Valitsus lihtsustab vaktsiini- ja testivastaste vallandamist

BNS

Tanel Kiik. Foto: Urmas Lauri
Tanel Kiik. Foto: Urmas Lauri

Valitsus võttis kabinetiistungil vastu põhimõttelise kokkuleppe, mis hõlbustaks tööandjatel vaktsiini- ja testivastaste vallandamist, kirjutab ERR.

Muudatuse kohaselt tekiks tööandjatel võimalus riskianalüüsi käigus näidatud kõrgema nakkusriskiga ametikohtadel töötavatelt inimestelt nõuda vaktsineerimise või koroona läbipõdemise tõendit või alternatiivina värsket koroonatesti, ütles töö- ja terviseminister Tanel Kiik ERR-i raadiouudistele.

“Käsitleme, et koroonaviiruse laialdase leviku korral peetakse kõrgema nakkusriskiga töökohtadeks neid olukordi, kus töötaja puutub kokku enam kui 50 inimesega ja nendes olukordades on mõistlik eelkõige siis vaktsineerimine testimine või siis vastava tõendi esitamine läbipõdemise, vaktsineerimise või negatiivse testi kohta,” rääkis Kiik.

Kõrgendatud nõuete puhul ei ole tingimata ka piiriks 50 inimest, kui on kõrgendatud ohutusnõuded, rääkis Kiik: “Kui me räägime näiteks sotsiaalhoolekandevaldkonnast, siis võivad olla põhjendatud rangemad meetmed.”

“Kui seal puutud kokku näiteks päeva jooksul küll vähem kui 50 inimesega, aga tegemist on nõrgema immuunsüsteemiga inimestega, eakate patsientidega, siis tegelikult risk on ju suurem. Ja sellest tulenevalt võib, nii nagu näiteks on Tallinna kiirabi teinud, taotleda kõigilt töötajatelt vaktsineerimist. Just nimelt seetõttu, et kohapealseid riske nii töökohaga, toimepidevuse vaates kui ka konkreetsete patsientide jaoks minimeerida,” märkis Kiik.

Kui inimene ei soovi esitada tõendeid või lasta ennast testida, on tööandjal võimalik seniselt hõlpsamalt tööleping lõpetada.

Testi tegemise eest peaks jätkuvalt maksma tööandja, kui töötamiseks vajaliku ohutustegevuse eest. Alternatiivina on tööandjal võimalik tööd ümber korraldada või nõuda näiteks töötajalt maski kandmist, ütles Kiik.

Määruse tekst peaks avalikustatama neljapäeval, kui valitsus ametlikult bioloogiliste ohutegurite määruse muutmise kinnitab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
PortoRollo uus kärpeplaan?
2 aastat tagasi

Teenindus/sektor Eesti majanduses on kõige suurem, samuti seal loodud lisandväärtus. Kui nüüd nt 20% teeninduse töötajatest vallandada, võib töötute arv tõusta mitu korda ja töötuse % kargab nt 15-le. Mida valitsus sellises olukorras ette võtab? Kas jätkab karjumist ”vabatahtlikust vaktsineerimisest” või võtab sotsiaalkulude kattes uued laenu-miljardid?

Eesti NSV
2 aastat tagasi

Tere tulemast tagasi lollide paradiisi Eesti NSVsse! Kõik on võrdsed, kuid vaktsineeritud on veel võrdsemad! Mida Riigikohus asjast arvab?

Sõnum tulevikust
2 aastat tagasi
Reply to  Eesti NSV

Olen kolmekordselt A̶J̶U̶L̶O̶P̶U̶T̶A̶T̶U̶D̶ vaktsineeritud, olen kõige võrdsem ja eeskujulikum kodanik Eesti riigis!

märgatud
2 aastat tagasi

Hetkel otsitakse uut presidendi kandidaati-maa alt ja maa pealt, vaenlaste hulgast ja sõprade seast. Kui ta leitakse ning kinnitatakse, siis esitame su kandidatuuri kõige eeskujulikuma kodaniku tiitli saamiseks.Seniks aga jätka protseduuridega. Usu, sa suudad enam.

Pss
2 aastat tagasi
Reply to  märgatud

vale jutt, nn. vaenlaste seast ju ei otsita, neil on kanditaat olemas, aga mitte ei taheta kokkuleppele jõuda. Vaja on saada pikki ikka oma mees või naine.

uus kantsler-õudus
2 aastat tagasi
Reply to  Pss

Kandidaat on Maarjo Mändmaa- sots-mini uus kantsler. Vastab nii nais-kui meesolendile ja eriti veel EL-i väärtustele.

maestro
2 aastat tagasi

komsomoliaktivistid on alati pandeemia levitajad
nagu lamemaalased!

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  maestro

Krdi lõhestamine ja vaenu kiskumine see on!?!? Võiks nagu oma kaasmaalast aktsepteerida, et temal on selline seisukoht ja sinult teine. Sõsti end ja mida sa enam kardad siis? Ei saa aru miks on vaja voia ja vaenu rahva seas õhutada!

Ester
2 aastat tagasi

Millal avatakse koroona vanglad?

üldsegi
2 aastat tagasi
Reply to  Ester

naljakas ei ole.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Ootame huviga õiguskantsleri ja teiste õpetatud õigusteadlaste tõlgendusi põhiseadusest tulenevate põhiõiguste intensiivse riive kohta. Juhul kui seda ei juhtu siis saab tõdeda fakti, et Eestis on demokraatlik riigikorraldus asendunud näiteks Venemaal kehtiva samaväärse riigikorraldusega. Kahju on see, et tundub Siim Kallase sõnad osutuvad tõeks – 70% on meil siin arusaamatuid, kes ei mõista asjade sisu. Saagem suureks vaimult.

Gennadi
2 aastat tagasi

Selle vaktsiini üks suuremaid kõrvalmõjusid tundub, et on vihkamine. Eriti vakstiini mitte pooldajaid. Enamus süsti saajaid hakkavad sappi pritsima ja lollusi suust välja ajama nende suunas.

Viidikas
2 aastat tagasi
Reply to  Gennadi

Sepik,ära üldista.Aga teha võiks hoopis nagu Portugalis registri keeldujatest. Ja kui koroona närib, saadetakse keeldujad haigla ukselt kohe kodusele ravile, kuna nad on arstidest targemad ju…

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  Viidikas

Võib nii teha, kuid siis palun vabadtada mind ka maksude maksmisest! Muidu on ju röövimine, et maksan, aga teenust kssutada ei saa. Pole nii lihtne, sellepärast te seaduseloomise juures ei olegi, seal peab mõistust ka olema!

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Teie poolt makstud maksude eest saate paar päeva ravi kui niigi palju!

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Arsti töötasud tulevad rahapuu otsast või? Ennem kirjutama hakkamist mõelge alati ennem mitu korda ikka, kas on arukas jutt! Pealegi vastus oli eelmisele kommenteerijale, kes tahab rahvast lahterdama hakata, terveid haiglasse ei saada ja haigeid ka ei taha lubada. Imelik tüüp minuarust.

Agu
2 aastat tagasi

Nagu eeldasin kohe alguses, et refirmaatorite vana koolitus vassimise alal ei aegu vist mitte kunagi. K Kallase selge v’ljaütlemine aasta alguse oli, et mitte kedagi ei sunnita vaktsineerima, see on puhtalt vabatahtlik ja siis minnakse seda teed, et anname õigused neile, kes end “vabatahtlikult” vaktisneerivad, teised minge prse. Lihtne jälle skeem ja keegi ei vastusta, kuna tegelikult ju kedagi ei sunnita, aga inimesed lihtsalt ei pääse poodi, üritustele, ühistransport ja võivad tööst ilma jääda. Vana NSV Liit tuleb meelde komsomoliks asutmisega, ei olnud ju kohustuslik, aga…..

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Komsomoli ronisid rumalad, arad ja karjeristid!

Kuusik
2 aastat tagasi

Tore! Kas valitsus-vastaste töölt vallandamine on nüüd ka lihtsam?

Jenkem
2 aastat tagasi

Ooot ooot mis jura nad nüüd tootma hakkavad??? See vaktsiin ei mõju ikka hästi….

kas tõesti
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

on ekreniitidel õigus- sundvaksineerimine????

oot oot
2 aastat tagasi
Reply to  kas tõesti

ei ta, kas pluss või miinus vajutada. Keda te üritate maha teha oma kommentaariga, kas Ekre valijaid või seda teist niiöelda poolt sotse ja muid “sallivaid”, BLM fännclubi?

Siiboja
2 aastat tagasi
Reply to  oot oot

Eks samasugune lammas , nagu ka Kiik , patrab , aga ei tea ise ka mida .