Hannes Rumm: iseseisvus käes, riigi ehitamine veel ees

Hannes Rumm. Arhiiv

Mõnel 20–30aastasel eestlasel võis juubelipidustustest jääda mulje, et kui kolmapäeval, 20. augustil 1991 hääletas 69 Eesti Vabariigi ülemnõukogu liiget iseseisvuse taastamise poolt, siis hakkas meie väike tubli riik järgmisest esmaspäevast toimima nagu Soome.

Mulje võis tekkida põhjusel, et pärast suurejoonelist iseseisvuse taastamise juubeli tähistamist pole üldse räägitud sellest, mis Eesti riigist edasi sai.

Kuigi ettevalmistused oma riigi taastamiseks olid 1991. aasta sügiseks poole peal, tuli kohutavalt palju selliseid asju, mida me praegu enesestmõistetavaks peame, 30 aastat tagasi peaaegu tühja koha pealt ülehelikiirusel ära teha.

Esimene näide on oma riigi piiride valvamine. Mis te arvate, kes aitas Eesti vabariigil kiirkorras piirivalvureid välja õpetada? Ei, need ei olnud soomlased ega ameeriklased. 2. septembrist 1991 hakkasid vastavalt peaminister Edgar Savisaare ja Balti sõjaväeringkonna piirivalvevägede ülem

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tomcat
2 aastat tagasi

Meil ju riik olemas, lääne eeskujul ehitatud ja sarnane valmis saanud. Samamoodi lapsearuga poliitikud eesotsas, poliitilisteks teemadeks samuti sugu, immigratsioon, rohepesu, sotsimine ja võukimine. Juba vanarahvas teadis, et esimene vasikas läheb ikka aia taha.

Lembitu
2 aastat tagasi

Ütleme lasteaias “isa ja ema”
“Poiss ja tüdruk”
Valge ja neeger
See on riik! Mitte lumehelbekeste kommuun!!

maga
2 aastat tagasi

kaineks, iseseisvus on meil brusselis, kust tulevad käsud ja kvoodid, meid , koos ihukarvadega müüdi lääne okupantidele jevreiliitu astudes maha

jamps
2 aastat tagasi

irw, see mees võiks ka enda bläku kinni panna. kellelgi pole vaja riiki, mis ka 30 aasta pärast selline äpu.