Nakkuskordaja on Eestis langenud üheni

Koroonavaktsineerimine. Foto: terviseamet

Eesti sai aastavahetuse pidustused üle elatud ilma, et nakatumine tõuseks. Ettevaatlikult on põhjust rõõmustamiseks – nakatumiskordaja on langenud ühe kanti, kirjutas ERR.

Kui möödunud nädala lõpus oli nakatumiskordaja R veel 1,1, mis tähendab, et iga koroonaviiruses olev inimene annab haigust edasi 1,1 inimesele, siis praeguseks võib väita, et saabunud on stabiliseerumine ja nakatumiskordaja on ühe kandis.

Teadusnõukoja liige, matemaatilise statistika professor Krista Fischer ütles ERR-ile, et kuigi ainult andmete pealt arvutades võib R olla jätkuvalt pisut üle ühe, pole ta nii kindel, et see ka tegelikult ühest kõrgem on – pigem vastupidi.

„Eile oli see täpselt üks. Nakatumiskordaja on täna kas täpselt üks või veidi alla, aga nakatumine sõltub testimisest ja testimine omakorda sõltub nädalapäevast. Sada protsenti kindel pole, aga ma pigem ütlen, et R ei erine olulisel märral ühest. Tänane nakatunute arv ka pigem madalam,” kommenteeris Fischer.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimees
3 aastat tagasi

Kui sellise tempoga vaktsineerimine jätkub siis surnute arv jõuab miljoniga ette meie riigis…

Enriko
3 aastat tagasi

Kuna suurem osa nakatunutest on asümptomaatilised, pole meil õrna aimugi, milline nakatumiskordaja tegelikult on. Paistab, et nõnda jääbki, sest nii palju ei suudeta ametlikult vaktsineerida kui palju omaalgatuslikult üksteist nakatada. Aastas tuleks elanikkonnale 2 vaktsineerimisringi peale teha (4 doosi per nase). Selle teostamine pole usutav. Aga eks ole tore, kui sümptomaatilisi haigeidki mingil põhjusel vähemaks jääb (ilmselt tänu maskikandmisele).