Juhtkiri: häbi on

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Kahe päeva pärast hakkab riigikogu valima presidenti. Esimest korda 30 aasta jooksul ei saa küsida, kes saab presidendiks. Saame küsida, kas, sest kandidaate on üks – molekulaargeneetik Alar Karis.

Küll aga oleme saanud tolle õnnetu kas-küsimuse asemel küsida kes-küsimust presidendikandidaadi kandidaatide kohta, nädal-nädalalt ja päev-päevalt, vahel ka tund-tunnilt. Kesk- ja Reformierakond on käitunud mustkunstnikena, kes tõmbavad kübarast välja üha uusi võimalikke presidente, pakkunud seda ametit kord ühele, kord teisele, kord kolmandale. Ikka ja jälle on mängitud Keskerakonna esimehe Jüri Ratase nimega, kõike vaid selleks, et tõdeda: Ratas, see ja too presidendiks ei taha.

Samal ajal vurab mööda Eestimaad kiiskav sinivalge buss, EKRE presidendikandidaat Henn Põlluaas, kes tegelikult ei ole isegi mitte kandidaadi kandidaat, kõneleb oma leebel ja tasasel moel rahva- ja koolimajades sellest, missugune üks president olla ei tohi, ning julgustab kuulajaid endale tunnistama, et nad on konservatiivid. Sest Põlluaas teab: küsitluste järgi on meil 20 protsenti liberaale, 20 protsenti konservatiive ja ülejäänutest 40 protsenti on konservatiivid, kes seda ise ei tea. Veel ei tea.

Umbes samal ajal kantakse pärast põhjalikku tagatoas eksamineerimist presidendikandidaadina maha akadeemik Tarmo Soomere, kellele väidetavalt saab saatuslikuks tema kasin välispoliitiline kogemus. Põlluaasale, kui peaks olema vajalik seda vaagida, see küllap saatuslikuks ei saa: kolm päeva pärast Kabuli langemist Talibani kätte kõneleb Põlluaas veendunult, kui rahulik Kabulis on: inimesed jalutavad, poed on lahti, lennukite küljes rippuvad inimesed vaid sattusid korraks paanikasse.

Kolm päeva enne presidendivalimisi haarab EKRE aseesimees Mart Helme põhiseaduse nagu piitsa ja nüpeldab kõik kübarast välja tõmmatud kandidaadid, sh Karise, armutult läbi: nende vaated ei ole põhiseadusega kooskõlas. EKRE Karist ei toeta, võibolla isegi ei hääleta, aga vaatama läheb küll.

Esimest korda Eesti ajaloos on presidendivalimistest saanud farss. Häbi on.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
51 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
njah
2 aastat tagasi

Ei nõustu!!! pähemääritud asjadega!

vaatleja
2 aastat tagasi

Veebilehel Petitsioon.ee saab anda allkirja nii presidendi otsevalimiste kui ka Henn Põlluaasa toetuseks.

Täpsustuseks
2 aastat tagasi
Reply to  vaatleja

Samas on petitsioon ka praeguse presidendi jätkamise toetuseks. Huvitaval kombel on sellel kordades rohkem allkirju kui Põlluaasa või otsevalimise omal 🙂

need
2 aastat tagasi
Reply to  Täpsustuseks

tulevad pihkva oblastist putini häkkeritelt seenelisele

info
2 aastat tagasi

Esmaspäeval kell 12 Toompeale, kes arvab, et rahvas peab saama presidenti valida!
Karise meelest oli balti kett vähese koolihariduse teema — kas sellist presidenti tahamegi?

mõtetu
2 aastat tagasi
Reply to  info

milleks tõmmelda, algatada tuleb selle institutsiooni likvideerimine hoopis

vaatleja
2 aastat tagasi
Reply to  mõtetu

Kes likvideerib ja millal?

referendum
2 aastat tagasi
Reply to  vaatleja

presidendi ameti likvideerimise kohta, algatab EKRE

Feministide ajaleht
2 aastat tagasi

….ja selles kõiges on süüdi EKRE! …. tänu sellistele lollide kirjutatud artiklitele EKRE populaarsus pidevalt ainult kasvab, aitäh, feministid-globalistid!

En.
2 aastat tagasi

Karnau on tagasi?! Vahepeal tundus LE juba neutraalsem. Henn Põlluaasa pilamine oli küll naljakas (sry!). Meenub 1940 a. Riigikogu valimine. Tol korral õnnestus ka ühel kodanlikul natsionalistil punapartei määratud kandidaatide sekka sulanduda – Jüri-Rajur Liivakul. Tänaste ideoloogide giljotiin on teravam. Põlluaas pole veel ametlikult kandidaatki aga ‘progressiivne üldsus’ juba kurjustab. Huvitav oli väide, et 40% pot. valijatest ei tea, et nad on tegelikult konservatiivid. Ütles seda LE või Põlluaas, vahet pole. 1979-l ei teadnud isegi poole suurem protsent eestlastest, et kümne aasta pärast hääletavada nad massiliselt rukkilillepuruse kodanliku rahvusriigi taastamise poolt ning Liivaku-taolised tõstetakse aupiedestaalile. Toona oli ärkamiseks vaja Lasnamäe… Loe rohkem »

lgbt
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Need punased kardavad Põlluaasa võitu nagu vanapagan välku, hirm paneb vigu tegema ja oma elajalikku punast palet avama.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Võime targutada kas Põlluaas sobib või mitte aga kas tõesti meile sobib kui valitakse ühe kandidaadi hulgast ? Nii valitud president ei saa kunagi kogu rahva presidendiks vaid lihtsal selle ametikoha täitjaks !
Isegi aborigeenide külavanem valitakse vähemalt kahe kandidaadi seast !

määramine, mitte valimine
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Ühe kandidaadi üle hääletamine ei ole valimine, vaid määramine. Seega hääletatakse selle üle, kas määrata Karis presidendi ametisse või mitte.

Ain
2 aastat tagasi

Kes selle kirjutas!
Mingi kommunist!!

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  Ain

Ei , Kaljulaid nr 2 ju

Andrus
2 aastat tagasi

Mul on tõsiselt häbi, et mu kodukandis ja riigis ilmub hullem kollane ajaleht või õigemini lendleht kui isegi Delfi. Mingi ajakirjaniku algkoolituse võiks ikka olla saanud.

pole
2 aastat tagasi
Reply to  Andrus

meil ammu ajakirjanikke, on vaid äraostetud parteipropagandistid äraostetud väljaannetes

Lääne Elu
2 aastat tagasi

No Põlluaas ei sobi kohe kindlasti presidendiks.

Moderaator
2 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

ära kirjuta rohkem!
Mitte midagi!!

Vanaema
2 aastat tagasi

Andsu tule kodu sööma, kirjutad juba segast juttu