Aplad mardikad söövad lepad raagu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mardikas. Foto: Vikipeedia
Mardikas. Foto: Vikipeedia

Teede servades kilomeetrite kaupa pruuniks tõmbunud lepavõsa ei tähenda varast sügist, vaid ablaste putukate lepapoide rünnakut.

„Kui lähemalt uurida, siis lehed on roodudeni ära söödud,” ütles bioloog Marje Loide. Lepalehti hävitavad nii lepapoi mardikad kui ka vastsed. Kui otsida, siis leidub üksikuid auklikuks näritud lehti igal aastal, aga roodudeni paljaks söödud lepad tähendavad lepapoipuhangut. „Tänavune jahe kevad ja hilisem kuumalaine on neile meeldinud,” ütles Loide. „Sel suvel on neid erakordselt palju.”

Lindudest lepapoidele vastast pole – tömbid ilmetud vastsed ei meenuta saaki, mardikad ise maitsevad halvasti. „Kes korra proovib, see teist korda enam ei taha,” ütles Loide.

Lepapoi mardikas meenutab kujult lepatriinut, aga on taimetoitlane. Lepapoi sugulane on kartulimardikas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Oi ,keegi on jälle midagi hirmsat avastanud. Tapke aga kõik nüüd maha! Linnud on viljas – vaja ära tappa, põdrad söövad puude noori võrseid – kuul keresse jne. Las loodus olla, inimesed peaksid sellesse vähem sekkuma ja omi asju ajama.

loodus
1 aasta tagasi

Meenutab venelasi…..

no siis
1 aasta tagasi

pakkuge neile avokaadot , tofu juustu, vahtra siirupit ja muud head hommikusöögi retspti, ehk jätavad lepad rahule