Stéphane Clavel prantsuse jõuluroogadest: šampinjonid ja teod

Elen Freivald

elen@le.ee

Stéphane Clavel. Elen Freivald

Haapsalus elava prantslase, söögikoha Gallia Kukk omaniku Stéphane Claveli sõnul on prantslaste traditsioonilised pühadetoidud piirkonniti erinevad.

Clavel on Eestis elanud veidi rohkem kui kümme aastat ja pidanud kaks suve Posti tänaval asuvat kohvikut Gallia Kukk. Selle aja jooksul on ta end ka pisut kurssi viinud eestlaste tavapärase pidulauaga. „Nüüdseks olen harjunud eesti söögiga, aga üldiselt mulle ei meeldi, kui taldrikul on kõik koos, näiteks peedisalat, liha, kartul, kaste – kokku nagu pada,” muljetas Clavel.

Küll aga meeldib talle väga siinne sealiha. „Mulle on jäänud mulje, et Eestis söövad inimesed jõulude ajal palju sealiha, mis on päris hea kvaliteediga. Ka seašnitslit teevad eestlased hästi,” ütles Clavel.

Prantsusmaal pannakse jõululauale pigem vasikaliha, kõrvale pakutakse šampinjone ja kastaneid. „Kastanid on traditsioon. Küsimus on, kas ta on ka nii maitsev,” nentis Clavel.

Eestlasele prantsuse jõuluroogadest rääkides toonitas Clavel, et Prantsusmaa väga suur ning tulenevalt asukohast on nii traditsioonid kui ka traditsiooniline toit veidi erinevad. Clavel on pärit Lõuna-Prantsusmaalt ja seal süüakse jõulude ajal hane ja parti. „Seal on traditsiooniline süüa ka chilli con carne’t, aga mitte liha, vaid vorstiga,” lisas ta.

Jõuluroogade hulka kuulub ka kartulipüree, mis kannab nimetust aligot. „Sisse küüslauku ja Gruusiast pärit värske juust suluguni, mis serveerimisel näeb välja nagu etendus – see, kuidas juust venib,” kirjeldas Clavel.

Prantsusmaa mereäärsetes piirkondades süüakse aga austreid ja tigusid. „Prantsusmaal sööme palju tigusid ja mitte ainult jõuludel,” ütles Clavel. Eestis aga Gallia Kukes tigusid menüüs ei ole – kahe aasta eest püüdis ta tigusid pakkuda, aga kliendid neid ei soovinud.

Hapukapsast võib Claveli sõnul süüa nii Eestis kui ka Prantsusmaal, kuid

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lääne Elu
2 aastat tagasi

Tunduvalt mõnusam lugemine kui ühe toidupildistaja oma.

väga mõnus
2 aastat tagasi

söögikoht. Maitsvad road ja väga meeldiv õhkkond. Ei saa ainult aru kus kohal see priskus seal majas on?

Mis
2 aastat tagasi

meil nende prantsuse jöuluroogadega pistmist on?

hea
2 aastat tagasi

lugemine, alati on huvitav kuulata, teiste riikide toidukommetest.

jeesus
2 aastat tagasi

Ehk kirjutaks jõulude ajal Eesti roogadest..

Lapse Vanem
2 aastat tagasi

Eestlane läheks hea meelega hoopis koduse köögiga taksi pubisse, aga tagurlik valitsus ei lase praegu ausatel ettevõtetel töötada.

I remember Elvis Presley
2 aastat tagasi
Reply to  Lapse Vanem

Tere, Elvis!

Prääks
2 aastat tagasi

Võiks olla valik ühe artikli ostmiseks, mitte 4 euro eest terve leht,jääks osa raha jääks kohvikusse mineku tarvis.

Elisa
2 aastat tagasi

Priske ja armas.

kas
2 aastat tagasi
Reply to  Elisa

ennast reklaamid, kogemata vale koht.

Ain
2 aastat tagasi
Reply to  kas

Mis reklaam? Ma ei näe. Teema on prantsuse toit ja meil on kohvik Haapsalus.