Korraldajad panevad Valge Daami ajaks välja desojaamad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Valge Daami päevade avamine 2019. Foto: Urmas Lauri

Valge Daami päevade avamine 2019. Foto: Urmas Lauri

Eile õhtuse seisuga ükski Haapsalu Valge Daami aja kontsert ega muu üritus ära ei jää, kuigi sotsiaalministeerium soovitas kaaluda suurürituste ära jätmist lähinädalatel.

Valge Daami aja üks rahvarohkemaid ettevõtmisi on laupäeval ja pühapäeval peetav käsitöölaat. Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi ütles, et müüjaid on seekord tavalisest kolmandiku jagu vähem – 160 asemel sada.

„Kõik müüjad on saanud soovituse pakkuda desovahendeid,” ütles Murumägi. Ka korraldajail endil on kavas on välja panna desojaamad. „Nii et igal üritusel saab käsi desinfitseerida,” kinnitas Murumägi. „Ka pöördume kõigi tulijate poole palvega hoida vahet ja haigena jääda koju.”

Vähendama peaks nakkusohtu see, et laadal on rahvas kulgemises – liigutakse ega olda tihedasti külg külje kõrval pikka aega. „Ka laste mänguala Krahviaias on piisavalt suur,” ütles Murumägi.

Valge Daami etendusele tulijail on soovitatud kaasa võtta oma kokkupandav tool, et saaks valida istekoha piisava vahemaaga. „Aga paneme piisavalt pinke ja toole ise ka, et saaks hoida vahet,” ütles Murumägi.

Vähesed siseruumis toimuvad üritused on öökontserdid Haapsalu toomkirikus, kus korraldajad jälgivad, et täidetud oleks poole saali reegel – ruumi ei lasta inimesi tuubile täis.

Eile soovitas sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann peo- ja kontserdikorraldajail kaaluda vähemalt kahel järgmisel nädalal ürituste ärajätmist. Laarmann soovitas vähendada osalejate hulka ja tagada desovahendite kättesaadavus nii kogunemisele saabumisel kui ka lahkumisel.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles Lääne Elule, et soovitus käib eeskätt Tartu- ja Ida-Virumaa kohta, sest seal on viimastel nädalatel koroonaviirusega nakatunute hulk kasvanud.

„Seetõttu tuleb neis piirkondades olla rahvarohkete ürituste korraldamisel eriti ettevaatlik ja rakendada tavapärasest rangemalt nakkusohutust tõstvaid meetmeid,” ütles Kiik. „Võimalusel on mõistlik kaaluda ürituste edasi lükkamist, kuni olukord on paranenud.”

11 maakonnas, sh Läänemaal, ei ole viimase kahe nädala jooksul tuvastatud ühtegi uut nakatunut.

Kaie Ilves
Andrus Karnau

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuidas
3 aastat tagasi

küll seda võõra võimu kantsi üritatakse alles hoida kõigi propaganda vahenditega, orjad peavad igavesti oma anastajatele alleluujat laulma

juss
3 aastat tagasi
Reply to  kuidas

Vabandage, kas Teie olete rumal?

Peoleo
3 aastat tagasi

On tore,et kaine mõistus võidab ja siiani Läänemaal mingit epi (ega kepi) deemiat pole. Elu läheb edasi ja osalemine pole kohustuslik. 😍

Ehh
3 aastat tagasi

Arukas inimeseloom seeaasta väldib suuri kogunemisi. Üks aasta vahele jätta mingid festivalid pole küll mingi katastroof ju.

ei peagi käima
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

Kui igal aastal vahele jätta, kas siis saab veelgi arukamaks? Võib proovida – kes soovib, see proovib.::::))))

Postimees
3 aastat tagasi

Nõuame vabadust Angela Davisele

Jüri
3 aastat tagasi

Kas seda ära jätta ei saaks?! Rumalaid on liiga palju,et tervele mõistusele loota

Puzikov
3 aastat tagasi

korralik “kaader” on see nv. Haapsalusse pressimas. Laadal saate end hõõruda vastu masse ja kõik lokaalid on koonudest lääpas.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Puzikov

Osavõtt on vabatahtlik!

No nii
3 aastat tagasi

Kas sa oled jälle purjus,”käkre”?

Käkre
3 aastat tagasi

See nimi kuidas seda luulut kutsutakse ei sobi tänapäeva ühiskonda. Alustuseks on tegu kellegi luuluga mida nüüd kõik usuvad. Meil on siin ikkagi ateistlik riik ning sellist hooksupookust ei tohi keegi tõepähe võtta. Aitab mingitest paremäärmuslaste kahtlastest hookuspookus hallutsinatsioonidest. Teiseks on see nimi selgelt rassismitunnustele viitav ja rõhutab valge rassi ülimuslikkust ning on seepärast diskrimineeriv mustananhaliste suhtes. Kolmandaks on valge daam ka toksilisi soolisi stereotüüpe kinnistav nimi. Sobilik oleks valge isik vms, kuid arvestades nimes sisalduvat rassismi, siis oleks sobilikum lihtsalt isik. Meenutan neid kuulsaid sõnu ikka ja jälle: Sugu on nagu rass. Seda ei ole olemas mujal kui ideoloogide… Loe rohkem »

mida nurised
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Milline tobe ja käkerdatud jutt. Üldjuhul oleme kõik valged isikud ja ükskord aastas on ka Valge daam.ja mis siis sinu arvates tänapäeva ühiskonda sobiks, ega ometi Covid ja haiguslik nutisõltuvus

juss
3 aastat tagasi
Reply to  mida nurised

No Valge Daami asemele võiks tulla ju Angela Davise kuju, aga seda pole pimedas näha! Et siis ikkagi Valge Daam ja suuremad entusiastid võivad põlvitada!

daam
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Legend on see,mitte mingi kindel isik, keda põlvitama peaks. Kui arusaamine on sul null, siis kahju küll….

juss
3 aastat tagasi
Reply to  daam

Kahju jah kui arusaamine null!

Käkre
3 aastat tagasi
Reply to  mida nurised

Näiteks twitteris otsustati lähiajal, et likvideeritakse mitte kaasav sõnavara. Sama on tehtud ka teistel eesrindlikel platvormidel ning selliseid julgeid otsuseid saab vaid kiita. Elu läheb edasi progressiivset teed pidi ning kõik mitte salliv visatakse üle parda.
Kujutage vaid ette seda, kui me jõuame rahvuste, viha ja sugudeta eestisse. Inimesed saavad õnnelikult elada ilma, et keegi neid vihkaks kui nad erinevad ja rikastavad seeläbi ühiskonda.

on arvata
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

See kes sa siia kirjutad, sul on probleem ja mitte tühine, otsi psühhiaatrit

käkre plära
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Kui Sul isegi oma peas pole enda sugu kindel termin, siis aja jah, sellist juttu nagu Sa ajad. Minul on küll sugu – olen naissoost, minu peres on lisaks neli meessoost liiget. Ikka pole sugu olemas või?