Juhtkiri: vaktsineerima, aga kuhu?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kuidas veenda inimesi end vaktsineerima, kui kodu lähedal selleks võimalusi praktiliselt pole?

Läänemaa elab oma suveelu – kohvikud kihavad, kontserdid ja muud üritused toimuvad. Nagu tänasest lehest lugeda saab, valmistuvad arstid ja õed suvepuhkuseks. On selge, et puhkama inimesed peavad, eriti meditsiinitöötajad, kes on olnud suure pinge all.

Samas ei saa unustada, et kroonaviirus pole kuhugi kadunud ja järgmine laine ei pruugi olla mägede taga. See on ka põhjus, mis kutsutakse endiselt üles vaktsineerima , sest mida rohkem on meil vaktsineerituid, seda kindlamini oleme kaitstud.

Läänemaa on kaitsepoogitute hulgalt Eesti maakondade seas pigem esirinnas, kuid meie omavalitsustest on vaid Vormsis vaktsineerimiskuur lõpetatud rohkem kui pooltel. Riigi pakutud tasemeni – karjaimmuunsuse saavutamiseks tuleks vaktsineerida 70 protsenti elanikest – on veel päris palju minna. Viroloogid on varem sedagi numbrit murega vaadanud, sest nii kiiresti leviva nakkushaiguse peatamiseks oleks hädasti tarvis veel suuremat protsenti.

Nii et kõiki kutsutakse küll jätkuvalt end vaktsineerima, aga Läänemaa inimesel on küsimus, kuhu peaks ta süsti saamiseks pöörduma. Esimesi vaktsiinidoose ei süsti siin enam ei haigla ega ka perearstid. Ka pole teada, kas mõni massvaktsineerimine suvekuudel Läänemaale jõuab – haigekassa alles peab läbirääkimisi.

Need, kes kindlasti on vaktsiini tahtnud, on ilmselt oma süstid kätte saanud. Praegu käiks vaktsineerimas see seltskond, kes ise väga otsida, nõuda ega sõita ei saa, või ei viitsi, samuti need, kellel mingil muul põhjusel pole olnud võimalust end varem vaktsineerida, näiteks kaitseväest koju saanud noorukid. Laste vaktsineerimisega alles alustati – kui vanemad on oma süstid kätte saanud, kas nad siis hakkavad lapse pärast teise Eesti otsa sõitma?

Lihtsam on käega lüüa, aga ei tohiks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.s
3 aastat tagasi

Lihtsalt päiksetõusuvalitsus on teel sinna kuhu päike tavaliselt ei paista…

nagu ikka
3 aastat tagasi

kuke suhu

Huvitav
3 aastat tagasi

Ma ei saa nüüd aru. Isegi veel teise kaitsepookimise saanu ei ole ikkagi kaitstud uue tüve, see mis vaikselt meilgi levib ehk delta tüve vastu ju kaitsetu või see ei ole nii? Algul väideti, et kaitset pole, nüüd enam sel teemal sõna ei võeta. Paanika äraholdmuseks vist vaikus? Või teadmatus. Iisraelis kõige rohkem vaktsineerituid maailmas, aga vaat kus läks uus tüvi vohama.