Kuldnokaparv naelutab pilgu taevasse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuldnokaparv. Foto: Urmas Lauri
Kuldnokaparv. Foto: Urmas Lauri

Õhtutaevas keerlev kuldnokaparv naelutab pilgu taevasse – see parv on kui suur elusorganism, mis samaaegselt püsib ühes kohas ja muudab pidevalt kuju. Kuid miks linnud parve kogunevad ja kuidas suudavad nad parves lennata teineteisega kokku põrkamata?

Teadlased on jälginud parvi, arvutanud, simuleerinud ja mudeldanud lindude liikumist – ja saanud teada, et parves tuleb linnul silm peal hoida kuuel-seitsmel vahetult enda kõrval lendaval kaaslasel, mitte jälgima kogu parve liikumist, selgitas Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi linnuökoloogia teadur Marko Mägi Looduskalendris.

Kuldnokkade parvlemisele on välja pakutud mitmeid selgitusi, näiteks turvalisust ehk nn lahustumisefekti – ühe linnu tõenäosus ellu jääda on seda suurem, mida suurem on parv ehk mida rohkem, seda turvalisem. Kuid on ka arvatud, et parvlemine aitab lindudel säästa energiat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments