Juhtkiri: libauudiste õõvastav reaalsus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kui koroonaviiruse esimene laine jättis Läänemaa peaaegu puutumata, siis seekord meil nii hästi ei ole läinud. Kui Saaremaal ja Pärnumaal on nakatumine hakanud langema, siis Läänemaal ja Hiiumaal see tõuseb.

Eilseks oli koroonaviirus Läänemaal koju jätnud 600 läänlast – paarsada nakatunut ja 400 lähikontaktset. Ettevõtete juhid peavad hinge kinni, et iga järgmine päev ei tooks halbu uudiseid, mis võib tähendada, et töökäsi ei jätku.

Maakonnas oli 10. märtsi seisuga kolm suurt haiguskollet – jalgpalliklubi ja kaks ettevõtet üle 20 ja üle 30 nakatunuga. Läänemaa haigla lõpetas plaanilise ravi, et koroonahaigeid ravida. Suurem jagu 13st haiglasolijast on Läänemaa elanikud.

Samal ajal ringlevad sotsiaalmeedias libauudised müstilistest tühjadest vooditest koroonapalatites. 10. märts tõi Eestile juurde ligi 1500 nakatunut. Samal päeval pakkusid Eestile koroonakriisis abi Läti ja Leedu – Läti oleks vajadusel valmis vastu võtma meie koroonahaigeid, Leedu võiks saata Eestisse appi arste.

10. märtsil hakkas sotsiaalmeedias ringlema uus libauudis, mis annab kõikidele varasematele silmad ette. See kuulutas maskikandmise kohustuse inimsusevastaseks kuriteoks, kutsus üles nõudma, et tühistataks kõik piirangud, avataks poed, koolid ja söögikohad, ning kuulutas üleskutse „Püsi kodus, päästad elusid!” lausvaleks. Armu ei antud isegi kätepesule – seegi ei olevat lihtinimesele vajalik, meedia peaks lõpetama viirusest rääkimise – see on pettus.

See kõik paneb küsima, missuguses reaalsuses elavad inimesed, kes selliseid uudiseid tõsiselt võtavad ja jagavad? Kas nad on tõemeeli veendunud, et kogu maailma teadlased, arstid ja riigijuhid on globaalse pettuse ohvrid, või mis veel hullem – selle ise fabritseerinud? Piirangud ja maskid on selle kõrval naljamäng.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
põhiline liba
3 aastat tagasi

see refi õitsengut avaldatav %

Aleks
3 aastat tagasi

LE juhtkiri avab silmad. Poleks muidu nendest nn.uudistest teadnudki. Sellega LE ise levitab libauudiseid.

\'Mina usun Andrust\' DD
3 aastat tagasi

Kes käsib teid sotsiaalmeedias elada?…. ja seal igasuguste hullude ‘tarkusi’ lugeda ja neid uskuda!?……

Omavastutus
3 aastat tagasi

Aga mida lugupeetav maakonnaleht ise on viimasel ajal selle heaks teinud, et inimesed saaksid koroona kohta kontrollitud ja faktilist infot ning ka pikemaid artikleid, mis koroonaga kaasnevaid erinevaid tahke lahti kirjutaksid? Terviseameti pressiteadete kopeerimisest küll ei piisa. Ka arvamusartiklite autoreid tuleks hoolikamalt valida, kui ikka tahetakse mingit usaldusväärsust säilitada. Ajaleht ise on osa sellest reaalsusest. Jääte lihtsalt libauudistele alla, sest nemad on aktiivselt huvitatud oma sõnumi levitamisest. Mille üle siin siis imestada on.

Mõtleja
3 aastat tagasi

Miks salastas peaminister 5 a valitsusesisese koroonainfo?! Vaata äripäeva!
Vastuolulisust on nii palju, et raske on varsti üldse kedagi uskuda. Teadmatusest tekivadki vastuseisud, sest ei saa salata, et kuningas raha valitseb ikkagi ka maailmas.

pätid
3 aastat tagasi
Reply to  Mõtleja

pelgavad, nagu ka vebfond salastati

Kovidioot
3 aastat tagasi

LE ise levitab isehakanud viroloogi referaate ja siis manitseb juhtkirjas libauudiste eest ja imestab, mis reaalsuses inimesed elavad.
Alustage iseendast.

Arne Tennisberg
3 aastat tagasi

Numerus stultorum infinitus est!

Miralda
3 aastat tagasi

Nii on ja kui inimene on loll, siis seda on ta kauaks!

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Käisi Haapsalus, võtsin takso, mingi hele ford?, mul mask ees, sain sohvri käest sõimata, et mask ees, ok, võtsin teise takso.

novot
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

loll pidi kirikus ka peksa saama.

novot
3 aastat tagasi
Reply to  novot

2+2 oled kuulnud? Läheb taksosse maskiga, ma oleks ka välja visanud. Võibolla oled röövel, alles siin löödi taksojuht maha. Sohver peab inimese nägu nägema. Röövlit läksite mängima või?

Peeter.K.
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Taksojuhist ja miilitsast sõpra ei saa.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Ära tule enam Haapsalu taheti sulle öelda!

hmm
3 aastat tagasi

see küll eesti keeles pole kirjutatud!? Midagi ei saa aru.

le ise
3 aastat tagasi

levitas aastaid libauudist eesti 5 rikkama sekka

Vande Nõu
3 aastat tagasi

Haiglad ongi tühjad, mis on fakt!
Ja maskikandmine soodustab haigestumist, mis on fakt!
Arstid ja politsei teavad telgitaguseid, aga ei tohi rääkida, kuna neid piirab riigisaladuse seadus 🙁
Suured ülemused on kõik kinni makstud, et tõde välja ei tuleks.
Jäägem terveks!

Nojh
3 aastat tagasi
Reply to  Vande Nõu

Justnimelt! Isehi haigla koristajad on makstud kinni ja neid seob vaikimisvanne!

veel hullem
3 aastat tagasi
Reply to  Nojh

järjekordne jaburdus ,

6,50
3 aastat tagasi
Reply to  Nojh

Oledki koristaja ja said veits raha? Jaburuse järgi otsustades tasemega töö.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  6,50

Koristaja vist ei tohiks ju sellest kirjutada. Vaikimisvannet ärgem unustage!

ja-jah
3 aastat tagasi
Reply to  Vande Nõu

Ja kellega sina Vande NÕU koostööd teed ja kes on sinu kinni maksnud, et siin avalikult sellist lollust levitad .kas sa ei tea, et kommentaariumist on võimalik välja peilida kes ja kust arvutist on kirjutis pärit.
Teen kodanikuna ettepaneku uurimisorganitele Vande Nõu all kirjutanu uurimise alla võtta, siin on tegu tõsise süüdistusega teatud instantside osas.

Ehh sind
3 aastat tagasi
Reply to  ja-jah

Lugupeetav kommija! Ennem bluffimist peab ikka natuke kindlam olema, et teine pool seda usuks ka. Muidu on ikka väga hale. Kõva peilija 🤣. Tee ettepanek muidugi, tahaks politseioniu näoilmet näha sellepeake :))))). Oijah, samas arvata võib, et eelmine kommenteerija irooniaga seda kõike kirjutas. Inimesed on viirusehirmudt nii ogaraks läinud, et naljast arusaamisega on suured probleemid. Huvitav, kas oled tujurikkuja saate ka juba kohtusse kaevanud?

sainult siin \"faktitad\"
3 aastat tagasi
Reply to  Vande Nõu

Mis faktidele toetud? On sulle makstud, et suu kinni hoiaks? Anna teada siis õigesse kohta.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Vande Nõu

Tere tulemast klubisse!

K.s
3 aastat tagasi

või mis veel hullem – selle ise fabritseerinud? Seda usuks küll, süüdistada nahkhiiri selles, et praegu teatud seltskond ülirikastub on ikka ülimalt naiivne ja rumal…

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  K.s

Nahkhiired ise vist rikastuvadki

Nojh
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

hellat on üks nendest nahkhiire lugude uskujatest. Issanda loomaaed on kirju

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  K.s

Pole olnud maailmas katastroofi, mille arvelt keegi poleks teeninud ning alati leidub neid, kes oskavad olukorda ära enda kasuks ära kasutada, mis samas ei tähenda, et nad oleksid õnnetuse ise esile kutsunud.