Galerii: Kärdlas algas koroonaviiruse sissesõidutestimine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17
Proovi võtmine on teile kindlasti ebameeldiv, aga pole parata, selgitas koroonatesti teinud arst end testima tulnud patsiendile. Foto: Urmas Lauri

Hiiumaa haigla Kärdlas alustas neljapäeva pärastlõunal sissesõidumeetodil Covid-19 analüüside võtmist. Edaspidi võetakse proove tööpäeviti kell 9–15.

Kohe, kui proove võtma hakati, oli järjekorras kümmekond autot. Nii sissesõidul kui ka proovivõtmise kohas on üleval hoiatussildid, mis keelavad patsiendil autost väljumise.

Proovi anda ei saa siiski igaüks. Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse testimise vajadust vastavalt terviseameti protokollile.

Kui perearst peab testimist vajalikuks, siis vormistab ta digitaalse saatekirja.
Saatekirja saanud patsiendile helistab seejärel spetsiaalne testimiskeskus ning lepib inimesega kokku täpse testimise aja ja koha.

Ninaneelu proov võetakse autost saatekirja omavalt inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel.

Kuigi nüüd on Kärdlas avatud sissesõidutestimiskoht, saavad proove anda ka need, kellel on vaja teha testi, aga kes ei saa autoga liikuda, siis teeb testi kiirabibrigaad. Ka selle testi tegemiseks tuleb saada perearstlt hinnang.

Hiiumaa haigla ainult võtab analüüse ja saadab Synlabi laborisse, analüüside vastuseid haiglasse ei saadeta, testi tulemuse saab inimene telefoni teel ühe tööpäeva jooksul ning vastus läheb digilukku.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments