Lanno: ametis juhtunu eest saab vastutada ainult juht

BNS

Terviseameti juht Üllar Lanno võttis talvel kingipakiga vastu esimese koroonavaktsiini saadetise. Foto: Raigo Pajula

Esmaspäeval tagasiastumisest teatanud terviseameti peadirektor Üllar Lanno sõnul otsustas ta ametist lahkuda omal algatusel, võttes vastutuse terviseameti külmladudes juhtunu pärast.

Vastates esmaspäevasel pressikonverentsil küsimusele, kas tema tagasiastumine tähendab vastutuse võtmist terviseameti ravimilaos juhtunu pärast, ütles Lanno, et külmalaod olid terviseameti omad ning ametit juhib üksainus inimene. „Vastutus ei saa olla mitte kellegil teisel kui juhil,” ütles Lanno. „See [tagasiastumine] oli minu algatus. Nii et otsida kedagi teist pole vaja.”

Terviseametis tekkinud probleeme nimetas Lanno asjaolude ebasobivaks kokkulangemiseks.

Lanno sõnas, et kaalus tagasiastumist ka varem. „Tunnetasin, et tänaseks on aeg küps,” ütles ta. Lanno ütles, et kriisi olukorras on kolm võimalust: joosta minema, võidelda vastu või mängida surnut. Ta lisas, et  sotsiaalministeeriumisse tulnud uued inimesed – kantsler ja asekantsler – on praeguseks jõudnud sisse elada. Samuti on terviseamet tänu struktuurimuutusele muutunud tugevamaks. „Vahe sellega, kui mina [aasta eest] alustasin, on nagu öö ja päev,” ütles Lanno.

Töö- ja terviseminister Tanel Kiige sõnul jätkab Lanno ametis veel kaks nädalat. Terviseameti uue juhi leidmiseks kuulutatakse välja avalik konkurss. „Uus juht saab kaasa uuendatud struktuuri ja teadmised, mis on valesti tehtud,” lisas ta.

Kiige sõnul on Lannol nagu kõigil ametist lahkuvatel inimestel vastavalt seadusele õigus saada hüvitist kasutamata puhkusepäevade ja ületundide eest. Kiige kinnitusel Lanno eraldi lahkumishüvitist ei saa.

Kiik tunnustas Lannot nii otsuse eest võtta vastutus kriisiajal ja sel ajal tehtud töö kui ka taandumisotsuse eest.

Ministri sõnul tõi riigisekretäri raport välja, et probleemi juured ulatuvad palju kaugemasse aega ning kui Lanno sai terviseameti peadirektoriks, ei vastanud laod nõuetele.  Kiik sõnas, et terviseameti praeguse juhtkonna süü piirneb asjaoluga, et ei suudetud tuvastada ja ringi teha varasemate juhtkondade norme ja käitumisi.

Minister sõnas, et terviseameti uus juht saab alustada puhtalt lehelt. Uuel juhil tuleb panna paika kvaliteedijuhtimise süsteem ning koos sotsiaalministeeriumi ja ravimiametiga üle vaadata, milline saab olema terviseameti pikaaegne roll.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments