Kuidas valida murutraktorit ebatasase pinnasega maa-alale?

Peagi on taas saabumas soojad ja niisked ilmad, mis tähendab omakorda muruniitmise perioodi saabumist. Kui Sul on oma aed, siis otsid kindlasti lahendust, kuidas liiga pikaks kasvav muru ära niita. Küll aga võib see tunduda keerulisem siis, kui maa-ala on ebatasane, mis tähendab seda, et iga murutraktor ja kindlasti muruniiduk ei pruugi aeda sobida. Seetõttu võib tekkida küsimus – kuidas valida murutraktor, kui tegu on ebatasase pinnasega maa-alaga? Kui Sul on murutraktor juba olemas, millel on raskusi väiksemate küngastega ületamise ja erinevatel pinnastel sõitmisega, või otsid endale täiesti esimest murutraktorit, tuleks tähelepanu pöörata just nendele punktidele.

Võimas mootor

Ebatasastel või kergelt mägistel pindadel on oluline, et murutraktori mootor oleks piisavalt võimas, et oleks võimalik üle küngaste ronida. Üldiselt on just bensiinimootoriga murutraktoritel suur võimsus, mis on eriti oluline tiheda muru puhul. Võimsust mõõdetakse kilovattides (kW), hobujõududes (HJ) ja pööretes minutis (p/min). Sinu ülesanne on leida mootor, mis oleks piisavalt võimas, et tulla toime küngaste ja muude tasaste pindadega. Selleks tasub tutvuda lähemalt, mis tooted on hetkel poodides saadaval ja konsulteerida tootja või müüjaga. Nemad teavad kindlasti, millist Sulle soovitada vastavalt Sinu aia ebatasasusele.

Lukustuv diferentsiaal ja hüdrokast

Murutraktori valimisel on oluline leida traktor, millega oleks ebaühtlasel pinnasel kerge liigelda. Automaatselt lukustuv diferentsiaal tagab maksimaalse veojõu, mugavuse ja tasakaalu saavutamiseks. Pedaalidega juhitav diferentsiaalilukustusega hüdrostaatiline ülekanne võimaldab teha sujuvat edasi-tagasi käiguvahetust ning tagumine lukustus tagab parema haarduvuse libedatel ja kallakutega pinnastel.

Kerge juhitavus

Ebatasaste pindade puhul on üsna kerge kaotada kontrolli sõiduki üle, mistõttu on oluline, et traktori juhtimine oleks kerge ja sujuv. Seda mõjutavad näiteks rehvid, üldine traktori ehitus kui ka Sinu aia pinnamood. Selleks pead täpsemalt tutvuma tootja enda poolt välja toodud toote omadustega.

Eelista bensiiniga või elektrilist murutraktorit

Suur aed ja suur mootori töö võib bensiinipõhise traktori puhul tekitada üleliia heitgaase, mis ei ole väga keskkonnasõbralik ega tervislik ka Sulle. Seetõttu peaksid eelistama just pigem elektripõhist murutraktorit, kuid ka akuga murutraktor võib kiiresti tühjaks saada ning selle võimsus ei pruugi vastu pidada. Muidugi oleneb ka aiast – väiksema aia puhul sobib siiski akuga murutraktor, kuid suuremasse tasuks pigem eelistada bensiiniga mudelit.

Vastupidavus ja kvaliteet

Murutraktorit valides peaksid kindlasti veenduma, et murutraktor oleks kvaliteetne ja vastupidav. Nimelt võibmõne traktori jaoks ebatasane pind olla keeruline, mistõttu võib ülekoormus mõjutada mootorit või traktori varuosi. Seetõttu on oluline leida traktor, mis oleks ka raskemate pindade puhul vastupidav.

Laiemad rehvid

Ebatasastel pindadel liikumiseks sobivad hästi laiemad rehvid, mis tagavad ebatasase pinna korral parema haardumise. See on eriti oluline esirataste puhul. Selliste rehvidega on kergem sõita üles ja üle küngaste, mis tagab ka suurema ulatuse murutraktori jaoks ilma, et Sinu murutraktor künkast taganeks. Ainuke mure laiade rehvide puhul on nende manööverdusvõime tasasel pinnal – Sulle võib tunduda, et 180-kraadist pööret võib olla palju keerulisem teha tasasel maa-alal kui väiksema ratastega traktoriga.

Vaata hindu

Murutraktoreid on võimalik osta erinevates hinnaklassides – kõige kvaliteetsemad ja funktsionaalsemad on üldiselt kõrgema hinnaga. Kui aga rahakott kõige kallimat masinad hetkel soetada ei luba, tasuks tutvuda ka soodsamate valikuvõimalustega. See aitab Sul planeerida ka eelarvet. Üks hea võimalus on näiteks tutvuda murutraktoriga lähemalt poes kohapeal ning seejärel osta see hoopis veebipoest – nii säästad tunduvalt rohkem raha, sest üldiselt on internetipoodides hinnad mõnevõrra soodsamad. Vaid nii saad leida mudeli, mis vastaks Sinu ootustele kui ka rahakotile. Murutraktorite hindade ja valikuga saad näiteks tutvuda siin.

 

Kevade lõpus on taas aeg rõõmustada tuleneva suve üle, kuid samas hakkavad kogunema ka erinevad aiatööd. Nende pärast aga muretsema ei pea, kui käepärast on vajalikud vahendid. Murutraktorit valides peaksid silmas pidama nii mõndagi, eriti kui otsid traktorit ebatasase pinnase jaoks. Õnneks aitavad eelnevalt välja toodud punktid Sul valiku seast kiiremini leida just Sulle ja Sinu aiale sobiva murutraktori.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments