Kastani tänaval põles pliidile unustatud toit

Lääne Elu

info@le.ee

Kastani tänava kõrbenud toit. Foto: Päästeamet
Kastani tänava kõrbenud toit. Foto: Päästeamet

Kolmapäeva õhtul kell 17.28 sai häirekeskuses teate, et Haapsalus Kastani tänaval tuleb 5-kordse maja 2. korruse aknast suitsu.

Kohale sõitnud Haapsalu päästjad tegid kindlaks, et tegemist on toidukõrbemisega, mille korteriomanik oli juba ise likvideerinud. Päästjad kontrollisid üle põlenud ala, ventileerisid korteri ja trepikoja ning tegid kodunõustamise koos selgitustööga.

Korteris viibinud inimeste tervisega oli kõik korras. Õnnetuse põhjuseks oli pannile jäetud toit, mis läks kõrbema. Omanik, märganud kärssavat toitu, tõstis panni kraanikaussi ning lasi sellele vett peale, misjärel süttis pannil olev rasv. Leegid kerkisid laeni, kuid omanik suutis tule kiiresti kustutada, seega suurem kahju jäi tulemata. Päästjad panevad inimestele südamele, et valmivat toitu ei tohi jätta järelevalveta.

Oluline on meeles pidada:

  1. Toidu kõrbemise puhul päästab olukorra kiire reageerimine: minge kööki, lülitage pliit välja ning katke kõrbenud toiduga pott või pann kaanega. Esimene langetab kuumust ja teine takistab hapniku juurdepääsu ning põlemisprotsess peatub. Seejärel tuulutage tuba.
  2. Juba põlema süttinud toidu kustutamisega peab olema ettevaatlik. Kui pannil või potis põleb õli, siis ei tohi mitte mingil juhul sellist põlengut kustutada veega. Vesi tekitab leegi lahvatuse ning inimene võib saada tõsiseid põletushaavu ning tulekahju võib sekundiga muutuda väga suureks.
  3. Kui tuli on paisunud nii suureks, et seda ise kustutada enam ei saa, tuleb köögi uks ja võimalusel ka aknad sulgeda ning toast lahkuda ning kutsuda abi hädaabinumbril 112.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

“Kui pannil või potis põleb õli, siis ei tohi mitte mingil juhul sellist põlengut kustutada veega”.
Selle peaks selgeks saama iga põhiharidusega inimene juba koolis. Küsimus on-kas saab?

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…kusjuures kujutan ette, et kontrollitud tingimustel näitlik katse keemiatunnis oleks üsna efektne ja tagaks ka seletuse mällu sööbimise.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kes keelab?

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

hoia köök puhtana!
ÄRÄ jäta panni pliidile valveta!