Kas tööandja võib ette teatamata teha maski kandmise kohustuslikuks?

Lääne Elu

info@le.ee

 

Tööandja andis sügisel valida, kas töötaja laseb ennast vaktsineerida või peab kandma tööl maski või visiiri. Mina olen vaktsineeritud ja seetõttu ei pidanud maski kandma. Täna tööle tulles anti meile teada, et ka vaktsineeritud inimesed peavad kandma maski, ja visiire enam kanda ei tohi. Kas tööandja võib ilma pikema etteteatamiseta reegleid muuta?

Tööandja peab looma ohutu töökeskkonna. Üks võimalus selleks on kehtestada vajalikud reeglid, näiteks kohustuse kanda isikukaitsevahendeid. Selle kohustuse täitmiseks pole töötajal vaja ettevalmistusi teha, üksnes kanda tööandja poolt antud maski, ning nii pole vajalik ka pikem etteteatamine. Lisaks kasvas koroonanakatumiste arv ning seetõttu ka nakatumiste risk hüppeliselt ning tegevusi pikalt ette planeerida polnud võimalik.

Isikukaitsevahendi puhul on väga olulised selle kaitseomadused. Kasutada on mõtet ainult sellist isikukaitsevahendit, mis ka päriselt kaitseb. Visiiride kaitseomadused on maskidest palju madalamad, sest need ei kaitse sissehingatavas õhus leiduvate viiruste vastu. Visiir kaitseb pigem köhimisel ja aevastamisel tekkivate pritsmete vastu. Visiirist on kasu siis, kui seda kanda koos maskiga.

Töökeskkonnas kasutamiseks ei sobi ka korduvakasutatavad niinimetatud kogukonnamaskid, mille põhifunktsioon on piirata süljepritsmete lendumist kandjalt keskkonda ja vastupidi ning piirata käte kontakti näo kaetud osaga. See mask pole samaväärne ei meditsiinilise maskiga ega ka FFP2- või FFP3-tüüpi maskiga.

Rõhutame, et isikukaitsevahendina saab kasutada meditsiinilist maski või hingamisteede kaitsemaski tüübiga FFP2 või FFP3.

Kui tööandja on maskide kandmise kohustuse kehtestanud, siis töötaja peab maski kandma.

Kui töötajale ei sobi tööandja väljastatud maskid, siis tuleb sellest tööandjale teada anda, ühtlasi selgitades, miks konkreetne mask ei sobi. Töötaja peab tööandjaga tegema koostööd ohutu töökeskkonna loomisel. See tähendab, et töötaja roll ei ole passiivselt reegleid täita või nende täitmisest suisa keelduda, vaid kaasa mõelda, kuidas viiruse laialdase leviku olukorras saaks ettevõtte tööd jätkata nii, et haigestumisi oleks võimalikult vähe.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tõsiasi
2 aastat tagasi

Väärkohtlejad võetakse vastutusele.

Madis
2 aastat tagasi

Maski kandmine on nii enese kui teiste tervise kaitseks ja nii on see 150 aastat meditsiinis olnud..
Miks sunnitakse kirurgi ja operatsiooni tema meeskonda maski operatsioonil kandma???
Miks sunnitakse nakkushaiguste korral maski kandma???
Miks sunnitakse arenenud riikides töölisi kandma, Maski, kaitseprille, kiivrit, turvasaapaid, korralikke tööriideid???
See on ju vangistamine… 😍 🥰
Aga edu Lamemaa Lastele🤪🤣

nimetu-matsile
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Lase aga käia,ja et ma sind ilma kirurgi ülikonna ja -masklita kusagil ei kohtaks!Kui vastu juhtub,siis on teada,et see pole mitte madisepäeva-Madis,vaid kallutatud ning kinnimakstud ,,teaduse,, ohver.Viirused on aga endiselt ja jäävadki.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kas kõik inimesed on nüüd arstid ja kirurgid, et isegi poes peab mask ees olema? Vaata eilset ja eriti veel tänast nakatunute numbrit. Ei hoia see vaktsiinipass nakatumisi ära, vaid lubab osal Eliidil piirangutevabalt pidutseda ja veel ka ilma maskita seda tundmatut haigust levitada.
Mina lähen kinno, siis pean maski kandma. Toimub mingi filmi esitlus, siis ei kanna keegi maski.
Õues värskes õhus uisuväljakul uisutamiseks pean tõestama, et olen süsti saanud, mis ei kaitse selle eest, et ma seda haigust külge ei saa või edasi ei levita.

To Madis
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Meditsiinis võib palju asju teisiti olla kui tavaelus on ja me ei hakka neid ometi kõigilt inimestelt nõudma. Kirurg kaitseb maskiga eelkõige bakterite ja mikroobide jõudmist patsiendi vereringesse. Nende eest mask tõesti kaitseb. Viirused nõuavad aga hoopis tõhusamaid kaitsevahendeid kui meile teada sini-valge mask. Aga vaevalt, et kirurg kedagi, ise gripis, nohus-köhas või mõnes muus viirushaiguses olles üldse opereerima läheb.

See et
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Eks üks rumal jõuab rohkem küsida, kui kümme tarka vastata, aga andres võta seda arvesse, et maski peab ka õigesti kadutama oskama!!! Kui tahetaksegi nakkust mitte lwvitafa või saafa, siis maski kasutatakse kinnastega!!!!! Koheselt peale näo eest eemaldamist suletakse nii kindad, kui ka ees olnu mask hermeetiliselt, mitte aga ei topita taskusse ja siis sügad käega nina. Lamemaaga pole siin midagi pistmist, lihtsalt sinusuguste alles maailma avastavate ullikestega.

Hallo
2 aastat tagasi

Huvitavad küsimused. Euroopariigid on vabad juba igasugusest sundorjastamisest,paljud rahvad tegelevad sellega nad on endi eest väljas!Meie lääne inimene ei ole üldse pädevaid teateid osanud leida või? Küsige šotlaste käest, kui nad on külla tulnud.Ja miks meie ikka jänesed edasi oleme? Vabatahtlikult näolapid ette,,, õlg alla,, jne.?Meid on kuritarvitatud, ise oleme lasknud sel toimuda.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Hallo

Jälgin huviga, kas ja millal terve mõistus võidab. On ju üldteada, et nakkust kannavad nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimesed. Milleks siis see koroonapassi möll ja mittevaktsineeritute diskrimineerimine? Kõige adekvaatsema pildi inimesest saab ikka testiga – kui test on negatiivne, siis ei tohiks enam rohkem mingit kobinat olla. Ka maski kandmine on kahe otsaga asi – olen täiesti kindel et ilma maski kandmata inimesed oma näo piirkonda nii palju ei katsuks. See välistaks ka saastunud pindadelt kätele sattunud viiruse kandumise organismi. Miks pole viimasel ajal enam midagi kuulda käte desinfitseerimisest? Maskide ja vaktsiinide müük on ilmselgelt kellelegi väga palju rohkem tulu… Loe rohkem »

Töö kaitse
2 aastat tagasi

Siin mingid aferistid, kes muudavad süstimise töökohal kohustuslikuks, nimetame olerex, saku ja selver, kutsuvad ka endid tööandjateks.
Tööandja ei diskrimineeri töötajaid!
Ainuke kriteerium!

See et
2 aastat tagasi
Reply to  Töö kaitse

Noo kui teistpidi vaadata, siis need auväärt Eesti ettevõtted annavad ka oma panuse meie riigi toimimisse, mis on iseenesest ju positiivne, ainult et jah natuke vale teema, et üliagar olla. See ajudepanemine küll meid ei päästa

See et
2 aastat tagasi

Keda see mask enam kaitseb, või mille eest!!? Minuarust see nn. tööandja võiks maailmas viimaste nädalate toimuvaga end paremini kurssi viia ja ka vastavalt reageerida krt võtaks!

Madis
2 aastat tagasi
Reply to  See et

Sina ja Maailm.. Irwwww

See etile
2 aastat tagasi
Reply to  See et

Kaitseb mind. Sinu tati eest.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  See etile

Ja see on ka kõik mille eest kaitseb. Koroona saad nii või naa, aga mitte poes. Vaid töö kollektiivis, kodus, koolis.

nimi kohustuslik
2 aastat tagasi
Reply to  See etile

sul mask ees mis kaitseb sind minu tati eest, need kes ei taha, need jäta rahule kui nii kardad ja ongi kõik!