Ivari Padar: riigi koomale tõmbamine käib maainimeste arvel

Lääne Elu

info@le.ee

Ivari Padar, riigikogu liige, SDE
Ivari Padar, riigikogu liige, SDE

Elame suurte paradokside ajal. Ühiskonnal on veskikivina kaelas pandeemia ja sellest tingitud kannatused, samas kuuleme pidevalt uudiseid majandusbuumist ja teatud sektorites toimuvatest palgatõusudest.

Hoogsa majanduskasvu toel kosuvad ka riigitulud. Teisalt tunnevad väga paljud inimesed omal nahal, kuidas nende toimetulek on hinnatõusude ja eriti elektri kallinemise tõttu halvenenud. Neid, kelle sissetulekud on sisuliselt vähenenud, ei aita kuidagi teadmine, et nii uute autode kui ka kinnisvara ostmine käib täistuuridel. Ebavõrdsust ja suhtelist vaesust on Eestis selgelt rohkem kui kaks-kolm aastat tagasi.

Ei saa öelda, et valitsus ebavõrdsuse leevendamisega üldse ei tegele. Loodetavasti õnnestub jaanuaris tööle saada energiakulude hüvitamise uus süsteem, mis võimaldab inimestele toetust maksta, ka tagasiulatuvalt. Rahandusministeeriumi hinnangul peaks sellest meetmest abi saama ligi 70 000 inimest.

Paraku kasvatab 2022. aasta riigieelarve veelgi regionaalset ebavõrdsust. Alustan siseturvalisusest. Politsei- ja piirivalveametis leiab aset valus 3,5 miljoni euro suurune kärbe, mille tulemusel koondatakse hulgaliselt töötajaid, sealhulgas piirkonnapolitseinikke.

Küsisin siseminister Kristian Jaanilt novembri lõpus riigikogus, et mis täpsemalt 1. jaanuaril juhtuma hakkab, aga ministri vastus jäi hämaraks. Tegelikkuses hakkab tuleval aastal just väljaspool suuremaid linnu turvalisus vähenema.  Politseile peale sunnitud protsendikärbe toob lisaks kaasa selle, et veelgi väheneb politsei võimekus uurida väiksemaid kuritegusid.

Kui politseil ei ole jõudu tegeleda näiteks jalgrattavargustega ega aidata  identiteedivarguste ohvreid, siis kannatanute usk oma riiki ei kasva küll kuidagi. Piirkonnapolitseinike rolli ei tohi alahinnata – nemad teavad, mis kogukonnas toimub ja kus on riskikohad. Nemad pakuvad kohapeal turvatunnet. Olukord, kus hoomamatult suurteks paisunud omavalitsustes on ametis vaid üks äärmuseni koormatud piirkonnapolitseinik, on selgelt vastutustundetu.

Detsembri alguses jõudsid meediasse teated sellest, kuidas kõik väiksemad kodakondsus- ja migratsiooniameti bürood, uue nimega politsei- ja piirivalveameti teenindused jäävad avatuks vaid kolmel päeval nädalas. Põlvas, Võrus, Valgas, Viljandis, Jõgeval, Kuressaares, Paides ja Raplas ei saa inimesed enam nädala kahel tööpäeval oma dokumendiasju ajada.  Kärdla, Rakvere ja Haapsalu teenindused on juba praegu avatud üle päeva. See muudatus toob kaasa teenuste kättesaadavuse halvenemise ning riik kaugeneb väiksemates kohtades ja maal oma inimestest. E-lahendused ei ole võluvits, mis kõigile sobivad. Arvestatav hulk inimesi ei saa nendega hakkama ega peagi saama!

Üks praeguse valitsuse rumalamaid samme on laste huvihariduse rahastuse kärpimine nelja miljoni euro võrra. See muudatus lööb eelkõige maalapsi. Huvitegevuse riiklik toetusmeede  on olnud üks tõhusamaid piirkondliku ebavõrdsuse vähendamise viise, kuna see  oli positiivselt kaldu just maaomavalitsuste suunas. Veel lõhkus valitsuskoalitsioon ära hasartmängumaksul põhineva kultuuri, hariduse ja spordi toetamise süsteemi, mille kaudu viidi ellu paljusid regionaalseid projekte.

Aruka riigivalitsemise juures tulebki aeg-ajalt eelarve kriitiliselt üle vaadata, aga mingil juhul ei tohi see toimuda regionaalse ebavõrdsuse suurendamise ega inimeste riigist võõrandumise hinnaga.

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii...
1 aasta tagasi

…on see olnud 30 aastat.
Reform paneb aga juurde.

Varsti jõuame 5 rikkama sekka
1 aasta tagasi

Küünlavalgus-valitsus tõmbab koomale kõikide inimeste arvelt, v.a. omade kartelli kuuluvate tegelaste arvelt.

Valdo
1 aasta tagasi

Paraku nähakse Eestis inimest kui kuluartikklit. Nüüd oleks aeg mõelda robottööjõu maksustamist. Näide; Robotid teevad täna juba suuremosa lihttöid, mida varem tegid inimesed ja maksid makse. Naiivne on loota, et selline süsteem kaua kestab. Leian, et Eestis ja kogu maailmas oleks aeg robottööjõule maks kehtestada.

tõde
1 aasta tagasi

küsimus pole ju mingis passilauas. Vaid nö trendis, maaelu välja suretada.Ka maainimestele on vaja poode,teenused ja eelkõige turvalist keskkonda…..Kui juba ühte asja tõmmatakse koomale,järelikult tuleb neid kärpimiskohti veel.

Noor
1 aasta tagasi

No passilauad küll mingi probleem pole,paar korda viie aasta jooksul on olnud vajadust.
Padar muidu normaalne vend,arusaamatu tema kuulumine sotsidesse.