Juhtkiri: valitsus kukkus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eile pärastlõunal lõppes järjest hoogu kogunud võimutüli mullu jaanuaris ametisse astunud valitsuse lagunemisega. Kuigi võimutüli tüüris selles suunas, et Keskerakond tahtis opositsiooni abiga sundida peaminister Kaja Kallast tagasi astuma, läks kõik teisiti. Hoopis Kallas teatas ootamatult, et palus presidendil ametist vabastada seitse Keskerakonna ministrit: keskkonnaminister Erki Savisaare, kultuuriminister Tiit Teriku, majandus- ja taristuminister Taavi Aasa, riigihalduse ministri Jaak Aabi, siseminister Kristian Jaani, tervise- ja tööminister Tanel Kiige ning välisminister Eva-Maria Liimetsa. Seda president ka tegi.

Kallase sõnul oli koostöö Keskerakonnaga muutunud liialt pingeliseks ja viimase piisana karikas nimetas ta riigikogus kolmapäeval tagasi lükatud eestikeelse alushariduse eelnõu. Üks, mida Kallas ministreid vabastades veel välja tõi, oli, et seitsmest keskerakonna ministrist viiel puudus NATO saladuse luba, mis tähendas, et peaminister pidi neil paluma lahkuda koosolekutelt, kus seda luba nõudvaid teemasid arutati.

Keskerakond on pettunud ja kriitiline, mis on ka mõistetav, sest erakonna esimehe Jüri Ratase sõnul eeldas ta, et koalitsiooni lõpetanud peaminister astub ise tagasi.
Opositsioonis valitses elevus. Helir-Valdor Seeder teatas Isamaa nimel, et nemad on läbirääkimisteks valmis. Ka EKRE esimees Martin Helme ütles, et tal pole kunagi olnud midagi ükskõik kellega läbirääkimise vastu. Sotsiaaldemokraatide ridadest riigikogu liige Ivar Padar oli kohe valmis valitsusse astuma.

Eile õhtuks oli selge, et Reformierakond valib partneriteks sotsid ja Isamaa. See ei ole esimene kord, kui need kolm erakonda valitsust moodustavad. Toona lõppes ühine valitsemine sellega, et 2016. aastal keerasid sotsid ja isamaalased Reformierakonnale selja, lõid käed Keskerakonnaga ja Jüri Ratasest sai peaminister. Kuidas läheb nüüd, on keeruline ennustada. Järgmised riigikogu valimised on vähem kui aasta pärast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

“…viimase piisana karikas nimetas ta riigikogus kolmapäeval tagasi lükatud eestikeelse alushariduse eelnõu.”

Igaüks võib asjadele oma nimesid anda, see ei muuda asjade olemust.

Tagasilükkajate seisukohast lükati kolmapäeval Riigikogus tagasi katteta alushariduse eelnõu.

Ja valitsus pole kuhugi kukkunud, koalitsioon lihtsalt lagunes.