Ettevõtja: tuhat allkirja Risti tuulepargi vastu koguti inimesi hirmutades

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sven Köster.
Sven Köster.

Sven Köster, ettevõtja

Nii varases Risti tuulepargi eriplaneeringu staadiumis tehtud rahvaküsitlusega ei saa arvestada, sest inimestel on info puudulik ja nad on kergesti mõjutatavad.

Risti tuulepargi allkirjade korjamisel võimendati inimeste hirme ja manipuleerimist nii korjajate kui ka massimeedia abil, milleks kahtlemata on nii Lääne Elu kui ka meie oma Lääne-Nigula valla ajaleht. Allkirjade korjajate argumentidest annavad kõige parema ülevaate Lääne-Nigula ajalehe oktoobri numbris ilmunud artikkel „ Rohelise energia tootmine muu rohelise- metsloomade, taimede ning kohalike elanike ja järgmiste põlvkondade arvelt“ ja Lääne Elus ilmunud avalik kiri Lääne-Nigula vallale „Rohelist energiat ei tohi toota looduse arvelt”.

Ukselt uksele käies oma isikuga mõjutades ei peaks see allkirjade korjamine ka käima. Tuulepargi mõjupiirkonna elanike küsitlust peaks tegema vajadusel peale uuringute teostamist ja info avalikustamist. Minule teada olevalt oli allkirjade andjaid üle Eesti ja kas nii peakski olema? Üle Eesti intensiivselt korjates saaks pea iga asja vastu üle 1000 allkirja kokku, näiteks jahipidamise vastu.

Allkirjade üleandmisel lisati sinna juurde pöördumine, millele allkirjade andjad ei olnud oma allkirju andnud. Just see dokument sai Lääne-Nigula volikogus täies ulatuses ette loetud ja protokolli kirja ning mõjutab oluliselt nii volikogu liikmeid, kui ka protokolli lugejaid.

Allkirjade üleandmisel volikogule oli ka kasutatud asjasse mittepuutuvat üleandja nime – Piirsalu külaselts. Sisuliselt esitati allkirjad ja pöördumine minu nimel, sest olen külaseltsi asutaja. Seda ma mingil juhul aktsepteerida ei saa. Esitaja parandati ära pärast  minu protesti tagantjärgi.

Piirsalu külaseltsi üldkoosolekutel ja Piirsalu küla üldkoosolekutel ei ole otsustatud midagi seoses tuulepargiga. Seda küsimust ei ole arutatud ning otsused puuduvad.

Astusin ise peale 17 aastat kestnud panustamist välja Piirsalu külaseltsist  sellise allkirjade korjamise viisi ja edastamise tõttu. Kui oma seltsi juhatusega suhtlemiseks tuleb appi võtta advokaat, siis enam koostööd ei ole.

Allkirju korjanud tuulepargi töögrupp ei ole Piirsalu külaseltsi töögrupp. See on tekkinud üle-eelmisel aastal Piirsalus rahvakoosolekul osalenute initsiatiivil. Allkirjade kogujad on tegelenud inimeste aktiivse informeerimisega omast vaatevinklist. Tuulepargi töögrupi liige Jaanus Luhaäär kirjutas, et palju metsaala raadamisele täpselt läheb, polegi nii oluline praeguses faasis. Ometi käib suur poleemika selle üle, kas paarkümmend hektarit raadamist rohkem või vähem. Omaalgatuslike ekskursioone on korraldatud inimestele Aulepa tuulepargis. Professionaalide korraldatud ekskursioonile uuemasse tuuleparki Paldiskis tuli ainult viis inimest, kuigi seal oleks saanud olulist informatsiooni ja esitada küsimusi.

Eriplaneeringu vastu allkirjade korjamise aeg, viis ja avalikkust eksitav üleandmise protsess ise teevad need allkirjad ebausaldusväärseks eriplaneeringu jätkamise või mittejätkamise suhtes.

Avalikkust eksitavalt esitatud 1100 allkirja alusel soovitakse lõpetada ära seaduslik eriplaneering selle algetapis olukorras, kus pole isegi läbi viidud uuringuid projekti mõjude ja mahu kohta. Leian, et kogutud vastuolulised allkirjad on antud emotsioonide ja hirmu pinnalt, mis ei põhine uuringutel ning suurema kogukonna ja Eesti huve silmas pidades.

Kas otsustame emotsioonide pealt või teeme seda peale kõikide argumentide hoolikat kaalumist? Tuleks teha ikka viimast ja sellega seoses teen ettepaneku eriplaneeringuga jätkata, sest meil on teadmata palju olulist informatsiooni ja uurimistöö pooleli.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Brutus
3 aastat tagasi

Ma kahtlustan, et tänu hirmutamisele saadi ainult 1000 allkirja kokku.

Kas
3 aastat tagasi

Köki-mõki wä?

Postimees
3 aastat tagasi

Mets tuleb nagunii maha võtta

Jana
3 aastat tagasi

Kus need 1000 allikirja kokku kraabiti, Ristil pole elanikkegi niipalju.

Kas
3 aastat tagasi

hakkab jälle pihta oma tuulikutega?

Haapsalust
3 aastat tagasi

Mind pole keegi hirmutanud ega manipuleerinud !

Allkirja panen ikka isiklikult mina alla kui olen vastu tuulikutele!

Keegi ei käskinud , olen vastu oma kodukohta tuulikute
rajamisele!

Kiki Miki
3 aastat tagasi

Kõik müügiks! Sven kui palju raha lubati ,et oma maadele tuulikuid kerjad?

Ah mis
3 aastat tagasi

Karta on, et ega rahule ei jäeta. Tullakse varsti uue jutuga tagasi, kui võim vallas on vahetunud või mingi muu soodne olukord tekib. Krdi pistku p oma tuulikud päriselt nagu!

Ristikas
3 aastat tagasi

Sven Köster on ju ärimees ja mida muud temalt oodatagi. Kõik müügiks!
Õnneks on rahvas veel mõistuse säilitanud.

jaaaa
3 aastat tagasi

Aga nautige, endise Lääne-nigula inimesed. Ikkagi arendus. Ja veel oma õuel! Ja nüüd äkki kaks suurt arendajat, Suur ja Lõhmus, vastu? Mujal laamendavad küll nagu juhtub.

nautimise otsustab igaüks ise
3 aastat tagasi
Reply to  jaaaa

Kes need endise Lääne-Nigula inimesed on?

jajaa
3 aastat tagasi

vaata valla FB, seal kirjas “Lääne-Nigula vald on Läänemaa suurim vald. Vald moodustati 2013. aastal Taebla, Oru ja Risti valla ühinemisel.” Jäi midagi arusaamatuks?

pole midagi vaadata
3 aastat tagasi
Reply to  jajaa

Ja nüüd siis on “endine”, kui moodustati aastal 2013. Kuhu ta jadus? Palju arusaamatut.😮