Haapsalust leiti keskaegne muumia

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalust avastati kaevamistööde käigus muumia, mida saab esimest ja viimast korda näha kuu aja pärast algaval Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil.

Väga hästi säilinud muumia tuli välja Posti tänavalt, mis on juba pikemat aega remondis.

Teadlaste arvates on tegu Haapsalu linna toomhärraga, kes näljutati linnuse vangikongis surnuks, kui ta oli lubanud salaja lossi oma armastatu, eesti soost tütarlapse – viimasest sai hiljem kuulus Valge Daam.

Õnnetu toomhärra surnukeha maeti vanade ürikute järgi linnamüüri taha pühitsemata mulda – umbes sinna, kus praegu asub kultuurikeskus, Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali toimumispaik.

Muumia sõrmes oli vapiga sõrmus ja kaelas kett, mida kandsid keskaegsed toomhärrad.

Teadlased oletavad, et laip on mumifitseerunud ise – tänu soodsatele looduslikele tingimustele, sealhulgas kuulsale Haapsalu mudale.

Samasugused looduslikud muumiad on maailmas väga haruldased.

Hauarahu säilitamiseks, aga ka ajaloolise ebaõigluse korvamiseks sängitatakse leitud muumia Haapsalu toomkirikusse – samasse kohta, kus ilmutab end augustikuu kuuvalgetel öödel muumia armastatu, valge kahvatu neitsi, kes müüriti elusalt kirikusse.

„Täiesti võimalik, et edaspidi näeb augustis kiriku kabeli aknast juba kahte varju,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Muumia leidmiskoht tähistatakse sillutises mälestustahvliga.

Ainus võimalus muumiat enne ümbermatmist näha on Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil, mis algab 29. aprillil ja kestab 1. maini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lääne igavusele
2 aastat tagasi

nii omane artikkel

Andrus
2 aastat tagasi

Vene Propaganda.

kesik
2 aastat tagasi

Paistav väga Putini moodi, ega ometi……?

kaema
2 aastat tagasi

Eh, kuu aja pärast ei usu seda keegi. Ikka täna, esimesel aprillil, peaks rahva kokku kutsuma. Ükskord kuulutati, et täna on eeslite näitus. ;;;))) Tulidki kohale!

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  kaema

Mis seal siis nii väga vale oli?