolmnurk tehakse siiski pargiks, kuna kaubamajaesise kiviväljakuga on vint ilmselt üle keeratud – parkla meenutab juba suurlinna paraadväljakut.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Kõik see on osa ajaloost mida me ei taha mäletada ja täna seoses elukalliduse metsiku tõusuga on nende mälestusmärkidega õige aeg tegeleda st.juhib inimeste mõtted mujale !
On andestatav kui harimatud joobes madrused aga ……. ?

No aga
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Kalmistul on rahu, mitte kesklinnas autode vahel