Aasta põllumeheks sai lihaveisekasvataja Andres Vaan

BNS

Aasta põllumees on Andres Vaan. Foto: Arvo Tarmula
Aasta põllumees on Andres Vaan. Foto: Arvo Tarmula

Teisipäeval riigikogu konverentsikeskuses peetud aasta põllumehe konverentsil kuulutati tiitlivõitjaks Lääneranna lihaveisekasvataja Andres Vaan.

Andres Vaan on aastatega aretanud Topi Mõisa OÜ-s ühe uhkema limusiini tõukarja ja tõusnud üheks suuremaks tõumaterjali müüjaks Eestis. Vaan on rajanud Lääneranna valda Rootsi külla pere ajaloolistele talumaadele kaasaegse tootmishoonete kompleksi, ta teeb karjaaretuses koostööd Prantsuse teadlastega ja kasutab oma karjaaretuseks Euroopa parimat tõumaterjali.

Parima lihaveisekasvataja tiitli pälvis Vaan eelmisel aastal. Topi talukarjas on 400 limusiini tõugu mahelihaveist, kes suviti hooldavad Matsalu looduskaitseala Kasari jõe kallastel. Maad kasutatakse 500 hektarit ja kasvatatakse ka teravilja.

Aastatega on Vaan aretanud ühe Eestimaa parema limusiini karja. Ta on toonud tõumaterjali oma karja aretuseks nii Saksamaalt, Prantsusmaalt, Taanist, Rootsist kui Soomest ja on praegu tõusnud üheks suuremaks tõuloomade müüjaks Eestis.
Tema karjast pärit limusiini väärt liha jõuab ka Saksamaa, Hollandi ja Šveitsi tarbijateni. Oma tegevusega jätkab Vaan oma isa, tuntud lihaveisekasvataja Aldo Vaani elutööd.

Maaleht ja Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad konkurssi „Aasta põllumees“ juba 21. aastat, aga esmakordselt tunnustatakse kõrge tiitliga lihaveisekasvatajat, mis on ühtaegu tunnustuseks ka kodumaise lihaveisekasvatuse arengule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hmm huvitav
2 aastat tagasi

Tubli! Aa see kena blondide juustega naisterahvas ei saanud essugi? Nojah ta poleks saanud ju aasta põllumees olla ka. Ta on naine

Tsäkson
2 aastat tagasi

Tiitel läks õigele inimesele! Tubli ja tore mees!

Juku
2 aastat tagasi

On ikka tublisid noori. Jõudu.