Kuidas õigesti kaitsta mobiiltelefoni jätkuva kuumuse eest?

Lääne Elu

info@le.ee

Palavad suveilmad on kestnud juba mõnda aega ning sünoptikute sõnul jätkuvad ka eelolevatel nädalatel. See meelitab inimesed õue, randadesse ning autodega matkama. Samsungi tootekoolitaja Kirill Kozlov annab nõu, kuidas oma nutitelefoni ülekuumenemise eest kaitsta.

Rannas otsese päikese käes või näiteks auto armatuurlaual võib temperatuur tõusta väga kiiresti kõrgele, mis mõjutab telefoni temperatuuri ning seeläbi akut ja töökindlust. Telefoni kasutamine samal ajal soojendab telefoni ka seestpoolt ning kui telefon muutub liiga kuumaks, võib selle aku kiiremini tühjeneda, tekkida probleeme ekraani kasutamisega ning äärmuslike temperatuuride korral on võimalik, et telefoni protsessor sulab lihtsalt üles.

Hoia telefon varjus

Kõige optimaalsemaks töötemperatuuriks telefoni puhul on 0-35 kraadi Celsiuse skaala järgi, mis praeguste ilmadega võib olla juba varjus. Päikese käes võivad temperatuurid tõusta 40-50 kraadini ning näiteks auto armatuurlaual isegi kõrgemale. 

„Kõige esimene soovitus on vältida otsese päikesekiirguse sattumist telefonile. Parim variant on seda kaasas kanda kotis või mõnes muus kohas, kus õhk liigub, aga otsest kuumutamist ei toimu,“ selgitas Kozlov. „Tihedad püksitaskud ei pruugi olla parimad kohad, kuna kuumusel ei ole võimalik kiirelt ära hajuda.“

Pane kinni mitte kasutatavad rakendused

Kõik rakendused, mis töötavad, kasutavad telefoni protsessorit, mälu ja liitiumioonakut, mis töötamisel kuumenevad ning seeläbi telefoni temperatuuri tõstavad. Kuuma ilmaga on targem hoida avatuna ainult need äpid, mida inimene reaalselt kasutab.

„Uuemad telefonid, nagu Samsungi S21 ja volditavate telefonide mudelid analüüsivad kasutatavaid rakendusi ning pakuvad aeg-ajalt ise välja nende äppide sulgemise, mida inimene pole pikalt kasutanud, ent mis taustal siiski telefoni võimsust tarbivad, kuid targem on seda teha sagedasti ka ise,“ ütles Kozlov.

Kui näiteks rannas pikutades pole paar tundi telefoniühendus oluline, siis tasub selleks ajaks sisse lülitada lennurežiim, mis hoiab samuti mitmeid „soojendavad“ rakendused ja ühendused suletuna.

Vähenda ekraani heledust

Mida rohkem on ekraani heledus peale keeratud, seda rohkem ekraan voolu tarbib ehk teisisõnu telefoni seestpoolt soojendab. Heleda päikesevalguse käes on eredama ekraaniga parem tööd teha või sotsiaalmeediat vaadata, kuid sellisel juhul võiks seda teha siiski varjulises kohas.

„Näiteks Samsungi telefonimudelitele on sisse ehitatud ka turvarežiim, kus teatud kriitilise temperatuurini jõudes telefoni rakendused automaatselt suletakse ning kuni jahtumiseni ei saa sellega isegi kõnesid teha. Telefoni pikema eluea huvides on muidugi parem, kui sellise punktini ei jõuta,“ ütles Kozlov.

Puhu telefonile

Kui telefon on siiski juba liialt kuumaks läinud, võib seda jahutada. Esmalt tuleks eemaldada telefonilt kaaned, mis võivad takistada kuumusel hajuda. Samuti võib telefonile suunata jahedat õhujuga näiteks ventilaatorist või abivahendite puudumisel sellele lihtsalt puhuda.

„See võib natuke totter välja näha, kuid sellest on kindlasti abi, kui käepärast pole ka ühtki ajalehte või lehvikut, millega tuult tekitada. Kindlasti ei soovita ma telefonile järsku temperatuurimuutust, seega ei tasu seda mõneks minutiks näiteks külmkappi või jääkambrisse panna,“ rääkis Kozlov. „Järsk temperatuurimuutus võib põhjustada kondensatsioonivee teket, mis mõjub telefoni komponentidele halvasti.“

Energiatarbimise vähendamiseks on mõistlik alati kõik rakendused hoida uuendatuna, sest uuendused aitavad tihti hoida voolutarbimist ja sellest tulenevat soojuskadu väiksemana. Samuti on Kirill Kozlovi sõnul hea nipp hoida kotis kõik nutiseadmed eraldi sahtlites, sest kui omavahel puutuvad kokku näiteks telefon, tahvelarvuti ning sülearvuti, võivad nad kotis jahtumise asemel hoopis üksteist soojendada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments