Järgmise aasta lind on metskurvits

Lääne Elu

info@le.ee

Metskurvits. Foto: Susan Johnson
Metskurvits. Foto: Susan Johnson

Ornitoloogiaühing valis 2022. aasta linnuks metskurvitsa ehk nepi, kes on tuntud oma kevadise mängulennu poolest.

Metskurvits, nagu ütleb ka tema nimi, on metsas elav kurvitsaline, kes tegutseb valdavalt hämaruses ja öötundidel. Oma varjatud eluviisi tõttu on liik raskesti uuritav ning seetõttu tema bioloogiast väga palju ei teata. Vaid kevadise mängulennu ajal kaotavad isaslinnud neile omase valvsuse ning näitavad ennast õhtuhämaruses territooriumilende tehes.

Metskurvitsate arvukus on kogu nende levikuareaali ulatuses juba aastakümneid langenud. Selle peamisteks põhjusteks ei peeta niivõrd jahisurvet, kuivõrd elupaikade hävimist ja kliimamuutusi. Oma eluavaldustes paljuski müstilisena näiva tiivulisena väärib metskurvits kui meie küpsete metsade karakterliik aasta linnuna esiletõstmist ja tutvustamist.

Tänavune aasta lind on kuldnokk.

Kadri Pulk

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments