Sügisel jätkavad koolid ja lasteaiad tavapäraselt

Haapsalu uut koolimaja ehib hiiglaslik nimelühend. Koroonast hoolimata alustavad lapsed sügisel siin õpinguid. Foto. Arvo Tarmula

Sügisel jätkavad Läänemaa koolid ja lasteaiad tavapäraselt ning praegu ei ole ohtu, et kõik koolid läheksid taas distantsõppele nagu kevadel.

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare ütles, et viiruse levik on praegu Eestis kontrolli all ning koolid alustavad 1. septembril õppeaastat nii nagu ikka. Õppeaasta alguseni on veel vaid kuu, kuid seda, kas selle aja jooksul võib midagi muutuda, Rootare prognoosida ei osanud.

Viirus on Läänemaad säästnud – sel aastal on viirus tuvastatud 14 läänlasel, kellest reaalselt põdesid haiguse Läänemaal läbi vaid viis haigestunut. Ülejäänutel on olnud siin vaid rahvastikuregistrijärgne elukoht.
Rootare kinnitas, et kui mõnes koolis tekib viiruslaine, siis tegeletakse sellega juhtumipõhiselt. Võimalik on näiteks ühe kooli sulgemine, kuid teised koolid jäävad lahti. „Kõigi huvides on, et ei haigestutaks, kuid normaalne elu jätkuks,” ütles Rootare.

Ka Taebla kooli direktor Jaanus Mägi ütles, et praegu arvestavad nad, et sügisel jätkub õppetöö traditsioonilisel viisil, kuid kui midagi peaks kuu aja jooksul kardinaalselt muutuma, siis on nad ka valmis e-õppeks. Mägi lisas, et kõige raskem oleks sügisest jätkuv e-õpe just 1. klassi õpilastele, kellel ei ole veel koolikogemust. „Kevadel olid kõik kaks trimestrit koolis juba käinud,” ütles Mägi.

Seda, mis saab siis, kui kool peab uuesti minema e-õppele, arutavad Taebla kooli juhtkond ja õpetajad augustis – vaatavad üle süsteemid ja milliseid veebiplatvorme kasutavad. „Kevadel tuli kõik nii ootamatult – alguses arvasime, et oleme e-õppel paar nädalat, aga et see nii pikaks kujuneb… Me kõik katsetasime,” ütles Mägi.

Mägi loodab siiski, et õppetöö jätkub traditsiooniliselt ning õpilased saavad talvel valminud koolimajas õppida. Enne koroonaviirusest tingitud eriolukorda ja koolide distantsõppele minekut jõudsid õpilased uues koolimajas käia vaid kaks nädalat.

Ta lisas, et erinõudeid koolis ei ole, kuid kindlasti pööratakse suuremat tähelepanu hügieenile ning kätepesule. Samuti on suurema tähelepanu all köhivad ja nohused õpilased. Mägi lisas, et seni on talviti ikka koolis käinud õpilasi, kellel on köha või nohu, kuid varem ei ole need olnud nii suured ohumärgid kui nüüd.

Ka Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni leidis, et Läänemaal ei ole ühelgi koolil praegu põhjust jätkata distantsõppel. „See on täna, mis saab homme või ülehomme – ei tea,” ütles Mahoni.

Samuti ei tea põhikool veel, kas uuest õppeaastast alustavad nad õppetööd uues, Lihula maantee koolihoones või veel vanas, Kuuse tänaval asuvas majas – kõik sõltub sellest, kas uus koolihoone saab septembriks valmis või mitte.

Ka haridusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Margit Kapak kinnitas, et praegune plaan keskendub haiguse lokaalsele tuvastamisele ning püüab koolide täielikku sulgemist vältida. „Siiski peavad haridusasutused olema valmis vajadusel ka kiiresti õppetöö vormi muutmiseks – sulgemine toimub asutuse või piirkonna kaupa,” ütles Kapak.

Enne õppeaasta algust soovitab ministeerium koolidel teha ettevalmistusi, näiteks leppida kokku õppekorraldus, teha tegevusplaan disantsõppel olles ja mõelda läbi käitumine nakkuskahtluse või tuvastatud haigusjuhtumi korral. Samuti tasub koolil varuda isikukaitse- ja desinfitseerimisvahendeid.

Kapak lisas, et vajadusel peavad koolid arendama ka õpetajate digioskusi.

Terviseametist öeldi Lääne Elule, et nad hindavad epidemioloogilist olukorda pidevalt ning praegu on veel vara teha paikapidavaid hinnanguid kooliaasta alguse kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimees
3 aastat tagasi

Jutt liigub, et Haapsalus puhang…
Aga testi tegemiSEX tuleb sõita Pärnu…

Kodanik
3 aastat tagasi

Liiga vara hõisata minuarust. Koolini ikka kõva 3 nädalat aega. Selle ajajooksul võib veel paljugi juhtuda.

Juku
3 aastat tagasi

Kas on oht, et uus põhikooli maja ei saagi septembriks valmis? Arvata võib, kuigi pidevalt räägitakse, et kõik sujub

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Juku

Kas tähtsam on töö kvaliteet või mingi umbmäärane tähtaeg!?

Õpilane
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

Tähtaeg pannaksegi kvaliteetsed tööd arvestades paika. Midagi on lihtsalt viltu läinud.

Agu
3 aastat tagasi

Viiruse levik on kontrolli all!?? Ei ole ju. Tartus alles üks vastutustundetu nakatas ja nüüd on ahelreaktsioon, mis küll eriti kontrolli all ei tundu oleva. Jaanuarini võiks ikka rahulikumalt võtta ja vaadata mida sügis kaasa toob, tark ei pidavat tormama, aga siinkohal ei saa seda haridusministri kohta küll öelda

Mati
3 aastat tagasi

Ei usu, et tavapäraselt jätkavad. Juba praegu on näha, et massipeod käivad, valitsus tassib erilennukitega Ukrainast koroonat ja ralli algab. Oktoobrist kuni vene jõuludeni võivad lapsed kodus olla. Loodame, et uues HPK majas on ruumi lahedamalt, sest kollektiiv on suur ja vanas majas oleks olnud raske distantsinõudeid hoida maja ülekoormatuse tõttu.

Tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Nüüd on jälle valitsus süüdi, et Ukrainast koroonat tuuakse. Siis kui ei lubatud tulla, jälle oli valitsus süüdi. Mida kuradit!???? See teie refi ja sotsi aktivistid on sellise hullumeelsuse niikaugele viinud.

Mati
3 aastat tagasi
Reply to  Tohoh

Ära topi poliitikat igale poole. Teistest riikidest tulnud koroonade Eestisse toomine on eekõige välis- ja siseministeeriumi rida, need on omakorda valitsusasutused.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Khm khm. Aa kes survestas seda tegema?

Kodanik
3 aastat tagasi

Ega peod ka keelu ajal pidamatta jää. Leitakse muu koht ja aeg selleks.
Kui peakski tulema uus koduõpe siis osadel esimese klassi lastel saab raske olema.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Milleks on vaja leida?

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Õigustate veel takka, las viirus vohab? Kummaline inimene olete. Ennem aru ei mõista, kui ise kopsud välja köhib

Käkre
3 aastat tagasi

Lapsed tuleks ohutuse huvides kohe koduõppele jätta. Laste tervis ei ole mängimiseks.
Nii saaks ka ööklubisi ja muid olulisi lõbustusasutusi lahti hoida ja majandust käimas hoida. Valitsuses olevate pemäärmuslike ultrakatoliiklaste püüd üleriiklikku tsölibaati kehtestada tuleb peatada.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Minuarust ikka opositsiooni erakonnad tekitavad palju pahandust, survestavad valitsust seal kus poleks tegelikult vaja. Vähemalt seeaasta mitte. Mõtlen koroona pandeemia teemat. Selmet koostööd teha, üritatakse võimu juurde saada. Tava inimene on tegelikult suva. Nii see on olnud refi jaoks koguaeg. Kui suhtumist ei muudeta, siis pole minu arvates neil võimu juurde küll asja.

Käkre
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Opositsioon on väga hästi hakkama saanud. Koalitsioon on oma idalembese putnoidipoliitikaga ukrainast koroonat siia tulnud. Aga valitsusele see sobib, siis saab hakata ööklubisi kinni panema ja inimeste seksuaalvbadusi piirama hakata. Kevadel juba piirati erakorralist ravi ja s.o näitex ka soovahetusoperstsioone. See on ju tavaline ultrate poliitika, et asuda inimeste seksuaal ja abordivajadusi piirama.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Jessver, lugege siis juunikuu artikleid kasvõi. Kaja Kallasega eesotsas käis suur kiunumine, et vaja Ukrainast inimesi tuua ja kiiresti. Valitsus hoidis seda pikka aega tagasi, niikaua kui sai. Te ikka saate väga valesti aru.