Virtsu kooli sünnipäevaks ilmus raamat

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Virtsu arenguselts andis kooli 80. sünnipäevaks välja mahuka teose koolihariduse andmisest Virtsus selle algusest nüüdisajani.

190 leheküljel rullub lahti kooli ajalugu, alates asutamisest 1940. aastal, kui koolijuhatajaks tuli Jaan Merendi, kes oli Virtsusse n-ö asumisele saadetud. „Milles tema süü seisnes, ei teagi,” ütles Virtsu arenguseltsi juht Jüri Mõniste. Merendi jäi Virtsusse aastaks. 1964. aastaks ehitati uus koolimaja selle praegusesse asupaika nelja kuuga, sest lapsed ei mahtunud enam vanasse ära. „Augustis hakati ehitama ja jaanuaris koliti sisse,” ütles Mõniste.

Kool oli neljaklassiline ja seal oli kahe klassiruumi asemel neli klassiruumi. 1973. aastal avati Virtsus juba kaheksaklassiline kool.

Raamatus „80 aastat kooliharidust Virtsus” leidub peale kooli asutamis- ja püsimisloo hulk kunagiste õpetajate ja õpilaste mälestusi. „Arhiivist päriselu ei leia,” märkis Mõniste. On hulk detaile koolihoone(te) kohta – kooli(de) ümbrusest ja kojameestest selleni välja, millega koolimaja(sid) köeti. „Kool ei ole ainult õpetajad ja lapsed,” ütles Mõniste.
Raamatust leiab kõikide Virtsu kooli direktorite ja õpetajate nimed, samuti lendude nimekirjad. Raamatu koostamine võttis aega neli aastat. Mõniste sõnul oli tükk tegu nimede väljaselgitamisega – näiteks oli esimese direktori kohta oli igal pool kirjas vaid nime esitäht.

Raamatut „80 aastat kooliharidust Virtsus. 1940–2020” saab osta Virtsust Sirje poest. Raamatusoovist võib teada anda ka meiliaadressil virtsu@virtsu.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments