Juhtkiri: Haapsalu ei vaja uut legendi

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.





Tartu kaks koroonakollet ei saanud tekkida Haapsalu jaoks kehvemal ajal – neljapäeval algab Valge Daami aeg, mudalinna au ja uhkus ning visiitkaart, mis meelitab siia igal aastal tuhandeid inimesi üle kogu Eesti. Kui nende seas on kasvõi üks koroonaviirusega nakatunu, ei ole vaja väga kõrgelt lendavat fantaasiat, et edasist asjade kulgu ette kujutada. Praegu on Tartu koroonakolletest teadaolevalt nakkuse saanud üle 30 inimese, kuid haigestunutega on kokku puutunud sajad inimesed, kellest kaugeltki kõik pole veel tuvastatud ja testitud. Asetades samad sündmused kohalikule skaalale – Haapsallu, on perspektiiv hirmutav.



Jah, me teame, et suur osa nende ridade lugejaist kirtsutab selle jutu peale nina ja ütleb, et reageerime üle ja rikume peo ära. See pole aga kindlasti meie eesmärk. Vastupidi – palume vaid inimestel käituda vastutustundlikult, et ei sünniks uut Haapsalu legendi „Käisin Valge Daami pidustustel ja sain sealt koroona”. 

Sellest, et koroonaviirus hakkab häirivalt uusi tuure koguma, annab tunnistust sotsiaalministeeriumi soovitus pidude ja kontsertide korraldajatele, et nad kaaluks vähemalt järgmisel kahel nädalal ürituste ära jätmist, vähendaks osalejate maksimaalset arvu ja vaataks väga hoolikalt üle, kuidas tagada külastajate hajutatus ja hügieenivõimalused. Peamiselt puudutab see soovitus küll Tartumaad ja Ida-Virumaad, kuid seal pidutsenud ja nendega kokku puutunud inimesed võivad ka Läänemaale jõuda.



Eeldatavasti me kõik teame, kuidas end koroonaviiruse eest hoida ja mitme kuu vältel on rahvas kõiki ettevaatusabinõusid edukalt ka kasutanud. See alalhoidlikkus on meid säästnud seni ja loodetavasti säästab ka edasi. Tartus toimunu ei tähenda, et me peaksime oma peost ilma jääma. See on vaid meeldetuletus, et hooletusel ja hoolimatusel võivad olla väga kurvad tagajärjed. Hoidkem iseennast ja oma lähedasi.


Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Leili
3 aastat tagasi

Ahsoo… Ja Valge Daami festival, see Suklese traumeeritud aju vaimusünnitis – see ju ometi ei kujutanud endast potentsiaalset ohtu? Linn oli paksult rahvast täis, maskidest polnud kõppugi. Huvitav, et LE siis häirekella ega hoiatavat signaali ei andnud. Kahepalgelisus, või mis.

sorts
3 aastat tagasi

tegelt tuleks aapsalu koos ridalaga kohe ja lõplikult kinni panna–petoonmüüritakka!
too karoovamölakas ei pääseks ju petoonmüürist üle ega ümmer?

Mare
3 aastat tagasi

Sel aastal oleks need suured üritused võinud ära jääda. Inimesed ei oska või ei taha? end hoida. Vaadake, mis toimub 5ndal, pensipäeval. Terve linn on paksult pensionäre täis, poodides ei saa käruga üksteisest mööda. Ja ometi on pensionärid riskigrupp. Hoidke siis end, homme ja ülehomme on poes juba lahedam liikuda. Mõelge ja olge terved!

Mare
3 aastat tagasi
Reply to  Mare

ära käi siis pensionäridega koos poes. Igal inimesel on justnagu õigus poes käia just siis kui vajalik ja on soov selleks.

uue
3 aastat tagasi

legendi loovad toomas ja rea

Mnjah
3 aastat tagasi

Väikesed ööklubid olematu ventilatsiooniga ning olematu ennetustegevusega ja rumalate noortega on ikka tiba teistsugune sisu kui vabaõhuüritus lahtise taeva all. Samas koroonahaige võõrtööjõud põllumajanduses ja tulevased tudengid kolmandatest riikidest on kordades suurema riskiga. Äkki LE suudaks tekitada toimetuses suurema analüüsivõime ja faktilise teadmise, aga mitte lahmiva kirjutuse?

Vaba mees
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Analüüsivõimeline isik saaks aru, et lisaks vabale õhule käiakse ka kohalikes söögikohtades ja poodides.
Miskipärast endiselt keegi on veel nii rumal ja arvab, et Eestis läheb teistmoodi kui mujal, ja Haapsalus teistmoodi kui Tartus, kus kõik algas ühest nakatunust.