Kas Ukraina põgenikuga võib sõlmida tähtajalise lepingu?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: PIxabay
Foto: PIxabay

Kas sõjapõgenikku võib tööle võtta tähtajalise lepinguga? Töötaja ütles, et naaseb esimesel võimalusel koju ega soovi tähtajatut töölepingut sõlmida.  

Töölepingu seadus eeldab, et tööleping sõlmitakse tähtajatult. Tähtajalist lepingut võib sõlmida järgnevatel juhtudel:

  • töö on ajutise tähtajalise iseloomuga (näiteks töömaht on ajutiselt suurenenud, hooajatöö tegemine, renditöö puhul töö ajutine iseloom kasutajaettevõtjas);
  • ajutiselt äraoleva töötaja asendamine (nt vanemapuhkusel oleva töötaja asendamine).

Tööandja on kohustatud tähtajalise töölepingu sõlmimisel teavitama töötajat kirjalikult töölepingu kestusest ja tähtajalise sõlmimise põhjustest.

Nii pole tähtajalise töölepingu sõlmimise aluseks näiteks töötaja tähtajaline elamisluba. Vaidluse korral peab mõjuvat põhjust tähtajalise lepingu sõlmimiseks tõendama tööandja.

Kui töö iseloom pole ajutine, siis tuleb töötajaga sõlmida tähtajatu tööleping. Lepingut saavad pooled igal ajal omavahelisel kokkuleppel lõpetada. Kui töötaja ise ei soovi enam töökohal töötada, saab ta töösuhte korraliselt üles öelda. Etteteatamistähtaeg on katseajal 15 ja peale seda 30 kalendripäeva. Etteteatamistähtaegu võib lühendada, kui mõlemad pooled sellega nõus on.

Sandra Kuus

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Töötaja ütles, et naaseb esimesel võimalusel koju ega soovi tähtajatut töölepingut sõlmida.”Kas tähtajatut töölepingut siis polegi võimalik lõpetada ja kas see esimene võimalus on juba käega katsutav?
Kui see esimene võimalus saabub alles aasta pärast ?

Mille
1 aasta tagasi

poolest siis need nii erilised on? Kohalikega küll tehakse nii.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Mille

Mhmh. Lurjus tõmbab lollil nahka üle kõrvade. Ja kommentaator ees- või perekonnanimega Mille vahib õndsa näoga pealt.

Õndsa
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

näoga Põdra ei haugu!

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Õndsa

ÄRGE ISE URISEGE SIIN