Prokuratuur süüdistab Lihula tulistajat mõrvas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Küünlad apteeker Ülle Heinveri hukkumiskohal. Arvo Tarmula
Lihula lähedal asuvasse mõrvapaika on toodud küünlad. Urmas Lauri

Lääne ringkonnaprokuratuur esitas 32aastasele Mikk Tarrastele süüdistuse üldohtlikul viisil toime pandud mõrvas, teatas prokuratuuri pressiesindaja. Lisaks süüdistab prokuratuur Tarrastet laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Süüdistuse järgi vedas 32aastane alkoholijoobes Tarraste 6. juuni õhtul relvaseadust rikkudes oma sõiduautos tulirelvi ja põhjustas Lihula lähistel asuvas tanklas liiklusõnnetuse. Seejärel põgenes ta sündmuskohalt ning eesmärgiga varjata toime pandud rikkumisi, tulistas talle järgnenud mootorratturit ja kaht sõiduautot, milles oli kokku 9 inimest. Mootorrattur hukkus, üks autodest sai tabamuse, kuid viga seal keegi ei saanud.

„Mootorratturit ja mootorratta järel sõitnud autosid tulistas ta soovist varjata toime pandud väärtegusid ja jõuda takistamatult tagasi kodutallu,“ ütles prokurör Gardi Anderson. Eemalduvate autode suunas lastud kuulid ulatusid üle riigimaantee ning üks kuulidest tabas Lihula päästekomando seina.

Seejärel hakkas süüdistatav liikuma mööda Tuudi-Raudtee teed jalgsi oma kodutalu suunas ning tulistas korduvalt teel vastu tulnud Žigulid. Auto roolis olnud mees sai viga, kaks tagaistmel olnud last eluohtlikke vigastusi. Kõrvalistuja kohal istunud naine hukkus. Süüdistatav jätkas tulistamist ka sündmuskohale saabunud kiirabi, peatunud Žiguli ja selle juurde saabunud lähedaste ja politseinike suunas.

Seejärel liikus 32aastane mees jalgsi ligi neli kilomeetrit mööda Tuudi-Raudtee teed kuni Tuudi raudteejaama hooneni. Seal avas ta tule hoone lähedale saabunud politseinike suunas ning riivas lasuga ühe politseiniku kiivrit.

„Selles kriminaalasjas oli väga keeruline määratleda kannatanute ringi. Inimlikult võttes ei ole ju kannatanud üksnes need, keda kuulid füüsiliselt tabasid. Need oleks võinud tabada ükskõik keda, kes sealkandis liikus. Ellujäämine olnuks siis vaid juhuse küsimus. Just seda ongi süüdistuses mõeldud mõistega üldohtlik viis,“ selgitas prokurör.

Prokuratuuri hinnangul oli kahe inimese tapmine, nelja inimese vigastamine ja määramatu hulga inimeste ohustamine tahtlik. „Oma väljaõppe tõttu nii relvadest kui meditsiinist teadis ta hästi, milliseid tagajärgi inimeste tulistamine kaasa võib tuua,“ ütles Anderson. „Tema käitumine viitab igas aspektis sellele, et inimeste tapmine, haavamine ja ohustamine oli tahtlik.“

Süüdistataval tuvastati pärast kinnipidamist alkoholi ja rahustite tarvitamisest tingitud joove, kuid prokuratuuri hinnangul ei takistanud joove mõistmast, millised on tema tegude tagajärjed.

Ette heidetud teod pandi toime relvadest, mis kuulusid mehele seaduslikult. Kriminaalmenetluse käigus leiti aga nii tema suvekodust kui elukohast Tallinnas ebaseaduslikku laskemoona, seetõttu on süüdistuses ette heidetud ka laskemoona ebaseaduslikku käitlemist.

Tulirelva või laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Süüdimõistmisel mõrva eest karistatakse kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistusega.

Süüdistus on kohtusse saadetud üldmenetluses. Kohtupidamise algusaeg ei ole veel paika pandud.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Eduard
1 aasta tagasi

.. päriselt ka või?