Juhtkiri: ülereguleerimine

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eeskirju ja seadusi on vaja ühiskonna toimimiseks – et inimesed ühiskonnas kokkulepitut ühiselt mõistaksid. Eeskirjade ja regulatsioonidega ei tohi aga üle pingutada, nagu juhtus Haapsalu heakorra eeskirjaga. Eeskiri sisuliselt keelab Haapsalu elanikel grillimise, kui neil pole just kallimasse hinnaklassi kuuluvat korstnaga grilli või õues korstnaga kaminat, kus liha sussutada.

Haapsalu linn läks seda teed, et ei hakanud grillimist puudutavat punkti linna heakorraeeskirjas ise sõnastama, vaid viitas selle puhul siseministeeriumi määrusele „Lõkke tegemisele ja grillimiskohale esitatavad nõuded”.

Heakorra eeskirja võttis Haapsalu volikogu ühehäälselt vastu teades juba ette, et suur osa linlastest eeskirja või vähemalt selle grillimist puudutavat punkti rikkuma hakkab. Punkti sisse jäämist põhjendas Haapsalu aselinnapea Innar Mäesalu volikogus sõnadega: „Me ei osanud selle punktiga mitte midagi muud peale hakata kui panime ta sisse.” Ta lisas volikogus, et siseministeeriumi määrus on halvasti sõnastatud, kuid just sellele halvasti sõnastatud määrusele Haapsalu heakorraeeskiri viitabki.

Kui linnaisad ei oska punktiga midagi peale hakata, kas siis on ainuõige see ikka eeskirja sisse panna? Võib-olla tuleks hoopis pisut enam tööd teha ja sõnastada punkt teisiti, linna vajadustest lähtuvalt, seda enam, et Haapsalu linn pole juba neli aastat ainult tiheasustusala, vaid linnas on ka külad, rannad jms? Reguleerimise pärast ülereguleerida pole ka mõtet.

Mäesalu püüdis volikogus küll teemat leevendada öeldes, et linnavalitsus hakkab grillijatega tegelema alles siis, kui naaber peaks kaebama. Kui naabritega on suhted head või neutraalsed, saab inimene tõenäoliselt grillida just nii nagu seni, aga tülis olevatel naabritel on see hea võimalus üleaedsel elu kibedaks teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.s
2 aastat tagasi

Selle peale polegi isegi reformierakond veel tulnud, et ülikalli elektri ajal keelata alternatiivid elektripliidile…Mis niimoodi majanduskasvust saab???

Püro Tehnik
2 aastat tagasi

Meie linnas peaks koerad kiirelt ära keelama!
Iga murulapike kui miinväli, pole kuhugi tagumikku toetada ega last jalutada!
Samas ilutulestik peaks seadusega kohustuslik olema. Igas linnas!

aga
2 aastat tagasi

suitsetamine on linnas millegipärast lubatud

Prääks
2 aastat tagasi

Kaebamine on eestlaste nõrk koht olnud , ajaloost teada. Küüditamine,ussitamine, üksteise nahka panemine–see on läinud minevik. Linnavalitus otsustas, et grillida võib.

Kodanik
2 aastat tagasi

Keelab grillimise? Meil osad tossutavad kevadeti linnas sees oma kasvuhoonetega.

Innar Mäesalu
2 aastat tagasi

Lgp Lääne Elu toimetus, siseministri määrus on ülimuslik linna heakorra eeskirja suhtes, st et me ei saa tingimusi teha lõdvemaks ega lubada rohkem kui selles määruses ette on nähtud. Sellepärast me ei hakanud ka seda määrust: “Lõkke tegemisele ja grillimiskohale esitatavad nõuded”, ümber kirjutama. Nii, et tegu pole kuidagi ülereguleerimisega.

Hopsti
2 aastat tagasi
Reply to  Innar Mäesalu

Soovin tutvuda selle uue heakorra eeskirjaga, aga ei leia. Andke teada kust ma leian?

Innar Mäesalu
2 aastat tagasi
Reply to  Hopsti
Valija
2 aastat tagasi
Reply to  Innar Mäesalu

Hr Mäesalu, no ei saa aru, mis vahu te jälle üles keerasite? Kas te ametnikuna tunnetate ka, et läksite vast üle võlli?

Johhaidii
2 aastat tagasi

Misasja? Kas ma ei tohi enam kaubandusest ostetud ja EU templiga grilli oma aias sussutada?! Kõik saadan õiguskantsleri juurde, kes mind keelama tulevad!

Halloo
2 aastat tagasi
Reply to  Johhaidii

Ära muretse kui sul on kasutusjuhendiga grillseade, siis lase aga takka ja grilli kus iganes, isegi rõdul. Järgima pead vaid ohutusnõudeid.

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Halloo

Ja kõik ülejäänud peavad su kärsahaisu taluma ?

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Johhaidii

Aga kui su õu on kortermaja külje all ?

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Küllap on grillimine mööduv nähtus. Mingil hetkel ehk mõistetakse, et pole arukas oma toitu ise kantserogeenseks muuta.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Miinuste ladujad, ehk meenub teile see sõnum siis, kui järjekordne tuttav või lähedane vähidiagnoosi saab.
Milleks küll tervisega riskida? Oma maitsemeeli saab hellitada ka palju tervislikemate hõrgutistega.

riskid meid ümbritevadki
2 aastat tagasi

Nagu grilli süütad, tuleb kohe vähk? Ei ta tule. Igapäevaselt ei soovitata süüa MITTE ÜHTEGI TOITU. Grill-liha ammugi mitte.

tomcat
2 aastat tagasi

Teadus pole leidnud vähi esinemissageduses erinevusi grillijate ja mittegrillijate vahel.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  tomcat

Kust sa tead? Lahmid ju huupi.

irooniline märkus
2 aastat tagasi

Pannkoogid on väga kahjulikud. Rasv ja pannil praadimine – lõpetage ära!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Pannkoogid on pisut teine teema.
Küll aga liha grillimisel tekkiv suits sisaldab rohkelt kahjulikke ühendeid, mis võivad suurendada rinna-, kopsu- ja eesnäärmevähi riski. Nende ühendite toimel tekivad muutused ja mutatsioonid inimese DNAs, mille tulemusel võib tekkida hingamisteede haigusi või vähk.
(allikas: tervis.postimees.ee)

tomcat
2 aastat tagasi

Luulud. Laborihiired surevad grillitud toidu peale, aga mitte inimesed, kes on üle miljoni aasta lõkkel toitu küpsetades sellega kohanenud.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  tomcat

Miljon aastat on kõrbenud liha olnud ainus kantserogeenide allikas. Tänapäeval me upume erinevasse saastesse k.a sisse söödavad e-ained, pestitsiidide ja hormoonpreparaatide jäägid jms.

Kummalisele.....
2 aastat tagasi

Täna loed Postimehest seda, homme aga teist juttu. Kui kunagi rääkisid teadlased, et kanamuna, igasugune rasv ja sealiha on tappev siis nüüd juba vähemalt 10 aastat on asi muutunud. Järsku avastati, et kanamuna on väga tervislik ja seda ei asenda miski muu. Samuti on rasvast lugu hakatud pidama leides põhjenduseks, et inimese organism lihtsalt vajab seda. Nii võib ka grillimisel asi muutuda ja ühel hommikul loed Postimehest, et laske edasi, grillige terviseks! Mutatsioonide uurimisega on teadlased veel poolel teel.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Võibolla leitakse tulevikus, et ka alkohol, tubakas ja pestitsiidid on organismile vajalikud? Ennasthävitavale käitumisele leiab ikka vabanduse.

Maali
2 aastat tagasi

Ärge muretsege, pole alkoholi, tubakat jne. kunagi eriti keelatud. Millest siis riigile ja tegijatele kasu tekiks

Arvaja
2 aastat tagasi

Võibolla on tõesti lähimas tulevikus alkohol ja sigaret kõige vähem organismile kahjulikud. Mõnda aga ei tapa ka mürkkemikaalid, sest seda me sööme paljud

mis
2 aastat tagasi

siin linnavalitsusega pistmist on, siin on tegemist mingi haige fantaasiaga ametnikuga,, agara, omale soodsa tegevuskeskkonna loomisega, kus siis hõlbus keeldude- käskude abil sellel ametikohal peesitada, tegelikult kusagilt mahakopitud käsulaudadega, lootuses ülemuselt pai saada, aga tegelikult tülika sääse pirina tekitaja.

Jabur
2 aastat tagasi
Reply to  mis

Aga miks see linnavalitsus tegeleb siis üle reguleerimisega ja tuima ümberkirjutamisega?

sest
2 aastat tagasi
Reply to  Jabur

brusseli käsud on meile ülimuslikud