Eestisse saabus 2,6 miljonit isikukaitsevahendit

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Täna jõudis Tallinna Eesti ja Läti ühine isikukaitsevahendite tellimus, mis sisaldas 2,6 miljonit kaitsevahendit.

Põhja-Eesti regionaalhaigla tellis koostöös sotsiaalministeeriumiga isikukaitsevahendeid, mis jagatakse terviseameti jaotuskava alusel esimesel võimalusel Eesti erinevatele tervishoiuasutustele ja üldhooldekodudele.

Lisaks 1,5 miljonile maskile jõudis kohale 30 000 FFP2 respiraatorit, 20 000 kitlit, 5000 paari kaitseprille ja 500 000 paari nitriilkindaid. Lätile on eraldi ette nähtud 500 000 kirurgilist maski ja 30 000 FFP2 respiraatorit. Tellimuse täitmisel oli omaette roll ka Eesti suursaatkonnal Pekingis, kes suhtles Hiina ametivõimudega ja abistas tollilubadega.

„Eesliinil olevatele inimestele nii tervishoius kui ka hoolekandes peavad olema tagatud vajalikud isikukaitsevahendid,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Riik hoiab pidevalt varudel silma peal ja töötame koostöös rahandusministeeriumi ja välisministeeriumiga mitmel rindel selle nimel, et isikukaitsevahendite tarned Eestisse oleksid pidevad ja ei tõrkuks. Tänasest kogusest saavad tuge ennekõike üldhooldekodud, teistele sotsiaalhoolekandeasutustele tulevad isikukaitsevahendid järgmiste tarnetega.“

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu sõnul peaks saadetis oluliselt leevendama isikukaitsevahendite nappust, millega kasvava epideemia olukorras on vastamisi enamik Eesti eesliini töötajatest. „Sellest saadetisest on Eestile loodetavasti vähemalt mõneks ajaks abi,” ütles Peedu. „Terviseameti jaotuskava alusel jagatakse isikukaitsevahendid eesliini töötajatele üle Eesti.”

„Kuna Hansapostil on Hiinast kauba tarnimisega aastatepikkune kogemus, pakkusime ennast appi, kui selgus, et kaitsevahendite kriis on tõsine ja neid tuleb minna hankima otse Hiinast,“ ütles Hansaposti juht Taavi Rajur. „Turu tundmise kogemus oli abiks, aga protsessi käigus tuli tõdeda, et praegu kehtivad džungliseadused ja olukord ei muutu tundidega, vaid minutitega. Situatsioonis, kus enamik kokkuleppeid ei kehti ja ülepakkumised toimuvad piltlikult öeldes otse maskitehase väravas ja sularahas, tuleb eriti tunnustada koostööd, mis tagas, et lennuk Hiinast kaubaga üldse startis. Eesti saatkonna abi oli hindamatu väärtusega ning suurepärane sünergia tekkis koostöös Läti vabariigi ja Lauma Fabrics ettevõttega. Üksi tegutsedes poleks olnud keegi hankimises piisavalt tugev.“

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments