Tipparhitektid on Posti tänava pärast mures

Arhitektide liidu juhid Marika Lõoke (vasakult), Andro Mänd ja Peeter Pere käisid eile Haapsalus, et panna linnajuhtidele südamele: linnaruum on väärt enamat kui vaid sile asfalt ja parkimiskohad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Arhitektide liidu juhid Marika Lõoke (vasakult), Andro Mänd ja Peeter Pere käisid eile Haapsalus, et panna linnajuhtidele südamele:
linnaruum on väärt enamat kui vaid sile asfalt ja parkimiskohad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Eesti arhitektide liidu juhid sõitsid reede hommikul Haapsallu, et kohtuda linnapea ja linnavolikogu esimehega, sest on mures, et kiirustamine ja rahapuudus rikuvad väärtusliku linnasüdame.

Arhitektide liidu presidendi Andro Männi ja asepresidentide Marika Lõokese ja Peeter Pere hinnangul nii lühikese aja ja vähese rahaga kvaliteetset tööd ei saa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Aasta arhitektuuriauhinna mingis kategoorias esitati nomineniks Kuressaare kesklinn.

Siiani ei ole ma suutnud leida, KES esitas. Tahaks selle inimese kolju ehitust teada.
Suhtekorralduslikult on võimalik sitta ka saiana serveerida.
Olge tublid!

Postimees
3 aastat tagasi

Me hakkame Kübega täna öösel puid maha võtma kahemehe saega…

Matsirahvas ei mõista mis hea
3 aastat tagasi

Hoidku jumal nende ‘tippude’ eest!… taevani kiidetud noored
andekad’ on pekki keeranud nii Kuressaare kui Võru keskväljakud…Kuressaares praegu remont käib…sama võib juhtuda Haapsaluga. Nagu NO teater- kapaga igasugu friikide auhindu, aga lõpetas lihtlabase pankrotiga, sest rahvas ütles EI!

Majaomanik
3 aastat tagasi

Võib juhtuda tõesti,et tuleb supemoodne ja hirmkallis projekt,mis lõpptulemusena käiku ei lähe ja mille peab linnakassa kinni maksma.

Mida jura
3 aastat tagasi

Noored? Peeter Pere (s 1957), Marika Lõoke (s 1951) Andro Mänd (s 1981)

“Pekki on keeratud” just sellega, et on hakatud midagi tegemaja on kõik täiesti uueks tehtud, mitte sellega, et on üritatud vana säästa. Praegu linnavalitsus tahab just kiirelt ja odavalt mingit kuressaaret teha… puude allee maha ja asfalt asemele, see ei ole ju hea lahendus!

Mai
3 aastat tagasi
Reply to  Mida jura

Või tahavad ka teha nagu Kaubamaja
Omniva automaatide juures: kiviklibu, kääbusmännid… koertel hea jalga tõsta…
tänapäeva haljastus???

Kohalik
3 aastat tagasi

Viimastel aastatel on paljud Eesti väikelinnad saanud uued põnevad lahendused näiteks linna keskväljakutele, on kaasaegselt ja asjatundlikult linnaruumi võimalustele lähenetud jne. Mis põhiline, inimesed on need omaks võtnud, need on kasutuses ja heakskiidu leidnud. Mida teeb Haapsalu? Miks meie ei vääri läbimõeldud, kaasaegset, professionaalset linnaplaneeringut? Seisev vesi, tõeline stagnatsioon – see on kahjuks praegune hetkeseis siin linnas. Saame raha, klopsime kiiresti ühe projekti kokku, tõmbame puud maha, teeme jalgrattateed – no mis, ei meeldi või? Kurvaks teeb, et meie omavalitsus peab haapsallasi rumalateks, harituseta inimesteks, kes ei oskaks kvaliteetsest linnaruumist lugu pidada.

Covid
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Kiire on kokku klopsida see jama sellepärast ,et järgmine aasta on valimised.Suht savi ,milline on tulemus.Jalgpalli hall valmib ju ka sügiseks.Aga stagnatsioon on ja silmad suurtel juhtidel ei sära,aeg on muutusteks ja valimised annavad selleks võimaluse!

vead ja tulemus
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Lugesid? Kiire on riigipoolne jama. Saada raha, kui teed kohe valmis.Üsnagi tõüenäoline, et kiirustades head sealt ei tule. Needsamad arhitektidki rõhutasid seda. Väga kahju. Riik ei käitu hästi.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Küsimuseie – mida teeb Haapsalu – on ju lihtne vastata. Juba kümme aastat mitte midagi.

Kek
3 aastat tagasi

Kas ja millal Haapsalu saab siis uue linnaarhitekti?

Maarja
3 aastat tagasi
Reply to  Kek

Olemas juba, aga ilmselgelt puudub visioon. Kui mult täna keegi küsiks, kas ma koliks Haapsallu või Pärnu, siis valiks Pärnu. Linnakeskkonda, eriti merepoolne osa on saanud head lahendused, rannapromenaad jne. Millega Haapsalu paistab silma? Vaid koleehististega.

Ets
3 aastat tagasi
Reply to  Maarja

Kui ma kusagile kolin siis vaatan seda kas lapsed saavad lasteaeda, kas neil on huviringe jne mitte mingi krdi rannapromenaadi pärast…

Kets
3 aastat tagasi
Reply to  Ets

Igal inimesel oma vaatepunkt, miks sa teist sõimama hakkad, lontrus?!

linlane
3 aastat tagasi
Reply to  Kek

Egas uus linnaarhitekt suurt midagi ise otsustada niikuinii ei saa. Kui otsustatu suurele juhile ja volikogule meeldib alles siis saab asja.

Nüüd
3 aastat tagasi

Loodame, et eksperte ka kuulatakse ja lastakse enda harimise üritusel mõjuda. Väga loodame, et harimisest oli kasu ja hädavajalik valdkonna algharidus on nüüd olemas.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Muidugi taastame kõik algsel kujul.Selle nn.asfaldi st.musta katte all on osaliselt säilinud munakivi sillutis mis tuleks kindla peale taastada ??

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Tegelikult on tõesti imelik ignoreerida fakti, et Posti tänaval on asfaldikihi all tõen. sama võimas graniidist kivisillutis nagu oli tuletõrjemajast Vaba tänavani väljavahetatud lõigul. Kindlasti on see paigaldatud professionaalsemalt kui mitu korda ümberlaotud lossi peaväravast sisse viiv sillutis (“munakivid” on samad). Tugevale vanakooli tööle viitab Posti tänava kaarjas profiil ja (vähemalt minu meelest) löökaukude ja rööbaste puudumine läbi aastakümnete võrreldes teiste Haapsalu tänavatega. Kivitee ülessonkimine ja poole meetri sügavuseni pinnase väljavahetamine nagu Tallinna mnt-l ja Jaama tänaval annab küll kõvasti tööd/käivet, kuid kas seda on tegelikult vaja? Ja kuigi ka mina jätaksin Posti t. asfalteerituks, mitte paljaks munakiviteeks (sest ei… Loe rohkem »

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Rõõm lugeda midagi arukat.

Muskin
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Võib-olla võtaks Metsa ja Posti koormust maha…kui suudetakse teha aastaid tagasi lubatud veekeskusega seoses rajada lubatud ühendustee Metsa-Vaba-Vee ristist Uuemõisa. No ei pea tagalinnast sõitma läbi terve linna, et saada linnast välja.
Kogu maailm liigub selles suunas, et vähendada linnakeskkonna saastamist….ja sellest pole pääsu…autosid lihtsalt tuleb juurde…paraku..

Mari-Ann
3 aastat tagasi
Reply to  Muskin

Metsa ja Posti koormust saab maha ühesuunalise liiklusega, nt sissesõit Haapsallu on peatänavalt ja tagasi Tallinna maanteele Metsa tänavalt. Siis saab peatänav jalgtattatee ja jalakäijate tee, mille vahel on kena puude allee ja mootorsõidukid sõidavad ühesuunaliselt

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Muskin

To Muskin: Mõte on hea aga miinuspoolele paneks rajatava teelõigu pikkuse – ca 1,8 km ja vajaduse ehitada piltl. Muhu tamm pehmele-imelikule aluspinnasele (savi?) täitsa nullist. Pluss maanteesild üle Randsalu oja. Piirkonna mere vaatega elanikud ka väga ei rõõmustaks sõidutee tekkimise üle, mis likvideerib looduskaitsealana mõjuva rahu. Ja vanalinna sõitvad autod on vaja ikkagi kuhugi ära parkida. Vana-Haapsalu suur pluss ja miinus üheaegselt on olla saar, mis paari niidiga on ühendatud mandriga. Igatemoodi peaks siin promoma jalgsi või jalgrattaga liiklemist isegi linnakülalistele. Neid, kel on hädavajadus autoga vanalinna sõita jätkub niigi. Seepärast võiks südant kõvaks tehes kasvõi eksperimendi korras muuta… Loe rohkem »

ka asjatundjana
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

näen, et kõik asfaltkattega teed tuleb koorida ja ennistada ajaloolisel kujul. Nõukaaja kõrgete äärekividega kõnniteed asendada/taastada paekiviplaatidega kõnniteedeks ja Konnaküla äärne Metsa tänav, kruusakattega teeks tagasi.