Anneli Ammase hea ajakirjanduse preemia sai Urmas Lauri

BNS

Urmas Lauri auhinnaks saadud maavillase vesti ja labakutega Anu Raua keskusest Heimtalis. Malle-Liisa Raigla

Anneli Ammase hea ajakirjanduse preemia sai sel aastal Urmas Lauri, kes on töötanud Lääne- ja Hiiumaal ajakirjanikuna üle 30 aasta.

Lauri on töötanud rahvusringhäälingu korrespondendina Läänemaal ja Hiiumaal, teinud Hiiumaa lehte Hiiu Nädal, kuid enamuse aja oma ajakirjanikukarjäärist toimetanud koduses Lääne Elus.

„Hea ajakirjanik on nagu orkester – kui vaja, siis ka pildistab või filmib. Ja mis kõige tähtsam – kõik kolleegid kasutavad Urmasest rääkides määratlust tore inimene. See on Anneli Ammase hea ajakirjanduse preemia laureaadi puhul üks põhilisi eeldusi,“ ütles üks preemia asutajaid, ajakirjanik Kärt Anvelt.

Anvelti sõnul kaunistavad Urmas Lauri tööd hea sõnaseadmisega lood lihtsatest inimestest, kuid laiem avalikkus jaoks võiks teda tunda ajakirjanikuna, kelle terav taip pani viis aastat tagasi ametist tagasi astuma toonase riigihalduse ministri Mihhail Korbi, kui too seadis Läänemaal kohtumisel valijatega kahtluse alla Eesti kuulumise NATO-sse.

„Teades, et Urmas Lauri oli Anneli Ammase hea sõber, kellega aastaid Lääne Elu koos tehti ja veeti, olen ma kindel, et Anneli Ammast ennast väga rõõmustaks praegune sügav kummardus Urmase tehtud ajakirjanduslikule tööle,“ ütles Anvelt.

Lauri on kahel korral pidanud Lääne Elu peatoimetaja ametit. Maakonnalehe praegune juht Kaire Reiljan ütles, et Lauri on nagu kass, kes kõnnib omapäi.

„Urmast ei pea sundima toimetusest välja minema. Ta on selle põlvkonna ajakirjanik, kes ei jää telefoni otsa rippuma, vaid läheb kohale ja räägib inimesetega silmast silma. Talle meeldib mööda maakonda ringi sõita ning uusi paiku ja inimesi avastada, nendega rääkida ja neid pildistada. Kõikvõimalike ametlike ürituste asemel meeldib talle käia pigem külamajades, väikeettevõtjate ja selliste inimeste juures, kes midagi ebatavalist või erakordset teevad.“

Reiljani sõnul on Lauril hea huumorisoon, mis ei avaldu ainult kirjatükkides, vaid aitab toimetuses mõnikord nii mõnestki pingelisest olukorrast üle.

Anneli Ammase preemia eesmärk on väärtustada kohalikku ajakirjandust, mis leegitseva tulena mitte ainult ei kõrveta, vaid soojendab. Preemia rahaline väärtus on 600 eurot pluss meene, milleks tänavu on maavillane vest ja labakud Anu Raua keskusest Heimtalis.

Preemia asutati 2019. aastal lahkunud ajakirjanik Anneli Ammase mälestuseks. Tänavu tähistanuks Ammas oma kuuekümnendat sünnipäeva. Anneli Ammas oli Eesti esimese erakapitalil põhineva maakonnalehe Lääne Elu üks asutajaid. Tema maakonnalehest alanud ja suurtes väljaannetes jätkunud ajakirjanikutöö näitas, et hea ajakirjandus põhineb inimlikel väärtustel, oskusel pealinnast kaugemale näha, Eestimaa armastamisel, kustumatul janul teadmisi täiendada, sõna valdamisel, oma lugude ainese tundmisel ja hoolimisel.

Anneli Ammase preemia loojad on tema sõbrad Enno Tammer, Risto Berendson, Urmet Kook, Kärt Anvelt, Kai Kalamees, Tuuli Koch, Piret Tali, Riste Uuesoo, Jaanus Piirsalu, Peeter Tali, Rein Sikk, Ivar Soopan ja Epp Alatalu.

Preemia varasemad laureaadid on Ülle Harju Lõunalehes ja Aime Jõgi Tartu Postimehes tehtud silmapaistva ajakirjandusliku töö eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments