Noarootsi lõi militaarobjektid särama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kudani piirivalvepost on saanud värskema välimuse, piirded ja tõkkepuu. Arvo Tarmula

Kudani piirivalvepost on saanud värskema välimuse, piirded ja tõkkepuu. Arvo Tarmula

Aulepa–Pürksi tee ääres asuv Kudani piirivalvepost on saanud värskema ilme ja piirded ning ka musta-valgetriibulise tõkkepuu.

Piirvalveputka aknast sisse piiludes vaatab sealt vastu, automaat risti rinnal, vineerist piirivalvur, mille Kuulo Vahter kümmekond aastat tagasi valmistas. Kudanisse paigaldatud tõkkepuu pole aga lihtsalt iluasi, vaid sellega saab ka päriselt tee sulgeda. Küsimusele, mis puhkudel tee kinni pannakse, vastas Noarootsi osavallavanem Aivo Hirmo: „Kui valitsus ütleb, et riik läheb lukku.”

Kuigi nõukogudeaegne Kudani piirivalvepost paistab möödasõitjatele hästi silma, pole see ainus Noarootsi osavallas asuv militaarajaloo objekt, mis viimasel ajal on korda tehtud ja viitadega varustatud. Infotahvlid ja piirded on saanud Spithamis asuv radarijaam ning Osmussaare tulejuhtimistorn, soomustornid ja õhutõrjepatareid.

Hirmo sõnul on nõukogude ajast jäänud militaarobjektid korrastatud tänu Eesti–Läti ühisprojektile. „Väga palju meil neid militaarobjekte säilinud pole, aga need, mis nüüd korda said, on kõige olulisemad,” ütles Hirmo.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lennuväli ja radaripostid ka
2 aastat tagasi

Militaarobjekte võiks rohkemgi korda tehtud olla. Praegu käivad välismaalased ise ja metsikult. See mula, et turistid tahavad linde uurida on juba oma aja ära elanud. Militaarturism on hoopis teine kaliiber kui paar hädist mustalt maksvat linnuvaatlejat.

Noarootsist
3 aastat tagasi

Ka Ramsi tipus olev piirivalvehoone võiks korda saada, sealt on ilus vaade merele. Vahepeal oli hoones küll vist lambalaut, nüüd aga mängib väravaomanik piirivalvureid. Kahju!