Liisa Nuut: oma hääle eest vastutame kõik koos ja igaüks eraldi*

Lääne Elu

info@le.ee

Korruptsioonikuritegude uurimist juhtiv prokurör Liisa Nuut
Korruptsioonikuritegude uurimist juhtiv prokurör Liisa Nuut

Tänavusi kohalike omavalitsuste valimisi ilmestab valija vastutus ehk veelgi enam kui varem.

Valijatena oleme olukorras, kus poliitreklaam võib meile nähtav olla ka valimiste päeval. Seetõttu on oluline meeles pidada meie vabadust otsustada ning hääletada meile kõige sobilikuma kandidaadi poolt. Valimata jätmine poliitikute poolt, kelle põhimõtted meie väärtusmaailmaga ei ühti, annab meile võimaluse tagasisidestada kohaliku tasandi poliitika kujundajaid.

Valijal on võrreldes prokuratuuriga märksa vahetum võimalus sekkuda võitlusse korruptsiooniga, lubamata avaliku võimu juurde neid, kelle era- ja avalikud huvid on vastuolus. Valimisega teenime kogukonna hüvesid, hoides otsustusprotsessidest eemal poliitikud, kellel puudub kogukonna teenimise siht. Valikuid tuleb teha targalt, hinnates seejuures antud lubadusi ning varasemaid tegusid, unustamata hääle kaalu – kas hääle müümisel on ikka põhjust?

Võimulepürgijate otsused osta valijate hääli on seaduseandjale andnud põhjuse sätestada häälte ostmise kuriteokoosseis. Paragrahv viitab reaalsele ohule, mis võib valimisprotsessis aset leida. Sellest tulenevalt peab valija näitama kindlameelsust ja ebaseadusliku lubaduse tagasi tõrjuma – olgu selleks mõjuvõimuga töökoht, soodustingimustel rendile antav pind või mõni muu varaline hüve – ning valima vaba tahte alusel neile sobiv kandidaat. Hüve saamise eesmärgil poliitiku eest hääletamisel tolereerime ja kinnistame käitumist, mis kogukonda õõnestab.

Teades oma hääle kaalu ja väärtust, ei tohi unustada ka mõjutatavaid ja ärakasutatavaid ühiskonnagruppe. Valimistest võtavad osa nii oma esimest kogemust saavad 16aastased kui ka elukaare teises pooles olevad eakad. Näiteks tasub hetkeks mõelda, kas meie, kelle lähedased viibivad tervishoiu- või hooldusasutustes, teame, kus on nende isikutunnistused. Kas memmede ja taatide antud hääled on antud vabal tahtel või avaldab mõni võimule pürgija mõju, muutes isiku seeläbi kuriteoohvriks.

Valija hääl on väärtuslik, mistõttu on valimiste nädalal oluline teha oma otsuseid targalt. Valiku tegemisel osaleme poliitilise kultuuri kujundamises, mis teenib meie kõigi huve. Palun märgakem neid, kelle hääl on sedavõrd väärtuslik, et selle saamiseks varastatakse identiteet või otsustusvabadus. Õigusvastasest käitumisest teavita kohe politseid, sest vaid nii on võimalik võtta inimesed oma tegude eest vastutusele.

* Lennart Meri tsitaat

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede
2 aastat tagasi

Prokurõril on igav. Tõõd pole?

Lennart Meri tsitaat oli omas ajas ja omas kohas. Tänast olukorda vaadates kordaks ta võibolla hoopis “Tule taevas appi!” juttu.

Varsakabi
2 aastat tagasi

Ilus ja tark tüdruk.Kindlasti võiks ta minna Afganistani inimõigusi kaitsma…

taat
2 aastat tagasi

ei saanud e-hääletust teha
thavad uut tarkvara WIN 10
Lähen jaoskonda valima!

Tehniline progress
2 aastat tagasi

Venemaal ka võeti kasutusele e-hääletamine, on paremini juhitav.

Tehniline nõustaja
2 aastat tagasi

Nagu märkasite, on 100 000 eaka eest hääletatud juba esimesel päeval.
Vaenulike jõudude käes võib tehnika väga palju kurja teha 🙁
Muidu poleks reformi poolt keegi hääletanudki!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Kuidas seda tehti? Võltsija kasutuses pidid olema nii vanuri ID-kaart, kui ka PIN koodid.
§ 163. Valimise võltsimine
… karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega

Treener
2 aastat tagasi

rumaluke! Mine karista siis rehve!
Kui oskad 🤣

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Treener

Hei sina tark, vasta siis, kuidas eakate hääli võltsiti!

Kas
2 aastat tagasi

töesti Liisa?…