Läänemaale lisandus üks koroonaviirusega nakatunu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis  2 873 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 67 testi tulemus osutus positiivseks.

Üks postiivne testitulemus lisandus Läänemaale. Läänemaal positiivse proovi andnud inimese nakatumise asjaolud on veel selgitamisel.

Lisaks on tuvastatud kaheksa nakatunut, kes on saanud viiruse Haapsalu nostalgiapäevadelt, mis toimusid 11.-13. septembril.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 34 inimesel. Ida-Virumaale laekus 13 ning Võrumaale samuti 13, Viljandimaale kaks ning Saaremaale, Läänemaale ja Jõgevamaale lisandus üks uus koroonaviiruse juhtum. Kahel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 42,89.

Harjumaa 34 (neist 24 Tallinnas) uuest juhtumist 15 on seotud lähikontaktidega – kuuel juhul oli tegemist nakatumisega pereringis, kuuel juhul töökohas ning kolmel juhul läbi muu lähikontakti. Ühel juhul toodi viirus sisse Saksamaalt, ülejäänud juhtumite asjaolud on veel täpsustamisel.

Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on ligi 2000 inimest, kellest 283 on haigestunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada seitset kollet, millest suurimad on Ida-Tallinna keskhaigla kolle (34 nakatunut, neist 22 on haigla töötajad) ja Läänemere gümnaasiumi kolle, kus on haigestunud 32 inimest. Päästeameti koldega on seotud seitse juhtumit, nakatumisega töökohal kuus ja pereringis samuti kuus juhtumit. Tänasest lisandub teine töökoha kolle, kus on hetkel 8 haigestunut.

Ida-Virumaa uutest juhtumisest viis on seotud nakatumisega pereringis, kahel juhul nakatuti läbi haigestunud tuttavate, ühel juhul toimus nakatumine hooldekodus ning üks nakatumine töökohal. Nelja juhtumi asjaolud on täpsustamisel. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas kaheksa aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud seitse, esimese Sillamäe töökoha koldega 13 ja teise Sillamäe töökoha koldega 8 inimest. Tutvuskonna koldega on seotud 30, Tammiku põhikooli koldega 11 ning Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis inimest. Teise Ida-Virumaale pereliikmete ja tuttavate koldega on hetkel seotud kuus inimest (neist üks elab Tallinnas). Kohtla-Järve kesklinna põhikooli koldega on seotud kuus haigestumist (neist kaks nakatunud pereliikmed).

Ida regionaalosakonna jälgimisel on 968 inimest, kellest on haigestunud 187.

Viljandimaale lisandunud ühe juhtumi puhul oli tegemist nakatumisega perekontaktide kaudu, teisel juhul on nakatumise asjaolud veel selgitamisel. Jõgevamaa nakatumise asjaolud on hetkel täpsustamisel. Võrumaale lisandunud juhtumite puhul oli kuuel juhul tegemist nakatumisega töökohal, neljal juhul nakatusid lähikontaktsed ning  ülejäänud juhtumite asjaolud on veel täpsustamisel. Lõuna regiooni tööpiirkonnas on tänahommikuse seisuga kolm kollet – 21 inimesega Võru sünnipäeva kolle, 11 inimesega matusekolle ja töökoha kolle (19 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 434 inimest, kellest 57 on haigestunud.

Saaremaal avastatud juhtum on sisse toodud Soomest. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on 167 inimest, kellest 17 on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

28. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 33 inimest, juhitaval hingamisel pole ühtegi patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaks.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 454 COVID-19 haigusjuhtumit 441 inimesega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Posti Mees
3 aastat tagasi

Millal me tõele näkku vaatame – viiruse plahvatuslik kasv eestis on ju tingitud Nostalgiapäevadest!