Haeskas sai kokku paarsada Läänemaa eakat

Lääne Elu

info@le.ee

Laupäeval kogunesid Läänemaa eakad Haeskas. Foto: Malle-Liisa Raigla

Läänemaa eakate kokkutulek tõi laupäeval Haeskasse üle 200 inimest Läänemaa eri paigust.

Eakate kokkusaamine on iga-aastane traditsioon, niimoodi koguneti juba 21. korda. Igal aastal on üritus eri paigas. Tänavu korraldas kokkutuleku Haeska külaselts, kes Maire Vilbase näpunäidete järgi oli pannud kokku ja ette valmistanud huvitava päevakava.

Saabujate auks olid korraldajad esinemisplatsile sättinud pikad valgete linadega kaetud lauad, seltsimaja õuel olid valmis ohutuse õpitoad: päästeametilt, politseilt ja transpordiametilt.

Kokkutulekust osavõtjaid tervitasid Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur.

Kontserdi avas Haeska külaseltsi segarahvatantsurühm, kes sel aastal tähistab 20. sünnipäeva. Esinesid ka Haapsalu lauluklubi Kuldne Sügis ja ansambel Ämmad Ülle Meisteri juhendamisel.

Haeska perenaised, samad, kes äsja olid tantsu keerutanud, kandsid juba laudadele omavalmistatud supi, selle juurde sai maitsta Ridala kooli koka Ester Pihelgase valmistatud ülimat maitsvat koduleiba.

Programm jätkus külaskäiguga kolme Haeska küla tallu – Tika, Tänava ja Tuuliku.

Rohmakate maakivist hoonete ja vana õunaaiaga põlises Tänava talus askeldab nüüd noor pere, kes peab mitmesuguseid loomi-linde. Talu karjamaid hooldavad Šoti mägiveised, lambad ja kitsed. Talu õuna- ja marjaaed ning ümberkaudsed niidud ja nurmed pakuvad aga toorainet paljude eripalgeliste siirupite ja ning jookide valmistamiseks.

Kokkutulnud tutvusid talu tööde-tegemistega, vaatasid loomi-linde ja jalutasid koos pererahvaga vanas viljapuuaias ning maitsesid talus toodetavat head ja paremat.

Põlise Tika talu maakividest laut on ehitatud 1909. aastal. Nüüdseks on elustiil muutunud ja loomade aeg laudas otsa saanud, kuid kohalikud muutsid laguneva lauda kohaks, kus oma loovusel lennata lasta. Laupäeval kohtusid eakad Tika talu loomekojas muinasjutuvestjaga.

Tuuliku talu Tuulingu külalistemaja asub talu endises renoveeritud kõrvalhoones. Tuulingu on hinnatud majutuskoht loodushuviliste seas, sest selle juurde kuulub Haeska vaatlustorn, kus on nähtud enamikku Eestist läbi rändavaid linnuliike. Eakatega kohtus hea jutuvestja, Tuuliku talu vanaperenaine Lehte Ale, kes mäletab lapsepõlvest, kuidas Tallinna ja Haapsalu ärimehed 1930. aastatel neil luigejahil käisid.

Läänemaa eakad tänavad kõiki korraldajaid, kes panustasid oma aega ja jõudu, et kokkutulek õnnestuks.

 

Mall Lepmets

Haapsalu linna pensionäride ühendus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments