Erkki Bahovski: valitsuskriisi liblikaefekt

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Liblikaefekt seostub üldiselt matemaatiku ja meteoroloogi Edward Norton Lorenziga.

Ta märkas, et tornaado täpne teekond võib sõltuda väikestest asjadest nagu näiteks kajakate tiivalöökidest. Et muuta metafoor poeetilisemaks, hakkas Lorenz kasutama 1972. aastal liblikaefekti mõistet. Pärast seda on hakanud liblikaefekt (või ka liblika tiivalöögi efekt) tähendama mingisugust esmapilgul tähtsusetut sündmust, mis on vallandanud hiljem suurema sündmusteahela.

Niisiis, kus võiks peituda Eesti praeguse valitsuskriisi liblikaefekt? Trafaretne vastus sellele küsimusele on, et selleks oli riigikogu menetluses oleva lastetoetuste eelnõu muutmise seadus, sest Keskerakond muutus Kaja Kallase välise tähelennu peale liiga kadedaks. Pealegi lendasid üles Reformierakonna reitingud, samas kui Keskerakonna populaarsus tegi vähikäiku.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Neh
1 aasta tagasi

No muidugi on ref populaarne. Inimesed ei ole nii rikkad et odavaid asju osta ja keegi ei taha et odav kütus auto mootori ära rikub või odav elekter elektriseadmeid läbi kärsatab. Korralik kallis kûtus ja elekter on meie kõigi huvides. Samuti aitab sõda Venemaaga poistel meesteks kasvada ja pommitamine vabastab palju linnaruumi uutele moodsatele hoonetele.

Paljas porgand
1 aasta tagasi

No nii mõtetut loba , võib ainult Bahovski muliseda ,……….Keskerakond muutus kadedaks – mida jutt , ahh

Imelik
1 aasta tagasi

“tähelend” on küll kõva liialdus, kui just kohalikus meedias ülesnopitud välismaiseid avaldusi silmas ei peetud (et siis meediatäht?). “Raudne leedi”, ajab päris naeru peale, kui vähemalt natukene tausta teada. Kadedusega on Eestis kombeks, et kui ebamoraalne tegutsemine avalikuks tuleb, siis süüdistab tegutseja ümbritsevaid kadeduses ))). Ühed ei suuda umbusaldust avaldada ja teisel pole “riigimehelikkust” tagasi astuda- on asja sisu. Kokkuvõtvalt- lasteaed.

mulle
1 aasta tagasi

nii meeldis eilsetes debattides Riiina Sikkuti fraas. See oli umbes nii, et valijatel on meist juba kõrini. Ammu pole poliitikute suust midagi ni tabavat kuulnud!

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Need nn.”rahvaküsitluse” peale väljakuulutatud reitingud on sama tõesed kui ukrainast tulevad uudised ! Ühtegi tegelikku uuringut pole eestis viimase 30 aasta jooksul läbi viidud sest rahva tegelikku arvamust kardavad poliitikud kui vanakuri välku!
“Rahvaküsitlus” on nagu juudi raamatupidamises 2*2= palju vaja siis niipaljuga võrdubki!