Graafilise disaini festival keskendub Lotmanile ja Ukrainale

Graafilise disaini festivali korraldaja Marko Kekišev toob taas Haapsallu disainerite töid üle maailma. Foto: Malle-Liisa Raigla

Graafilise disaini festivali korraldaja Marko Kekišev toob taas Haapsallu disainerite töid üle maailma. Foto: Malle-Liisa Raigla

Laupäeval algav graafilise disaini festival keskendub tänavu Juri Lotmani 100. sünniaastapäevale.

Iga-aastase rahvusvahelise graafilise disaini võistluse alateema oli sel korral „Ennustamatus“, mis käsitleb festivali korraldaja Marko Kekishevi sõnul loomingulist vabadust. Idee tuua teemana sisse Lotman andsid Kekishevile Tartu semiootikud.

Tänavu saabus võistlusele mullusest vähem töid – 156, millest žürii valis näitusele 84. Kuigi Haapsalu linnagaleriisse mahuks välja panema ka rohkem töid, on žürii läbi aastate neid näitusele valinud just 84, sest pärast Haapsalut läheb näitus mööda Eestit rändama ja teistesse galeriidesse rohkem teoseid lihtsalt ei mahu.

Eelmisele festivalile laekus rekordiliselt 445 tööd. Kekishevi sõnul oligi oodata, et tänavu on osavõtt väiksem. Ühelt poolt ehmatas autoreid teemana semiootika suurkuju, teisalt oli mullune rekordiline osavõtt tingitud ka koroonapandeemiast, sest sel ajal oli autoritel vähem tellimusi ja seetõttu rohkem vaba aega. Kekishev võrdles graafilist disainerit klaverimängijaga, kes peab iga päev harjutama, et mitte rooste minna. Sellepärast osalesidki disainerid enda töös hoidmiseks mullu rohkem võistlustel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments