Koroonahirm võib mõjutada liiklusohutust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tarmo Paio kontrollib auto heitgaaside koostist Uuemõisa tehnoülevaatuspunktis. Foto: Urmas Lauri
Tarmo Paio kontrollib auto heitgaaside koostist Uuemõisa tehnoülevaatuspunktis. Foto: Urmas Lauri

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium plaanib koroonaviirusesse nakatumise ohu tõttu tehnoülevaatuste edasilükkamist, Amserv Grupi järelteenindusjuhi Ahti Aasala hinnangul võib see aga muuta liikluse teedel eluohtlikuks, kuna tänavatele jõuaks suur hulk tehniliselt mittevastavaid sõidukeid.

Amservi järelteenindusjuhi hinnangul peaks riik tagama praegu oma kodanike turvalisuse ning mitte vähendama koroonaviiruse leviku riski liiklusohvrite hinnaga.

Aasala ütles, et on sügavalt mures riigi poolt plaanitava läbimõtlematu kavatsuse osas lükata autojuhtide kohustus teostada sõiduki tehnilist kontrolli eriolukorra tõttu edasi.
“Igal kuul läbib Eestis tehnoülevaatuse tuhandeid sõidukeid, mistõttu tuleb tehnoülevaatuste teostamist kindlasti ka eriolukorras jätkata, sest vaid nii saame tagada, et liikluses osalevad ainult tehniliselt korras autod. Ainuüksi praegu suunatakse igal kuul 16% autodest korduvülevaatusele, mis tähendab, et kontrolli saabunud sõidukitest suurel osal esineb mõni olulise tähtsusega puudus,” rõhutas Aasala.

Tehnoülevaatuse automaatsel pikendamisel satuksid Aasala sõnul teedele sõidukid, mille pidurid või valgustusseadmed ei tööta või näiteks veermik või rehvid on kulunud. Paljudel juhtudel leitakse täna tehnoülevaatuses aga probleeme aga ka keskkonnasäästmise normidele vastavusega. “Selliste vigadega sõidukid kujutavad ohtu nii nende kasutajatele kui ka kaasliiklejatele, lisaks ka meie keskkonnale,” märkis Aasala.

Praeguses olukorras peaks Eesti riik tema sõnul tagama oma kodanike turvalisuse ja mitte vähendama koroonaviiruse leviku riski liiklusohvrite hinnaga. “Kahtlemata tuleb ülevaatuspunktidel rakendada meetmed inimestevaheliste füüsiliste kokkupuudete vähendamiseks, et vältida viiruse levikut. Kuid seda ei saa teha liikluses hukkunud inimelude hinnaga,” selgitas Aasala.

Ta selgitas, et tehnoülevaatuspunktid teevad tööd sarnaselt arstide ja apteekrite ning teiste inimeste tervise eest hoolt kandvate ametitega.
“Meie riigi elanike turvalisuse tagamine on oluline ning selles on suur osa ka kindlusel, et liikluses osalevad sõidukid on õigeaegselt läbinud tehnilise kontrolli ja vastavad kõigile nõuetele ega ole eluohtlikud,” lisas ta.
Nii on Amserv Auto ülevaatuspunktides kontakt klientidega viidud minimaalseks, kasutusel on kaitse- ja desinfitseerimise vahendid.

“Ka praegu, eriolukorra ajal, ootame sõidukite omanikke endiselt tehnoülevaatusesse ega soovita mitte mingil juhul sõita masinaga, mille kehtiv ülevaatus on lõppenud. Autode turvaliseks hooldamiseks on kasutusel meetmed, mis kaitsevad nii sõiduki omanikke kui ka meid tööde teostajana. Hetke olukorras on järjekorrad ootuspäraselt väiksemad ja oleme valmis teenindama, et vältida olukordi, kus meie teedel ja tänavatel sõidavad liiklusohtlikud sõidukid,” selgitas Aasala.

Ta avaldas lootust, et ka riik mõistab tehnoülevaatuste vajalikkust ja võimaldab ka eriolukorra jätkumisel jätkata Eestis sõidukite tehnilist kontrollimist.

Haapsalus asuvad tehnoülevaatused aadressil Lihula mnt 27 – OÜ Evereng ja Uuemõisas Tehnika põik 2 – Protehno OÜ.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
4 aastat tagasi

Käisin Uuemõisas ülevaatusel, bronnisin aja kella kümneks, viisin auto kohale, jätsin võtmed ette, helistasin ja ise läksin edasi asju ajama, ei pea ju ninapidi juures olema a la “missa nüüd teed?”. Peale lõunat läksin tõin auto ära, kaardiga maksin, suur ruum, mingit muret.

Arvos
4 aastat tagasi

Raha, raha, raha! Ahnus on kohutav. Ükskõik mis hinnaga aga saaks vaid raha kätte.

Tolmu Ahv
4 aastat tagasi

Huvitav,palju aasala selle nutulaulu eest pappi välja käis ? Kõigil on praegu raske, aga nad ei hala nagu kutsikad. 🤑

K.S
4 aastat tagasi

Tore, et keegi muretseb ka selle pärast et Ülevaatajatel ikka leib laual oleks….Kasvõi koroona hinnaaga…

V.Aatus
4 aastat tagasi

Poes müüiad ju töötavad. Mis seal ülevaatusel teisiti on. No vähe vähem võimalust haigestuda.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  V.Aatus

Ja osad autokoolid ju ka endiselt sõidavad.

113
4 aastat tagasi

põhiline et numbri tuled põlevad .pidavat olema ohtlik viga.

mõistmatu juss
4 aastat tagasi
Reply to  113

Eit oled, et ei saa tulesid korda?