Allar Jõks kaebas valitsuse koroonareeglite pärast kohtusse

BNS

Allar Jõks. Foto: Arvo Tarmula

Vandeadvokaat Allar Jõks esitas esmaspäeval Tallinna halduskohtule kaebuse valitsuse piirangukorraldustele, kirjutas Postimees.

„Kaebus on esitatud ühe Kalamaja perekohviku huvides, kuid puudutab kõiki, kelle suhtes mai alguses pikendati keeldusid – teatrid, restoranid ja spaad,” kirjutas Jõks sotsiaalmeediasse. Jõks toonitas, et valitsuse peale kaebamine ei tähenda seda, et ta oleks viiruseeitaja. „Küll eitan arusaama, et viiruse tõrjel ei pea riik arvestama teiste õigustega,” selgitas ta.

Tema hinnangul ei ole korralduse seletuskirjas põhjendatud, kuidas mõjutavad kitsendused haridust, ettevõtlust või kultuuri tarbimise harjumusi. Lisaks ei leidu andmeid, mis võimaldaksid järeldada, et teatrid või kontserdisaalid on nakatumisohtlikud kohad. Veel ei ole seletuskirjas näha, et oleks kaalutud alternatiivseid piiranguid, mis võimaldaks kohvikuid mitte sulgeda nagu näiteks nõuded hajutatusele, lahtiolekuaegadele, täituvusele.

Ka ei leia põhjendusi seletuskirjas, miks peavad etendused ja kontserdid olema keelatud, kuigi võrreldes märtsi algusega, kui riik keerati lukku, on 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta ning haiglaravil viibivate inimeste arv vähenenud ligi kolm korda.

„Selle asemel leiab asjassepuutumatud üldisi viiteid teistele riikidele ja uuringutele. Iirimaa näide paraku ei põhjenda, miks Eesti nakatumisnäitajad mai alguses nõuavad just selliseid piiranguid ning miks näiteks hajutatuse või täituvuse piiramine ei ole piisav,” kirjutas Jõks.

Jõksi hinnangul tõstatab keeld teatrites ja kontserdisaalides viibida kahtluse, et valitsus ise ka ei usu, et mask viiruse vastu aitaks. „Vastasel juhul võiks ju maskiga ja hajutatult etendust turvaliselt nautida.”

„Puudused valitsuse keeldude põhjendamisel tõstatavad küsimuse, kelle ülesanne on viirusetõrjel vaadata suuremat pilti,” toonitas Jõks.

Ta viitas 26. veebruari Financial Timesis vastanud Yuval Noah Hararile, kes rääkis, et riiki lukku keerates ei piisa küsimusest: Kui palju inimesi jääb Covid-19-ga haigeks, kui me lukkupanekut ei kehtesta? Lisaks tuleb küsida: Kui paljudel kaasneb riigi lukustamisega depressioon? Kui palju inimesi kannatab siis halva toitumuse all? Kui paljud jäävad koolist eemale või kaotavad töö? Kui paljud saavad abikaasadelt peksa?

„Kas erinevate põhiõiguste kaalumine on teadusnõukoja ülesanne? Ei, seda peavad tegema need, kes on valitud ja seatud. Pealegi puudub teaduslik meetod, kuidas erinevaid põhiõigusi ja väärtusi tasakaalustada ja kaaluda,” märkis Jõks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtlik
2 aastat tagasi

Kes nende õiguste eest seisab, kes surnud või eluaegsed puudega tänu koroonale. Ja pole need ainult vanakesed.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Mõtlik

Hiina?

Huvitav
2 aastat tagasi

Miks sa Talumees Postimees Harald Linnamäe elanikk jne jne jälle nime ära muutsid? Läks liiga tuliseks? Ma kirjutasin juba ammu ju, et kellel vaja leiab su üles ikka, nime võid siin muuta, nummerid jäävad ju ikka samaks.

Talumees
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Las otsivad..
Kannan sapöörilabidat alati kaasas

Agu
2 aastat tagasi

Sa Talumees oled nagu praeguse valitsuse tegelased. Seadus ja õigused ei loe, teeme nii nagu ise heaks arvame. See Jõks juhib vähemalt tähelepanu, et ka sinusugusel matsil on olemas õigused ja nende eest tuleb ka seista!

Talumees
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Minusugune mats kaitseb oma õigusi sapöörilabidaga… Ma igasugu keerutamist ei salli tuhandete eurude eest

Jenkem
2 aastat tagasi

Väga õige tegu, kaua see valitsus puhkab, las tegelevad nüüd natuke millegi muuga ka kui ainult rahva seljal tallumisega

anonüümne
2 aastat tagasi

Pandeemia on väga ohtlik haigus.Keit R.ütles.

nii
2 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

:))) päris tark

Liina
2 aastat tagasi

Sihukese kiunu peale teda küll mitte keegi presidendiks ei vali. Aamen.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Liina

vastupidi, paistab, et mitte ei kiunu, vaid mõtleb loogiliselt.

ets kae
2 aastat tagasi

tilgake juba meepotti yilkunud

Valimised
2 aastat tagasi

on tulemas.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  Valimised

Ta on seda varem ka maininud, et inimesed võivad enda ahistamise tõttu kohtu poole pöördiuda. Ei olnud siis valimisi. Arvatavasti lähtub ta puht juriidilisest seisukohast. Saan aru, et viirus tekitab palju pahandust, aga inimestel on omad õigused siiski olemas.

Natu Nadi
2 aastat tagasi

Kas üks haritud mees peab nii käituma? Valitsused, olgu need parasjagu millised tahes, püüavad ohjata viirust. Jurist leiab iga kell mingi konksu üles. On vaja eputada, et seaduses pole seda või toda kirjas. Võiks asisemate asjadega tegeleda.

Vohh
2 aastat tagasi
Reply to  Natu Nadi

Vot täpselt selline on kahjuks paljude veel orjameelsete suhtumine. Annan oma õigused vabatahtlikult ära! Ei too ükski valitsus sulle õnne õuele ega ka viirust ära ei vii ja kas te olete ikka kindel, et valitsus püüab ohjata viirust väga väga? Mina selles nii kindel küll ei oleks.

N60
2 aastat tagasi
Reply to  Natu Nadi

300 inimest haiglas on ikka meeletu pandeemia. Ja neid ülevõimendatud PRC testide positiivseid tulemusi, mis väga suures osas on ilmselt koroona suhtes valepositiivsed, pidevalt aluseks võtta piirangutele, on ikka eriliselt jabur

Majaomanik
2 aastat tagasi

Presidendivalimised??!!