Komisjon: 12-17-aastastele võib COVID-19 tõhustusdoosi teha vajaduspõhiselt

Lääne Elu

info@le.ee

5–11aastaste laste koroonavaktsineerimine algas 17. detsembril. Foto: Raigo Pajula
Noortele võib tõhustusdoosi teha vajaduspõhiselt. Foto: Raigo Pajula

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab teha Eestis 12-17-aastastele Pfizer/BioNTechi COVID-19 tõhustusdoose vajaduspõhiselt, eeskätt tervisest tulenevatel põhjustel.

„Eesti andmete kohaselt satub COVID-19 tõttu selles vanuserühmas noori haiglaravile väga vähe. Seega on meie hinnangul praegu tõhustusdoos 12-17-aastastele vajalik eelkõige teatud terviseseisundite või haiguste korral ehk kui on risk raskeks haigestumiseks,“ selgitas komisjoni liige dr Marje Oona.

Tõhustusdoosi manustamise vajadust saab hinnata vajadusel arst ning seda võib kaaluda ka juhul, kui on vajalik reisida kõrge nakkusriskiga riiki.

Euroopa Ravimiameti (EMA) inimravimite komitee andis 24.02.2022 hinnangu, et Pfizer/BioNTechi toodetud Comirnaty koroonavaktsiini võib tõhustusdoosina manustada vajadusel alates 12. eluaastast. Tõhustusannuse eesmärk on taastada vaktsiini kaitsevõime, mis on esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimestel aja jooksul langenud. Olemasolevate tõendite põhjal on võimalik järeldada, et tõhustusannuse mõju noorukitele on samaväärne kui mõju täiskasvanutele. Uusi ohutusprobleeme ei tuvastatud.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad allergoloog-immunoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Digiregistratuuri kaudu saab 12-17-aastastele COVID-19 tõhustusdoosiks aja broneerida homsest, 24. märtsist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mis
1 aasta tagasi

Kahju, et ikkagi suruti see läbi ja mindi laste kallale ka. Noor organism loodetavasti pika peale ajab ka selle pasa välja kerest, aga suured inimesed oma laste kallale! Päris õudne. Mida te sellega ära hoidsite endaarust? Mitte emmigi . Nagu näete nakatavad vaksitud ka teisi ja noored ju ei põe seda nagunii raskelt nagu siit artiklistki lugeda võib, et siis millise õigustusega sa oma lapse kallale läksid?