Kätiln Rohilaid-Aljaste: koolikiusamine ei alga koolist, vaid ühiskonnast

Lääne Elu

info@le.ee

Ettevõtja, Eesti missiooniinimene 2020, Läänemaa sädeinimene 2020 Kätlin Rohilaid-Aljaste. Foto: Eduard Laur
Ettevõtja, Eesti missiooniinimene 2020, Läänemaa sädeinimene 2020 Kätlin Rohilaid-Aljaste. Foto: Eduard Laur

Kätlin Rohilaid-Aljaste

Igale lapsele killuke õnne MTÜ, Ettevõtja, missiooniinimene 2020, Läänemaa sädeinimene 2020,  kahe lapse ema, Tallinna Ühisgümnaasiumi hoolekogu liige, Riigi-ja Innovatsioonijuhtimise MBA

Aastaid on  märgatud ja tegeldud koolikiusamisega. Loodud on mitmesuguseid liikumisi, mille eesmärk on, et meie koolide keskkond oleks sallivam ja kiusamisest vaba. Nendest loosungitest ja avalikest hüüetest pole kasu, kui reaalselt toimub ikkagi kiusamine.

Kohati üritatakse peita probleemi ja rääkida õndsate nägudega, et meil on kiusamisvaba kool, ajal, kui reaalsus on sootuks midagi muud. Kus siis on probleem? Kas koolid tegelikult ei taha selle probleemiga tegeleda ?

Ütlen ausalt, et tahavad küll! Kuid nad ei saa, sest kiusamise probleemi ei saa lahendada koolis, sest tegelikult ei alga see koolist. See algab ühiskonnast, selle standarditest, reeglitest ja tavadest, arvamusliidritest, käitumismaneeridest ja sellest, kuidas leitakse, et on normaalne käituda. See algab ühiskonna vaiksetest kokkulepetest.

Kui meie, täiskasvanud inimesed, iga päev üksteist solvame, alavääristame, sildistame ja oleme äärmiselt ebaviisakad ning mõistame avalikult üksteise üle kohtu oma standardite järgi,  siis loome iga päev pinnast uuele vaimsele ja füüsilisele vägivallale. Meie noored ja lapsed vaatavad meie eeskuju ja matkivad meid. Koolikiusamine on peegeldus ühiskonnast. Kuidas saame lastele ja noortele öelda, et teie ei tohi oma kaaslast solvata, sildistada, kui me ise teeme avalikkuse ees seda kogu aeg.

Kuidas siis määrata, mis vanusest tohib teisi kiusata?! Siis, kui oled 18 on lubatud, või kuidas?

Selleks, et poleks koolikiusamist, peab muutuma kogu ühiskond. Meie, täiskasvanud, peame hakkama vaatama „peeglisse“ ja muutma ennast, siis järk-järgult saab hakata muutuma kogu ühiskond. Ja uskuge,  kõige kiiremini muutuvad noored ja lapsed, sest neil on uskumatu tähelepanu- ja õppimisvõime. Üks on kindel – nad õpivad meie tegudest, mitte sõnadest.

Täna on meedia ja eri sotsiaalmeediaplatvormid täis arvamusliidrite lugusid, kus kedagi alavääristatakse, sildistatakse, hinnatakse lähtuvalt oma isiklikust arvamusest ja ollakse ebaviisakad. Mis oleks, kui ütleks sellele kõigele “Stop!” ja hakkaks hoopis inimesi kiitmise ja märkamise kaudu paremaks muutma, hakkaks hoopis esile tooma nende paremaid külgi? Headus kasvatab headust, kurjus ja õelus kurjust.

Sinu hea sõna võib muuta kellegi elu! Pane hea sõna seeme idanema, kuna kellegi jaoks võib see olla päikene südames.

Neljapäeval, 19. augustil jagan Tallinnas Vabaduse väljakul naistele kingitustena laiali 100 Prantsuse brändi Parisax Professional huulepulka. Meie sõnad tulevad suust ja huulepulk on hea sümbol, et  suu ei peaks olema ainult väliselt ilus, vaid ilus võiks olla see, mida need huuled välja ütlevad.

Selle heategevuskampaaniaga soovin tuua esile naiste olulisust ühiskonnas ja seda, et naine peaks olema ühiskonnas ühendaja ja andja, mitte lõhestaja. Meie välja öeldud mõtted ja sõnad muudavad alati natuke maailma, seda isegi siis, kui me seda kohe ei näe. Rääkimata sellest, et lastele ja noortele on parimaks toetavaks jõuks hea eeskuju ning meie kõigi reaalsed sõnad ja teod.

Vähem, kui kuu aja pärast algab kool ja minu siiras soov on, et keegi ei peaks koolis olema tagakiusatud ja ükski Eestimaa laps ei kardaks kooli minna. Ühiskond tervikuna määrab koolide sisekliima.

“Hea sõna, võib muuta kellegi elu!”

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Naine
2 aastat tagasi

No mõnel ongi vaja olla orbiidis kogu aeg ja pidevalt. Tasuta huulepulk, nagu päriselt…? Mine jaga tasuta toidupoe kuponge…

OMG
2 aastat tagasi

Pidev tähelepanuvajadus!

rattaorav
2 aastat tagasi

Kõik mis teed, teed endale.

Arvamus artikli pealkirjast
2 aastat tagasi

Kas koolid ei kuulugi ühiskonda? Kui kuuluvad, siis koolikiusamine algab täpsemalt koolist, mis ongi ühiskonna osa.

mart
2 aastat tagasi

Kiusamisvastased huulepulgad. Jabur.

abiratas
2 aastat tagasi

Kui see huulepulga reklaam aitab, oleks tore küll-saadan lapse hommikul kooli põsemusiga ja õpetan last, et kui kohtad kurja hunti, siis laula-ei karda kurja susi ma, sest kõnnin memme musiga! Kiusamine ei pruugi üldse toimuda kooli seinte vahel, mõnikord on see kooliteel. Lapsel peaks olema usaldusisik, kellele rääkida(ükskõik kui suur või naeruväärselt väike see mure ka poleks) ning kes teda ka ära kuulab. Kodus kardetakse võibolla rääkida-ema ütleb, et mis nüüd jälle sulle tehti või lubab kõik maatasa teha, isa arvab, et ise peab ka mees olema.. aga eks siin mõtlemisainet ole küllaga, sest keegi ei tea kuidas mu õrnahingelisest… Loe rohkem »

abiratas
2 aastat tagasi

Vaatasin, missugune see koolikiusamine on kui keegi soovib sel teemal südant puistata:
Kiusamine on
vaimne (nt. sõimamine, halvasti ütlemine),

kehaline (nt. löömine, tõukamine, asjade äravõtmine) ja/või
sotsiaalne (nt. tagarääkimine, teiste ässitamine kiusatava vastu) vägivald,
mida kasutatakse kellegi alistamiseks, tema enesehinnangu mahasurumiseks või iseenda võimsamana tundmiseks.

Nojah, lumehelbeke nutaks juba heatahtliku tögamise peale. Kõik oleneb ikka lapse tundlikkusest ka. Kui last hoitakse kõigest halvast eemal, siis saab tal küll raske olema.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  abiratas

Lisa siis ka heatahtlik tögamine, mida sa muidu piiksud!

abiratas
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

ole ettevaatlik-meie, naised,koondame oma väed ja teeme sulle kanakarja kambakat. Ole rahulik, sai veidi tögatud !

Mida sa siis ütlesid?
2 aastat tagasi
Reply to  abiratas

Oot, oot tulen ja kiusan sind vähe. Elan sul põlvega seljas(120kg). Siis jõuame järeldusee et oled lumehelbeke küll. 😊

Sädemele
2 aastat tagasi

Meie täiskasvanud alavääristame, solvame, sildistame, sest pole saanud õiget kodust kasvatust. Kiusamine algab kodust ja mänguseltskonnast. Koolikiusamine siiski saab alguse ainult koolist, kuigi need on omavahel seotud. See, mis lõhutud, enam ühiskond taastada ei saa. Nìi kaua, kui eksisteerib sotsiaalmeedia, nii kaua ka kooliikiusamine.

kodanik
2 aastat tagasi

Huulepulga reklaam? Loodetavasti teenis LE selle artikli eest kopsaka summa. Nii haledat asja ikka annab välja mõelda… Artikkel iseenesest on ju täiesti tühi loba.

Liberalistlik naivism
2 aastat tagasi

Mitte ükski MTÜ ega aktivist – rääkimata huulepulgast, ei suuda maailmast ära kaotada kiusamist, nagu ka armastust, vihkamist jne. Need on loomariigile ja inimesele looduse poolt kaasa antud kategooriad, mida ükski naivistlik ‘armastuse’ ideoloogia ei saa muuta. Koolikiusamine oli, on ja jääb.

Manna Liisa
2 aastat tagasi

Hämmastav siiski, ei mäleta enda kooliajast kiusamist ega ka oma laste kooliajast ja see polnudki nagu küsimuseks, rohkem ikka õppeedukus …