6

Laupäeval kõlav missa on pühendatud koduvägivalla all kannatanuile

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Collegium Musicale. Foto: erakogu
Collegium Musicale. Foto: erakogu

Tallinna Jaani kirikus tuleb laupäeva õhtul esiettekandele Maria Fausti kooriteos „Maarja missa“ – teos valmis kammerkoori Collegium Musicale tellimusel ja on pühendatud kõigile koduvägivalla all kannatanuile.

Kontserdi tulu läheb MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskusele õigusabi paremaks korraldamiseks.

Teadaolevalt on iga teine vägivallakuritegu Eestis seotud perevägivallaga. Eelmisel aastal registreeriti üle 4100 perevägivallakuriteo. „Tõenäoliselt suurendab seda numbrit tänavu veelgi isolatsiooni nõudnud koroona-kevad,“ ütles dirigent Endrik Üksvärav.

„Tegemist on väga valusa teemaga, enamaltjaolt suletud teemaga, mis teeb lahenduste leidmise ülimalt keeruliseks. Kuid seda enam peab sellest rääkima, et tekiks julgus muutusteks. Abi ja nõu küsimine on juba suur samm edasi. Antud teosega soovime omaltpoolt teemale tähelepanu pöörata, tehes seda meile omaselt – läbi muusika“.

„Alandamine, mõnitamine, sihilik solvamine, ahistamine, kiusamine, verbaalne ja füüsiline vägivald on olnud meie ühiskonna tülgastav osa. Vägivald ei tunne geograafilisi, ideoloogilisi ega ka seisuse piire,“ ütles helilooja Maria Faust.

„Mitte ükski raamat, religioon ega ka kahjuks see muusikateos ei suuda lõpetada sõda meis endis. Lootus on, et see teos pakub lohutust ja veidi usku, et ühel päeval lõikab inimkond end lahti põhjuste ja tagajärgede ketist. “Maarja missa” on pühendatud Eesti naistele, kes on kaotanud läbi vägivalla,” lisas Faust.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kummaline maailm
Kummaline maailm

Samal ajal on tänapäeval täielik tabuteema see, kuidas ühed rikastuvad teiste töö ja tervise arvelt. Meil nimetatakse seda “ausaks äritegevuseks”, kuid ülekohus ja ebaõiglus karjuvad igast otsast.

K.S
K.S

Ja missa dresscode on roosades kleitides mehed… Kõik ilusa peavad need sotsinärakad ära mõnitama….

see
see

libedike teema müüb praegu, millegi vastu vaja ju protesteerida, muidu ei paista. kuidagi välja. vene aeg kirjutasid andetud seltsimehed oode lenilile, millega pälvisid samuti võimude tunnustuse ja tähelepanu

saks
saks

arvan, et selle koduvägivalla teemaga võiks minna puu taha. Saatke välja piilurid, kes passivad akende taga, kuulavad pealt- pildistavad,lindistavad sildistavad, nagu nõuka aeg jõulude ajal.Kodu on püha koht ja nüüd on vaja seda mõistet labastada,lõhkuda ja mõnitada, nagu nn.roosiaia peol. Kui mõni pooletoobine on kodus vägivaldne, siis on seda saja sammu peale näha- midagi ei saa siin varjata- maja,küla linn- kõik teavad.

juss
juss

Kas nii lihtsameelsena on ka raske elada?

Enriko
Enriko

Niipalju kui Eesti taasiseseisvumise päeval 20. augustil telerit juhtusin nägema, jooksis seal perevägivalla teema. Ei saanudki enam lõpuks aru, mis riigipüha ametlikult tähistati. Kõlama jäi loosung: kõik mehed on sead (v.a. Tiit Ojasoo), kõik pereprobleemid tulevad vastikutest väikestest vägivaldsetest meestest, kellest Eesti lausa kubiseb. Et see ongi me ühiskonna põhiprobleem, vabadusvõitluse tagajärg/kaasnähe või mis iganes. Et kui need vastikuid mehi poleks, nad kõik naisteks hakkaks või lihtsalt mätta alla poeks, vat kus siis elu lööks õitsele – põllud lokkaks, vasar alasile kopsaks, kanalisatsioon, elektrifitseerimine, transport, teadus, haridus, naiskollektiivide sisesuhted – kõik paraneks ja tõeline vabadus saabuks eestlaste õuele. Mnjahh…

wpDiscuz