Kiirtest: kaks võitjat ja kaks kaotajat

Hannes Rumm. Foto: Arvo Tarmula

Muidu käib mulle närvidele see, kuidas meie ajakirjandus ületähtsustab pidevalt erakondade reitinguid, ent augusti alguse küsitlustulemusi on põhjust tõsiselt võtta, sest need kiirtestivad valitsusvahetusega kaasnenud muutusi.

Neil muutustel võib olla pikaajaline mõju, mis võib kesta järgmise aasta märtsis toimuvate riigikogu valimisteni ning seega mõjutada jõujooni Eesti parteide vahel veel neljaks aastaks.
Meenutan lugejatele Norstati värsket edetabelit: Reformierakond 33,7 protsenti, EKRE 19,6, Keskerakond 16,7, Isamaa 9,4, Eesti 200 9,3 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,6 protsenti.

Reformierakond, mille toetust tõstis Ukraina sõja algus, jätkab valitsuses ning naudib jätkuvalt pikka edumaad EKRE ja Keskerakonna ees.

Tähelepanuväärne on ootamatult valitsusparteiks saanud Isamaa ja sotside toetuse tõus. Kindel kaotaja on aga juba pikemat aega olnud Eesti 200, mille toetus on viie kuu tagusest tipust vähenenud kaks korda.

Isamaa ja sotside tõusu põhjus on lihtne: neil tekkis tegija-roll, nende sõna maksis valitsusleppe koostamisel, nende tipp-poliitikud on jälle pildil.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Ei saa reformikoertest kunagi tegijaid!
Ja kesareid ei võta keegi enam kampa, kriminaali mekk msn….
Tuleb õige valitsus. Ja õige pea 🙂

ole
1 aasta tagasi

kiidetud sa , kes sa meid iga päev ennastsalgavalt ja väsimatult siin le-s õigele teele suunad, sinu kumiiride abiga nautisime me 50 aastat helget unistust õitsvast kommunismist ja kõigi maade proletaarlaste ühinemisest.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Küsitlusega on alati nii nagu juudist raamatupidajal-palju on 2*2 aga palju
vaja on ?