Kaja Kallas selgitab, kes saab ministriks ja miks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits

Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits

Täna kogunenud Reformierakonna juhatus kinnitas erakonna juhi Kaja Kallase ettepanekul valitsusdelegatsiooni.

“Teen täna Reformierakonna volikogule ettepaneku kiita heaks valitsusse mineku,” teatas Kaja Kallas pressiesindaja vahendusel.

“Püüdsin ministreid valides saavutada tasakaalu erinevate kriteeriumite alusel. Sooline tasakaal on mulle oluline, sest meie ridades on palju väga tublisid naisi. Ka kogemuslik tasakaal on oluline ehk et valitsuses oleks nii varasema kogemusega kui värskeid liikmeid.

Keit Pentus-Rosimannus, rahandusminister. Keidul on mitmekordne ministrikogemus, ta on sisukas poliitik, kes on varem töötanud eelarvetega rahanduskomisjonis ja nn euro-toomise-eelarve ning eelmise majanduskriisi ajal kuulus kriisi lahendajate tuumikusse. Keit oli uue valitsuse loomise läbirääkimiste juures algusest lõpuni, on detailideni kursis uue valitsuse sisuliste eesmärkidega ja riigi rahaliste võimalustega. Keit saab olema tugev valitsuskabineti liige.

Signe Riisalo, sotsiaalminister. Signe on tugeva sotsiaalvaldkonna taustaga, valdkondlik ekspert ja on tõestanud end kahe aasta jooksul Riigikogus. Signe on Reformierakonna sotsiaalvaldkonna töögrupi juht.

Kalle Laanet, kaitseminister. Kallel on laialdased kogemused siseturvalisuse valdkonnast, ta on olnud minister ja osalenud kriiside lahendamises. Viimased aastad on ta juhtinud Riigikogu riigikaitsekomisjoni ja omab häid teadmisi, et olla tugev kaitseminister.

Urmas Kruuse, maaeluminister. Urmas on Reformierakonnas kõige tugevam maaelu ja põllumajanduse ekspert. Ta on pikalt olnud maaelu valdkonnaga seotud ja samuti on tal varasem ministrikogemus.

Liina Kersna, haridus- ja teadusminister. Liina on tugev haridusvaldkonna ekspert, ta on hariduse teemadele Riigikogus pikalt pühendunud ja on seetõttu täna parim kandidaat sellele ametikohale.

Andres Sutt, väliskaubandus- ja ITminister. Andresel on rahvusvaheline kogemus rahanduse ja panganduse valdkonnas. Varasema töökogemuse tõttu on tal häid kontakte väljaspool Eestit. See annab head eeldused, et panna lõpuks ometi väliskaubandus- ja IT-ministri vastutusvaldkond korralikult tööle.

Maris Lauri, justiitsminister. Maris on eksperdina ennast tõestanud mitmetes valdkondades. Tal on ministrikogemus haridusest ja rahandusest. Ta on täpne ja sisukas ning seetõttu sobiv kandidaat justiitsministriks. Lisaks kuivõrd tahame käsile võtta korruptsiooniasjad, siis on tal laitmatu renomee.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linlane
2 aastat tagasi

IT minister oleks pidanud olema keskerakonna minister

Jaak
2 aastat tagasi

Rosimannused juhivad jätkuvalt reformierakonda. Muudmoodi pole võimalik seletada proua Rosimannuse saamist rahandusministriks.

enamus
2 aastat tagasi

saab oma edevaid salaunistusi ellu viia, kalli ametiautoga sõita, pingviini paraadil osaleda ja loomulikult iga päev pildil olla ning kaabut kanda, ehk pseudoaristokraati mängida

Juss
2 aastat tagasi

Väga hea, et mõnedest inimestest lahti sai.

Nojh
2 aastat tagasi
Reply to  Juss

Nüüd uued ja hullemad ehk

maainimene
2 aastat tagasi
Reply to  Nojh

Kas millegagi rahul ka oled , Eestis võib igaüks kandideerida ja kui leiad , et oled parem ,palun väga, kandideeri 2 aasta pärast. Edu.

peep
2 aastat tagasi

Mida teab It minister It-st? E valimised jàlle reformi kàes…Turvalisteks valimisteks ei piisa vàitest ehk uskumise sisestamisest, et kòik on òige! Kùllap aga nùud jàabki n.ò. uskumine…vastavad sòltumatud ekspertiisid aga jàetakse àra!

Miralda
2 aastat tagasi
Reply to  peep

Et siis vahepeal olid e- valimised EKRE käes?

Nojh
2 aastat tagasi
Reply to  Miralda

IT ministrikoht oli EKRE täita

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Pink on lühike ja pädevus väga nõrk. Aga eks see vägisi sookvootide tagaajamine toobki sellise tulemuse. Reformi soov Eesti elu tuksi keerata on arusaadav, samas uute ministrite nimed tunnistavad selgelt riigiametnike politiseerituse kõrget taset ehk politsei, ametkond ja sealt edasi KAPO, prokuratuur on poliitiliselt sõltuvad. Seega me olemegi banaanivabariik.

Tuvisitt
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Autorollotaja rahandusministriks , normaalne asjade käik ………

ja mida see tähendab?
2 aastat tagasi
Reply to  Tuvisitt

Oskad siis selgitada, mis valesti on? Peale sõna “autorollo” midagi muud, mis kriminaalset või keelatut, või sulle mittesobivat? Kirjuta.

Taat
2 aastat tagasi

Autorollerdaja, kes raha kantis firmast, saab rahandusministriks?

sinu peas otsus?
2 aastat tagasi
Reply to  Taat

Kas kantiski? Kus selline otsus kirjas on?

roosamanna
2 aastat tagasi

sõitma hakkab autorolleriga