Erkki Bahovski: Soome ja Rootsi NATO kõrval

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Venemaa ultimatiivsed nõudmised läänele ja relvade täristamine Ukraina piiril on ajanud kihevile NATOsse mitte kuuluvad Rootsi ja Soome.

Nii pidas Soome president Sauli Niinistö oma uusaastakõnes oluliseks mainida, et Soome teeb oma julgeolekupoliitilised valikud ise. Sama on korranud üle ka Soome peaminister Sanna Marin.

Äsja avaldas Soome päevaleht Helsingin Sanomat jaanuari kahe esimese nädala jooksul tehtud küsitluse tulemused. Nende järgi toetab 28 protsenti soomlastest NATOsse astumist ja 42 on sellele vastu. See ei viita justkui soomlaste suurele armastusele NATO vastu.

Kuid kontekst loeb. Ja kontekst on, et eelmisel korral ehk 2019. aastal oli NATOsse soovijaid tervelt kaheksa protsendipunkti vähem. Ka pole NATOsse mittetahtjaid olnud nii vähe kui praegu, 2022. aastal. Esimest korda on NATO-le vastuseisjate hulk väiksem kui 50 protsenti ehk 42 protsenti.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Kõige tõenäolisem variant on,et NATO peatabki laienemise itta,kuna Hiina + Venemaa on vanakese jäoks liig kõva pähkel. Eriti pärast seda kui vene Valged luiged hakkavad baseeruma Kuubal või Nicaraaguas ja hakkavad seal patrulllende teostama !