Lugeja küsib: kas alaealise võib võtta tööle käsunduslepinguga?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minu ettevõte tegutseb klienditeeninduse valdkonnas. Soovin suveks võtta tööle alaealise. Kas alaealisega võib sõlmida käsunduslepingut? 

Alaealise tööle vormistamisel peab tööandja otsustama, millise lepingu alusel saab tööd pakkuda. Nii töö-, töövõtu- kui ka käsunduslepingu sõlmimiseks alaealisega on vaja tema seadusliku esindaja, üldjuhul lapsevanema, nõusolekut. Ilma nõusolekuta on tehing tühine ja tööandja alaealist tööle lubada ei tohi. 7–14aastase puhul (alates 1. septembrist 7–12aastase puhul) peab tööandja kümme tööpäeva enne lapse tööle asumist tegema kande töötamise registrisse.

Võlaõigusliku lepingu (käsundus- või töövõtulepingu) võib tööandja alaealisega sõlmida siis, kui alaealine on mingil alal juba spetsialist ja osutab teenust vastavalt oma erialastele teadmistele – näiteks mängib pilli, teeb käsitööd vms. Töövõtjat või käsundisaajat ei õpetata, koolitata ega juhendata, ta täidab ülesandeid oma oskuste ja teadmistega. Kui aga tööandja töötajat juhendab ja kontrollib, on töölepingu seaduse kohaselt tegemist töösuhtega ja peab olema sõlmitud tööleping.

Alaealisel ei ole keelatud töötada võlaõigusliku lepingu alusel. Siiski on kaheldav, kas alaealine on klienditeeninduse valdkonnas oma ala spetsialist. Kõne alla tuleb ikkagi ainult töölepingu sõlmimine.

Anna Gljantseva

tööinspektsiooni nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
1 aasta tagasi

Klienditeeninduses käsundusleping? Nii et alaealine võib oma käsundit täita, see tähendab mingi soovitava tulemuse saavutada, valides ise, kuskohas, mis ajal ja mismoodi ta selle tulemuse saavutab?

Ausalt, Lääne Elu võiks selle küsimuse esitanud rämpstööandja nime avalikustada. Teised lapsevanemad teaksid eemale hoida.

Vahi nalja
1 aasta tagasi

Jälle loed mingisugust totaalset häma. Sisuliselt puudub alaealisel spetsialisti tasemel oskused ja ta ei saa teha tööd iseseisvalt (loe on töö tegemise viisi, koha ja aja suhtes iseseisev), ilma tööandja otseste ja kaudsete korraldusteta (loe juhtimise ja kontrollita) ja või vanemate järelvalveta (loe vanemad vastutavad seaduse ees lapse 18 aastaseks saamiseni). See tähendab, et võlaõigusliku lepingu puhul puuduvad ka otsesed sotsiaalsed garantiid ning töölepinguseaduse mõttes (loe ka töölepingule kohaldatakse võlaõiguses käsunduslepingu kohta käivaid sätteid) on alaealistele määratud nende jaoks kitsendavad tingimused seoses alaealisusega ehk seadusandlus eeldab alaealisega töölepingut, sest käsunduslepingus need puuduvad. Tööinspektsioon peaks ikka oma kvaliteeti tõstma.

Töö
1 aasta tagasi

Teeme ikka töötegemise võimatuks, mine tea või-olla muidu saab mõne sendi rahakest.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Töö

Töö tegemise puhul järgitagu kõigepealt asjakohaseid seadusi ja teiseks makstagu korrektselt makse. Kui tegelikult ka selline tööandja eksisteerib, kes üritab laste ja lapsevanemate rumalust ära kasutada, siis on ta lurjus.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Ainult üdini rumal töövõtja sõlmib käsunduslepingu!

Kirves
1 aasta tagasi

Rabotat…
Rab-ori