Täna süttivad muinastuled

Andra Kirna

andra@le.ee

Muinastuli. Foto: Urmas Lauri

Täna õhtul süttivad Eesti rannikul ja mõnel pool sisemaalgi muinastuled, Läänemaal on tuletegemisest teada andnud kümmekond paika.

Österby sadamakohviku perenaine Anželika Murik ütles, et Österbys on avalik tuli. „Ja süüa-juua saab ka,” täpsustas ta. Sadamakohvik kutsub oma terrassile maitsvat sööki ja kaunist vaadet nautima. „Meile saab tulla Haapsalust ka veetaksoga,” ütles perenaine.

Noarootsis Ramsi poolsaarel Fridholmi talu hoovil on tulemas Vaiko Epliku kontsert, mis on piletiga üritus. Talu perenaine Merilin Kaustel-Lehemets ütles, et väravad avatakse juba kell kolm, et soovijad saaksid ringi vaadata ja süüa. Kontsert algab kell 19. „Vaiko laulab oma parimaid palu ja kell 20.30 süütame rannas tule,” rääkis ta.

Fridholmi talu kontserdile pääsemiseks tuleb esitada vaktsineerimistõend. „Kohapeal testimise võimalust me ei paku, sest nii palju rahvast, et see ära tasuks, pole meil kunagi käinud,” ütles Kaustel-Lehemets.

Piletiga kontsert on ka Topu sadamas, kus esineb Anett. Kontserdi korraldab MTÜ Topu Rannaelu koos Topu rannakalurite seltsiga. Rannaelu juht Katrin Päevakene rääkis, et muinastulede öö puhul on kontsert Topu sadamas kolmandat aastat. „Teeme ühe ürituse aastas. See pole pralle, vaid ilus ja õnnis suvelõpupidu,” selgitas ta.

Et pidu saaks ilus ja ohutu, on müüki pandud täpselt 100 piletit. „Sel aastal ei ole pikkade pinkidega üritus, vaid paneme toolid rannakalurite seltsi avarale õuele ja saame kõik ilusti ära hajutada,” lubas Päevakene.

Pusku küla muinastulele on oodatud kõik Pusku küla elanikud, suvitajad ja sõbrad. „Ootame kogukonnaliikmeid. Avalikuks panime oma muinastule sellepärast, et sõbrad ja sugulased, kes meil külas on, ennast teretulnuna tunneks. Ega võõraid siia nagunii eksi, ning nii palju, et me piirangute alla satuks, pole meil iial rahvast käinud,” rääkis Lääne Elule Pusku külavanem Svea Stamberg.

Traditsiooniliselt süttib päikeseloojangul muinastuli ka Kiideva sadamas. Seal mängib tantsuks Rain Pooleni ansambel.

Vormsil süütab lõkke Hosby küla. „Kavas on külaga kokku saada,” rääkis korraldaja Liina Jutt. „Varem oli sel puhul ka disko, aga seekord ei korralda midagi, mis rahvast täiendavalt kokku tooks,” lisas ta. Juti sõnul on oodata paarikümmet inimest. „Kõige rohkem ongi meie pidudel olnud poolesaja inimese ümber,” ütles Jutt. „Oma tule teeme nii, et näeme teiste lõkkeid ja loodetavasti nähakse meie oma ka,” lootis ta.

Muinastuli süttib ka merest eemal Paliveres, jõekäärus Kuliste aasal. „Avatud on väike kodukohvik sooja supi, soolase ja magusaga, joogipoolist pakub Metsik Lääs, kes esimest korda tegutseb n-ö majast väljas,” rääkis üks korraldajatest Andrus Eilpuu.

Palivere muinastulede öö korraldajad lähtuvad sellest, et tegemist on piiramata alaga. „Oleme sisemaal. Muinastuled keskenduvad peamiselt rannikule ja viimati, kui kolm aastat tagasi seda tähistasime, oli kohal võibolla 30 inimest. Arvame, et ülearu populaarseks ei osutu ka tänavu,” täpsustas Eilpuu. Lõke süüdatakse kell 20.30.

Lõuna-Läänemaal süütab Virtsu arenguselts päikeseloojangul lõkke Virtsu linnuses. Avalikus teates lubatakse korralikku kultuurikava ja kehakinnitust. Nemad alustavad kella viiest ning paluvad peole tulla tervena. Veel on avalik muinastuli Kopli talus.

Põhja-Läänemaal süüdatakse avalik tuli ka Nõva sadamas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Puzikov
2 aastat tagasi

kuradi sääsed pidid Kiidevas nahka panema … kaadrit samas oli küll roppu moodi.
Poolenil muss käis ja melu oli küll mere ääres.

Kellel
2 aastat tagasi

seda “muinastuld” veel vaja on?

Uudu
2 aastat tagasi

Kui tuli ikka avalikus ruumis s.o. kallasrajal ( mitte kellegi eramaal) mere ääres süüdatakae, siis võiksid kogukonna jutu ajajad veidi rahulikumalt võtta. Muidu võib jutustaja ise rumalaks jääda. Vaevalt, et keegi jalutaja käe kohe võõra piruka järele käe sirutab, kuid mere äär on kõigile ilusa õhtu nautijatele ja ilma kurjade plaanideta inimestele ikkagi avatud.

Einole
2 aastat tagasi

Haapsalu on väike puust linn. Siin ei toimu Lääne Elu arvates midagi.
Igatahes Aafrika rannas on praegu süütamiseks valmis lõke olemas. Miki hiir pani selle vist püsti.

Eino Sarv
2 aastat tagasi

Aga Aafrika rannas? Ei midagi?

Sama küsimus
2 aastat tagasi
Reply to  Eino Sarv

Tahaks ka teada. Kas Haapsalus ei tulegi tuld?

tuleproov
2 aastat tagasi
Reply to  Eino Sarv

Sinna Aafrika randa lubatud isegi palmipuud istutada, mis siin veel tule tegemisest rääkida. Lähme siis mujale, kus lahke pererahvas võõrustab, pakkudes maitsvat sööki ja jooki. Anzelika Murik Österbylt ütleb, et neile saab tulla Haapsalust ka veetaksoga. Jääb suvelõpust ilus mälestus- sõit veetaksoga..(appi,ega see veetakso kallis Mari äkki pole?) Ma igaks-juhuks jätan vahele..ma vilgutan koduaknalt.